Maciazz 16.11.2017 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Witam, pytanie do ludzi którzy dach wykonali w pełnym deskowaniu i bez wykonania podbitki - tylko nadbitka. Jak macie wykończoną szczelinę wentylacyjną wełny pomiędzy deskowaniem a styropianem? W przypadku podbitki nie ma problemu - zostawia się szczelinę i potem wszystko zasłania. Jednak nie mam zielonego pojęcia jak to wykończyć jeśli nie mam podbitki. Chodzi o to miejsce: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.11.2017 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 Tak jest OK. Należy tylko w szczelinę wlotową wstawić siatkę przeciw owadom i ptakom Najlepiej metalową. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 24.11.2017 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 Do czego jest potrzebna szczelina od zewnątrz?czy ktos z Was przykładał dłoń podczas zimy poprzez wełnę od środka w tę szczelinę "wentylacyjna"? A jeżeli tak to co czuł? A jeżeli nie przykładał to niech powie do czego jest ta szczelina z dziurą na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jinikao 25.11.2017 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Tak jest OK. Należy tylko w szczelinę wlotową wstawić siatkę przeciw owadom i ptakom Najlepiej metalową. Pozdrawiam. P Andrzeju, mam pytanie, bo chce w tym roku jeszcze przykleic styropian do murłaty, any zlicowac się ścianą kolankową, dokłądnie jak autor tego wątku, i niech mi Pan powie, ile musi mieć szczelina między styropianem na nadbitka, bo mam nadbitke. bo chciałem tą "szpare" zalepić pianką a teraz widzę że to chyba byłby błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel Sowinski 25.11.2017 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 2cm szczelina wystarczy. Ta szczelina służy do wentylacji wełny, konieczna jedynie w przypadku deskowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 25.11.2017 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Jaka temperatura powietrza jest w szczelinie otwartej u dołu, a jaka w przypadku szczeliny zamkniętej od dołu?I pytanie pokrewne ...do czego jest folia wiatroizolacyjna w budynkach szkieletowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 25.11.2017 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Tak jest OK. Należy tylko w szczelinę wlotową wstawić siatkę przeciw owadom i ptakom Najlepiej metalową. Pozdrawiam. Panie Andrzeju, mam pytanie dotyczące izolacji nakrokwiowej Thermano. Mianowicie- wykonaliśmy docieplenie nakrokwiowe Thermano 12 cm. W teorii nie musimy już docieplać poddasza, ale zależy nam na większym komforcie akustycznym, stąd pomysł, aby wykorzystać 15cm wełny prasowanej. Znajoma architekt odradziła, ze względu na brak wentylacji połaci dachowej. Przedstawiciele Thermano twierdzą, że punkt rosy nie dotyczy płyty o grubości 12 cm i można wełnę kłaść bez obaw. A jak to jest w praktyce??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel Sowinski 25.11.2017 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Jaka temperatura powietrza jest w szczelinie otwartej u dołu, a jaka w przypadku szczeliny zamkniętej od dołu? I pytanie pokrewne ...do czego jest folia wiatroizolacyjna w budynkach szkieletowych? a jakie znaczenie ma temperatura powietrza? drożna szczelina jest konieczna w celu prawidlowej wentylacji wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.11.2017 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Napisz jak człowiek - WATY PRZEWIEWNEJ!!! Termoizolowanie... watą.... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 25.11.2017 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Czy moglibyście podpowiedzieć jakiś skuteczny patent na ochronę szczeliny wentylacyjnej przed nieproszonymi gośćmi (np. jakiś sprawdzony produkt lub producent profili wentylacyjnych / okapowych, czy konkretny sposób mocowania)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.11.2017 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 ...Przedstawiciele Thermano twierdzą, że punkt rosy nie dotyczy płyty o grubości 12 cm i można wełnę kłaść bez obaw. .. Skoro tak twierdzą to świadczy to o braku elementarnej wiedzy tak twierdzących. Tzw. "Punkt Rosy" a poprawnie temperatura "Punktu Rosy" występuje w każdym materiale, może natomiast nie skutkować kondensacją pary wodnej jeżeli tej pary tam nie ma. Idea izolacji nakrokwiowej jest taka, że jej stosowanie przesuwa tzw. "Punk Rosy" poza konstrukcję. Dokładanie zatem jakiejkolwiek izolacji w przestrzeni konstrukcji przybliża ten punkt do konstrukcji. W przypadku przekroczenia pewnej granicy to znaczy takiej, dla której opór cieplny materiału dokładanego od wewnątrz będzie większy od oporu cieplnego izolacji nakrokwiowej to tzw. "Punkt Rosy" znajdzie się wewnątrz konstrukcji. Może to skutkować bardzo niekorzystnymi zjawiskami doprowadzającymi do degradacji konstrukcji. Pragnę zauważyć, że wentylując warstwę izolacji cieplnej montowanej w konstrukcji (pomiędzy krokwiami) tak naprawdę wentylujemy konstrukcję drewnianą bo wełnie nic się nie stanie. Zawilgocona izolacja cieplna będzie jedynie stawiała mniejszy opór cieplny. Reasumując nie należy łączyć ze sobą różnych rodzajów izolacji. "Jinikao" Wielkość otworu wlotowego podobnie jak wysokość szczeliny wentylacyjnej zależy od długości połaci. Takie niezbędne minimum to 200 cm2 na 1 mb okapu czyli 2 cm. Natomiast gdy długość połaci przekracza 6 mb to otwór wlotowy jak i szczelina powinny mieć wysokość minimum 3 cm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 26.11.2017 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Prawidłowo skonstruowana przegroda budowlana nie ma "punktu rosy".Wełna mineralna pod izolacją nakrokwiową nie spełnia warunku budowy prawidłowej przegrody budowlanej.Szczelina nad wełną mineralną a pod deskowaniem nie służy do wentylacji tylko do wyrównywania prężności pary wodnej nad wełną z prężnością pary otoczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.11.2017 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Prawidłowo skonstruowana przegroda budowlana nie ma "punktu rosy"... Szczelina nad wełną mineralną a pod deskowaniem nie służy do wentylacji tylko do wyrównywania prężności pary wodnej nad wełną z prężnością pary otoczenia. Z całym szacunkiem ale nie mogę tych stwierdzeń zostawić bez komentarza. Temperatura "Punktu Rosy" wystąpi zawsze w izolacji cieplnej a jak warstwa tej izolacji będzie za cienka (mały opór cieplny) to tuż pod nią od wewnętrznej strony. Kondensacja następuje wówczas gdy para wodna osiągnie stan nasycenia. Nie ma możliwości całkowitego odcięcia dostępu pary wodnej do warstwy izolacji cieplnej nawet przy starannym wykonaniu paroizolacji. Para wodna bez większych problemów przenika bowiem przez ściany i betonowe stropy. Prawidłowo wykonana szczelina wentylacyjna czyli drożna na całej swojej długości z wlotem i wylotem służy do wentylacji! Umożliwia wydostanie się z przegrody "nadmiaru" pary wodnej. Takie samo zadanie spełnia w budynkach wentylacja grawitacyjna. Natomiast w określonych warunkach klimatycznych para wodna niesiona z powietrzem dostaje się przez tą szczelinę do warstwy izolacji cieplnej. W przypadku gdy stężenie pary wodnej w powietrzu przepływającym przez szczelinę będzie takie samo jak w warstwie izolacji cieplnej żadnego przepływu pary wodnej nie będzie. Serdecznie Cię pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 27.11.2017 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Czy moglibyście podpowiedzieć jakiś skuteczny patent na ochronę szczeliny wentylacyjnej przed nieproszonymi gośćmi (np. jakiś sprawdzony produkt lub producent profili wentylacyjnych / okapowych, czy konkretny sposób mocowania)? Perforowany profil stalowy, który wtapia się w wyprawę elewacyjną. http://www.protektor.de/index.php?id=163&no_cache=1&intProductGroup=2&intProduct=52 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 27.11.2017 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 a nie lepiej siatkę jak się zatapia pod klejem wypucić trochę do góry i przypiąć np. zszywkami. Ze 2 lata wytrzyma a po tym czasie i tak będzie podbitka która zasłoni wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 27.11.2017 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Ile tej wilgoci wyleci przez wełne do tej szczeliny? Gdzie jest wieksza wilgotność w przeciągu roku na zewnątrz czy w domu? Ktos kiedyś wymyslił tę szczeline i wszyscy to powielają...to tak jak w kawale..na pastwisku pasie się 9 owiec, jedna przeskoczyła przez płot. ile owiec zostało na pastwisku? Kto zna matematyke to powie 8 a kto zna owce to powie zero. jak przedostaje się para wodna przez wełne to i powstaje różnica ciśnień w tej szczelinie i wystarczy ja otworzyć w kalenicy, a resztę zrobi fizyka i nieszczelności niezamierzone . Przed owadami większymi jak osy, szerszenie ochroni siatka elewacyjna albo wpuszczona z elewacji, albo zwinieta w rulonik i wciśnieta pomiędzy deski a styropian. Tak zwijaną siatka mozna tez robić dystans na połaci w miejscach gdzie to jest potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.11.2017 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 (edytowane) ...Ktos kiedyś wymyslił tę szczeline i wszyscy to powielają... No właśnie ktoś wymyślił bo była i jest do tej pory potrzebna żeby nie powiedzieć niezbędna! Wszyscy to rozwiązanie stosują bo nie ma lepszego. Nie pisałbyś tych frazesów gdybyś choć raz zobaczył co dzieje się z drewnem w źle zwentylowanym dachu. Co Twoim zdaniem zrobi fizyka? "Nieszczelności niezamierzone" umożliwiają wniknięcie pary wodnej a nie jej wydostanie się. Ty podałeś przykład z owcami to odpowiem Ci przykładem z muchą, która jakoś znajduje drogę aby dostać się pod klosz osłaniający żarówkę lecz nie potrafi się z niego wydostać. Fizyka doprowadzi do tego, że w pewnych okresach roku przy raptownym spadku temperatury w tej przestrzeni stężenie pary wodnej osiągnie stan nasycenia i nastąpi jej kondensacja na spodzie zimnych desek i w górnej (zimnej) warstwie izolacji cieplnej. Pozdrawiam. Edytowane 28 Listopada 2017 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 27.11.2017 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 a nie lepiej siatkę jak się zatapia pod klejem wypucić trochę do góry i przypiąć np. zszywkami. Ze 2 lata wytrzyma a po tym czasie i tak będzie podbitka która zasłoni wszystko U mnie będzie nadbitka (teraz widzę, że troszkę niefortunnie pod kątem osłony szczeliny wentylacyjnej). @Tomek, dzięki za podpowiedź z "protektorem". Muszę poszukać, czy mają jakiś system, który można zastosować jeszcze przed wykonaniem elewacji. Na razie zastanawiam się, czy można było by spróbować z kątownikami z blachy perforowanej, które z jednej strony przymocowane były by do nadbitki z a drugiej strony do ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc_kami 28.11.2017 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 (edytowane) Ja robiłem to z siatki aluminiowej o oczkach 3x4mm, szerokości 14 cm (zrobiłem 3 paski z rolki 42cm szerokości). Następnie docinałem wąskie paski z rolki do otworu między krokwiami i za pomocą dwóch desek wyginałem kąt dachu (w przybliżeniu), tak żeby 4-5 cm siatki dotykało desek, a 9-10 cm pionowo nachodziło na styropian okrywający murłatę od zewnątrz. Od wewnątrz mocowałem na zszywki do desek, a od zewnątrz mocowałem wstępnie kilkoma papniakami do styropianu i zaciągałem klejem. Jak będzie chwila wrzucę fotki. Pozdrawiam. Edytowane 28 Listopada 2017 przez marc_kami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 28.11.2017 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 szczelina jest potrzebna jak najbardziej .Przy natryskach walą piankę na deski ale to ich sprawa. Chodzi mi tylko o otwarcie szczeliny .Inną sprawą jest że większość z Was budujących nie dba o szczelinę w kalenicy ale ta na dole która jest mało istotna to wwal w kasę jakieś kątowniki itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts