cob_ra 28.11.2017 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Podepnę się pod temat. Jestem na etapie szukania kratek do wentylacji deskowanego dachu. W przyszlości może bedzie ocieplenie na strychu. Jest szczelina w kalenicy, jest szczelina na ścianie pod deskowaniem, ale robiąc podbitkę muszę dać kratki aby był ruch powietrza. Czy pomiędzy każdą krokwią kratka 5x20 wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 28.11.2017 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Ja dałem siatkę z otworami z rolki. W niektórych miejscach widziałem, że wykonanie nie jest perfekcyjne ale nic większego nie przejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.11.2017 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 ... ta na dole która jest mało istotna... Nic bardziej mylnego. Jest właśnie bardzo istotna tak samo jak tana górze. Wentylacja jest wówczas gdy jest przepływ powietrza natomiast gdy go nie ma to nie ma mowy o żadnej wentylacji. Bez wlotu powietrza w szczelinie pozostanie praktycznie nieruchomy słup powietrza. Załóżmy, że połać ma 6 m długości to cząsteczki pary wodnej dostające się do tej szczeliny w najniższym punkcie maja do pokonania 6 m słupa powietrza. Oznacza to, że dla tego odcinka współczynnik Sd = 6. Dobre folie wysokoparoprzepuszczalne mają Sd = 0,02. Widać z tego, że najdłuższy odcinek szczeliny będzie stawiał parze wodnej 30 razy większy opór niż folia wysokoparoprzepuszczalna! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.11.2017 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 ...Czy pomiędzy każdą krokwią kratka 5x20 wystarczy? 5 x 20 = 100 cm2 czyli teoretycznie nie bo otwór wlotowy musi mieć minimum 200 cm2 na każdy 1 mb okapu. Taka kratka wystarczyłaby gdyby rozstaw pomiędzy krokwiami wynosił 50 cm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel Sowinski 28.11.2017 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Załóżmy, że połać ma 6 m długości to cząsteczki pary wodnej dostające się do tej szczeliny w najniższym punkcie maja do pokonania 6 m słupa powietrza. Oznacza to, że dla tego odcinka współczynnik Sd = 6. Dobre folie wysokoparoprzepuszczalne mają Sd = 0,02. Widać z tego, że najdłuższy odcinek szczeliny będzie stawiał parze wodnej 30 razy większy opór niż folia wysokoparoprzepuszczalna! Pozdrawiam. wydrukować oprawić w ramke i nad łóżko. O ile sie nie myle w 2014 roku (?) byłem na Pańskim wykladzie na targach w łodzi, potrafi Pan bardzo lakonicznie a przy tym technicznie określić problem i go opowiedzieć. Gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 28.11.2017 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 5 x 20 = 100 cm2 czyli teoretycznie nie bo otwór wlotowy musi mieć minimum 200 cm2 na każdy 1 mb okapu. Taka kratka wystarczyłaby gdyby rozstaw pomiędzy krokwiami wynosił 50 cm. Pozdrawiam. Dziękuje za informację. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.11.2017 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 ...Oznacza to, że dla tego odcinka współczynnik Sd = 6. Dobre folie wysokoparoprzepuszczalne mają Sd = 0,02. Widać z tego, że najdłuższy odcinek szczeliny będzie stawiał parze wodnej 30 razy większy opór niż folia wysokoparoprzepuszczalna! Wystąpił mały błąd. Ten opór stawiany przez martwą szczelinę (bez wlotu) będzie stawiał opór parze wodnej nie 30 razy a 300 razy większy. Ostatni metr będzie stawiał 50 razy większy opór. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciazz 11.12.2017 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Witam, dziękuje wszystkim za odpowiedzi.Mam dodatkowe pytanie. Czy koniecznym jest stosowania tej szczeliny wentylacyjnej przy zastosowaniu membrany na deskowaniu? Co prawda nie jest to membrana wysoko paro przepuszczalna ale jest. Współczynnik SD-4,492g/m2/24 h Zastanawiam się nad tą szczeliną wlotową ponieważ, wylotowej nie mam - są co prawda szczeliny między deskami dość spore ale już na deskach jest wspomniana membrana. Wykonawca pokrycia dachowego jak wspomniałem o szczelinach wylotowych wentylacji wełny powiedział, że nie bierze odpowiedzialności za nieszczelności dachu w tym miejscu... i że szczeliny między deskami wystarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.12.2017 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Twój wykonawca nie rozumie zjawisk powstających w warstwach dachu. Tak jak wielu dekarzy nie potrafi zwentylować dachu zachowując jednocześnie jego szczelność. Wartość Sd podaje się zawsze w metrach natomiast ta wielkość, którą przytoczyłeś informuje o tym, że przy sprzyjających warunkach 1 m2 tej folii jest wstanie przepuścić w ciągu doby (24 godziny) maksymalnie 4,492 g pary wodnej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts