Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki użyć kleju do styropianu oraz do zatapiania siatki i nałożenia struktury

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wyborze najodpowiedniejszego kleju mocującego styropian do pustaków, oraz mocującego siatkę do styropianu, jak również kleju który pokryje siatkę na który to klei z kolei przyjdzie kolorowa struktura. Proszę o propozycję klejów które będą odpowiednie do konkretnych zastosowań.

Gość Konto usunięte_1*
Do przyklejania ja osobiście bym wybrał klej w piance robota łatwa lekka i przyjemna i kupa mocniej trzyma a klej do siatki to większość się nada , chyba że stryro grafit to musi być lepszy

Witam,

Proponuję abyś na początku znalazł dobrego wykonawcę, który może pochwalić Ci się swoimi elewacjami. Następnym krokiem będzie wybór systemu, podkreślam systemu a nie pojedynczych produktów, takich jak kleje czy tynki.

Różnica pomiędzy dociepleniem kombinowanym z różnych materiałów, od różnych producentów jest taka, że całkowitą odpowiedzialność za trwałość takiego pseudo-systemu ponosisz TY, a nie wykonawca czy producent materiałów.

Systemy dociepleniowe oferowane obecnie na rynku muszą posiadać aprobaty techniczne (inaczej oceny techniczne) i certyfikaty potwierdzające ich jakość.

Taki system został przebadany i sprawdzony w certyfikowanym laboratorium i uzyskał aprobatę do jego sprzedaży.

Nie można mieszać systemów, zastępując poszczególne jego składowe produktami od różnych producentów. I nie chodzi już tylko o gwarancję, o której w tym momencie nie może być mowy ale również kompatybilność.

Inwestycja dociepleniowa jest dość kosztowna i powinna Ci służyć przez wiele lat, więc nie widzę potrzeby, żebyś zaoszczędził np. 1000 zł na całym dociepleniu i zrobił sobie partyzantkę.

Reasumując żeby wszystko było zgodnie z technologią, żebyś czuł się bezpiecznie i miał trwałą elewację na wiele lat musisz ją wykonać przy użyciu produktów stanowiących cały system, dla potwierdzenia należało by sprawdzić zgodność systemu z aprobatą.

Wiem, że jest to może trochę skomplikowane ale na tym nie ma co oszczędzać.

Na początku proponowałem abyś znalazł dobrego wykonawcę, który został przeszkolony w jakimś systemie i uzyskał certyfikat. Jest to przydatne i możesz mieć pewność, że takie sytuacje raczej nie powinny się zdarzyć.

Oczywiście zaufanie ograniczone jest podstawą no i przygotowanie merytoryczne również.

Cóż życzę powodzenia i dobrego wyboru.

Nie był bym sobą, gdybym nie plecił Ci naszego systemu FAST, na który możesz uzyskać 10-letnią gwarancję.

Pozdrawiam

Adam

I tu zaczyna się problem. Dlaczego? Ano dlatego, że w mojej okolicy raczej mało kto przejmuje się aprobatą i gwarancją. Po prostu wzywany jest fachowiec który akurat ma wolny termin ( oczywiście ten jest odpowiednio wcześniej umawiany ), a i materiały są wybierane od różnych producentów, tzn klej do płyt styropianowych od producenta A, klej do siatki od producent B, styropian od producenta C itp itd. Dlaczego tak się dzieje? Ano koszty pełnią tutaj nadrzędną rolę. O przeszkoleniu tzw fachowców którzy wykonują takie prace nie ma mowy, gdyż są to zwykle tzw amatorzy samouki Jeśli to możliwe to poprosiłbym informacje na PW jakie warunki musiałbym spełnić aby uzyskać ową 10 - letnią gwarancję i jakie wiązałyby się z tym koszty?

A ja myślałem, że użycie cementu w kleju (czyt. rodzaju zaprawy) sprawia, że sama z siebie będzie nabierała wytrzymałości przez długie lata. Tym bardziej że i polimery i plastyfikatory (polikarboksylany) i napowietrzacze (chyba). No chyba że FAST zrobił jeden patent, uzyskując tzw. "maślną" konsystencję...