gersik 28.11.2017 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Szkoda się wysilać. "Agusia" potrafi tylko narzekać a nic nie chce przerabiać. Kombinujesz już dwa tygodnie i co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajtaler428 29.11.2017 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Nie ma się co dziwić- dziewczyna zapłaciła za robotę to teraz by chciała poprawić to jak najtańszym kosztem. Niestety nie da się. Jak to było składane niedawno to tego gościa bym ścigał i niech to poprawia bez kasy oczywiście bo już dostał. Swoją drogą to koleś zupełnie z innej planety- zero pojęcia.Jeszcze pytanie o CWU- jak jest podłączone? Bufor wygląda na RBB i pewnie ma wężownicę. Zrób zdjęcia jak to jest podłączone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwa 29.11.2017 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Zawór zwrotny - na rysunku ZZK należy wymienić na zawór zwrotny przeznaczony do pracy w grawitacji. W przypadku braku prądu pompa kotła stanie. Woda z minimalnym oporem otworzy zawór zwrotny i system przestawi się na ładowanie grawitacyjne bufora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajtaler428 29.11.2017 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Zzk jest właśnie takim zaworem i jest on na obejściu pompy to nie wiem co chcesz wymieniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia59 30.11.2017 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Zdjecia rozdzielaczy: Bufor Atmos, ma wężownice, jeśli chodzi o CWU to wlot zimnej na dole i wylot na górze, w lecie na tydzien ciepła woda była przy buforze nagrzanym do średnio 60 stopni. Jakbym sie na tym wszystkim znała to bym nawet dom sama sobie zbudowałam ale po to są "fachowcy" i płaci sie niemałe pieniadze, zeby było zropbione i to w miare dobrze a teraz tak szukam pomocy, zeby zrobic to dobrze, gosc który to u mnie składał robił to pierwszy raz tzn. bufor i w tej chwili nie ma czasu :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia59 30.11.2017 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 tutaj jakos narysowała jak jest podłaczone od bufora na zasilanie. Własnie powinna byc temepratura jak najnizsza z bufora a mi jak wychodzi to tyle co na górze na buforze tak jakby ten zawór 3d nie regulował temperatury jaka chce, a powinno byc tak ze jak ustawiam 50 to wiecej za zawór 3d nie pójdzie a tu idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia59 30.11.2017 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 (edytowane) A zasilanie do zaworu 3d na powrocie z bufora do kotła jest z nitki miedzy kotłem a buforem tylko leci ona zakretem, bo tak wszystko ustawione a miejsca w kotłowni mało.Chyba, ze ja cos zle zrozumiałam albo narysowałam. Nie wiem czy to wazne ale rozdzielacz do podłogówki mam w innym pomieszczeniu niz bufor i piec jakies 3 metry od bufora, no moze 2,5 metra, bo zabrakło miejca w kotłowni i patrzac na schemat przesłany przez hajtaler428 jest podobnie tylko te pompki u mnie sa zle. Nie wiem czy dobrze mysle, po prostu chce sie podszkolic, zrozumiec, bo niestety widze, ze trzeba przy budowie domu nauczyc sie kazdej dziedziny inaczej przychodza, biora kase i nie zrobia dobrze i tyczy sie to niestety wszystkiego :/ Edytowane 30 Listopada 2017 przez agusia59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 30.11.2017 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 (edytowane) Bo płaci się dopiero po wyregulowaniu i uruchomieniu instalacji i to jeszcze gościowi który to robi pierwszy raz..Tak jak pisałem za buforem pompa z zaworem 3d na zasilanie ( inaczej to nie będzie działać) a przed buforem wywalić obejście. Pieniądze wziął? MA TO NAPRAWIĆ !!! Postrasz go że postarasz się o ekspertyzę rzeczoznawcy. Dowiedz się gdzie obecnie pracuje i uprzedź inwestora o niesolidności wykonawcy. Edytowane 30 Listopada 2017 przez gersik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwa 30.11.2017 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 (edytowane) Problemy instalacji wynikają z niewłaściwie dobranych elementów systemu. Wymiana zaworu mieszającego grzejników ręcznego na mieszający z termostatem i nastawą temperatury. Będzie utrzymywał w automacie nastawioną temperaturę w systemie grzejników. Zamontowany zawór ZZK nie otwiera się w grawitacji. Grzybek lub klapka sprawia za duże opory wodzie. Wymienić na np. taki z kulką. To obejście poprawia bezpieczeństwo instalacji. Edytowane 30 Listopada 2017 przez qwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajtaler428 01.12.2017 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 Klapka zzk wytwarza mniejszy opór niż kula zaworu różnicowego. Przyczyną braku grawitacji w obiegu kotłowym jest najprawdopodobniej zredukowanie go do 1" przy jednoczesnym zastosowaniu wielu załamań (kolanek). Instalacja jest zabezpieczona prawidłowo jednak jak wspomniał kolega-lepiej jak w przypadku braku prądu żeby bufor odbierał energię niż DVB ma dolewać zimnej wody do instalacji. Jedyne zastrzeżenie co do zabezpieczenia to odpływ do kanalizacji z zaworu DVB - jest z PP a tam przepływa woda o temp 95+. Chyba że te rury są przystosowane do pracy w takich temperaturach- trzeba to sprawdzić ale to jeden z mniejszych problemów.A "fachowiec" jeżeli nie robił nigdy instalacji z buforem to nie powinien brać roboty albo się wysilić i poszukać w internecie. Na stronie Atmosa są 42 gotowe schematy podłączenia a schemat 11 jest odzwierciedleniem Twojej instalacji więc wszystko na tacy.http://www.atmos.eu/poland/instalace-kotlu-006-dalsi-doporuce-zapojeni Kasę wziął to niech poprawia. Jak masz jakąś umowę z nim na piśmie albo fakturę to możesz straszyć rzeczoznawcą czy sądem. Jak było"na gębę" to raczej droga polubowna a straszenie to ewentualnie zrobieniem złej reklamy jeśli mała miejscowość a gość znany w okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajtaler428 01.12.2017 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 Wszystko zostało już napisane co do poprawy. Zrób wg schematu który dostałaś pomijając podłączenie CWU oczywiście i zabezpieczenia. Dodatkowo do podłogówki masz mieszacz pompowy - lepsze zdecydowanie lepsze sterowanie byłoby przy pomocy zaworu 3d z siłownikiem i sterownika pogodowego. Jeżeli stać Cię żeby doinwestować to warto o tym pomyśleć. Jeżeli nie to musi zostać tak jak jest- pompa w rozdzielaczu ale i tak od bufora do rozdzielaczy osobne rury.Dodatkowo na wyjściu z wężownicy CWU dobrze jak by był TZM 30-65 st(taki jak masz na powrocie) do obniżenia temperatury na odbiory dla zminimalizowania strat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts