Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brak przepływu na rozdzielaczu od grzejników

mateusz_77

Recommended Posts

Witam, mam świeżo wykonaną instalację C.O i C.W.U w domu jednorodzinnym parterowym. W części mieszkalnej (123m^2) mam ogrzewanie podłogowe (12 obwodów) + 2 drabinki (w łazience i WC). Garaż i kotłownia (42m^2) mają ogrzewanie wykonane przy wykorzystaniu grzejników (1x CV22 500*800 kotłownia ; 2x CV22 500*1000 + 1x CV 500*1200 garaż). Instalacja grzejników jest podłączona do rozdzielacza 6 obwodowego (drabinki z łazienek również są do niego podpięte).

Rozdzielacz od podłógówki składa się z: zaworu trójdrogowego ESBE, pompy Wilo Yonos Para z termostatem przylgowym.

Kocioł Immergas Victrix x 12 TT

Zasobnik Immergas UBS 160

Układ przedstawia poniższe foto (jeszcze bez podłączonych rur PEX).

Głównym problemem jest sytuacja, w której gdy piec osiągnie zadaną temperaturę (22*C) rozłącza go sterownik (Immergas CAR V2) a pompa od podłogówki jeszcze pracuje aż do czasu ostudzenia układu (temperaturę mierzy termostat przylgowy, na którym ustalone jest 30*C - przy takiej temp wody pompa dopiero załącza się i woda zaczyna krążyć w układzie podłogówki). Po wystudzeniu układu pompa oczywiście się wyłącza ale woda z kotła została wypompowana i kocioł sygnalizuje błąd ciśnienia wody w układzie. Jak ten problem mogę rozwiązać?

Kolejnym problemem jest sytuacja, w której pompa od podłogówki jest ustawiona na 3'kę (niezależnie czy w trybie stałej czy zmiennej różnicy ciśnień) to na rotametrach mam przepływy max 1l/min. Przepływy wzrastają (niecałe 2l/min) gdy ustawię pompkę na 6'kę ale pojawia się problem, że nie mam wtedy ogrzewania na grzejnikach - cała woda krąży tylko w obiegu kocioł<->podłogówka. Co w tej sytuacji mogę zrobić?

Póki co jestem jeszcze przed wylewkami więc na zmiany mogę sobie jeszcze pozwolić (mam na myśli kotłownię bo rozłożenie podłogówki raczej nie powoduje problemu).

Liczę na pomoc

Pozdrawiam

23416180_2078012729079273_184763993_n.jpg