Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór alternatywy dla gazu ziemnego

matulekpl

Recommended Posts

Cześć,

Mam dylemat.

Kupiłem dom w stanie deweloperskim wybudowany według projektu: dom w lucernie.

Przewidziane jest tam ogrzewanie kotłem gazowym kondensacyjnym. Niestety gazu ziemnego na razie nie ma i pewnie do końca 2018 nie będzie.

Położone w całej chałupie jest ogrzewanie podłogowe. W garażu przewidziany grzejnik.

Dom ma 130m razem z garażem i kotłownią. Bez nich ma 107m.

Współczynnik zapotrzebowania cieplnego to 69 kWh/m^2*rok

Na instalację co i cwu mogę przeznaczyć od 15 do 20 tyś PLN.

Na co się zdecydować?

Mam 3 opcje:

1. pompa ciepła powietrze - woda typu split 9kW + grzałki wspomagające 9kW + Zbiornik kombinowany o łącznej pojemności 380L z czego 120L jest przeznaczone na wodę użytkową, a pozostałe 260L jest przeznaczone na ogrzewanie budynku. - taryfa G11

2.kocioł elektryczny + bufor 400l + zasobnik c.w.u 150l - taryfa G12. do tego może jakieś solary do cwu?

3.kocioł gazowy kondensacyjny + zasobnik c.w.u. 150l - zasilanie propanem

a) własny zbiornik podziemny

b) dzierżawa zbiornika podziemnego

c)instalacja 4 butli po 33kg.

Co Waszym zdaniem będzie najlepszym rozwiązaniem w sensie ekonomicznym? Chodzi o jak najniższe koszty użytkowania jak i niezbyt wysokie koszty instalacji. Chociaż w tych wszystkich wypadkach chyba wychodzi podobnie.

Ad. 3

Zacznę od c.

c. Bateria butli bez kosztów, projektów, w każdej chwili można zrezygnować, np. po podłączeniu gazu ziemnego. koszt eksploatacji powinien wyjść ciut niżej niż przy zbiorniku dzierżawionym.

b. Wady - najwyższe koszty eksploatacji, związanie długoletnia umową. W zależności od wyboru oferenta, promocji koszt instalacji od złotówki do kilku tys. złotych.

c. Główna wada to koszt instalacji. Przy zbiorniku podziemnym powinno wyjść ponad 11 000 zł ze wszystkim /bez kotłowni/. Eksploatacja - taniej niż przy gazie ziemnym.

@fachman

Coś mi tu nie gra.

140 zł/3 dni propan = ok.300 - 350 kWh

Ulrich pracujący 3 dni - 60 h x 0,8 kWh x 2,5 cop = 120 kWh.

Czyli ten sam dom ogrzewany propanem ma zapotrzebowanie ok. 300 kWh, ale już ogrzewany starą pompą Ulricha tylko 120 kWh

300/120= COP 2,5 Co w tym dziwnego?

Raczej skłaniałbym się w kierunku grzałka bez bufora i jakiś split

Lub jak masz trochę więcej kasy to Powietrzna pompa ciepa ale również grzanie w taryfie nocnej.

Jaki kolwiek gaz odpuścił bym sobie Duży koszt instalacji, bezpieczeństwo, i koszt użytkowania niewiele niższy niż prąd w taryfie nocnej paneli PV też do tego nie podłączysz.:) Generalnie gaz to dziadostwo.

Nie chce wymyślać, ale czy z butlą nie jest tak, że nie da się zużyć 100% pojemności?

wydaje mnie się, że w pewnym momencie ciśnienie spada zbyt mocno i piec reaguje jakby gaz się skończył a fizycznie w butli może być jeszcze sporo gazu.

Czyli wydaje nam się, że oddajemy pustą butlę, a w niej może być jeszcze 30% ...

@fachman

Coś mi tu nie gra.

140 zł/3 dni propan = ok.300 - 350 kWh

Ulrich pracujący 3 dni - 60 h x 0,8 kWh x 2,5 cop = 120 kWh.

Czyli ten sam dom ogrzewany propanem ma zapotrzebowanie ok. 300 kWh, ale już ogrzewany starą pompą Ulricha tylko 120 kWh

W butli jest 33kg czyli jakieś 63 litry.

Przyjmując 6,6 kWh z litra to daje nam 415,8 kWh z butli.

Prawda?

Czyli albo ma źle dobraną armaturę do butli, albo przewymiarowany piec , albo kupił propan-butan.

W butli jest 33kg czyli jakieś 63 litry.

Przyjmując 6,6 kWh z litra to daje nam 415,8 kWh z butli.

Prawda?

Czyli albo ma źle dobraną armaturę do butli, albo przewymiarowany piec , albo kupił propan-butan.

Nie bierzesz pod uwagę jednej, a istotnej rzeczy. Faktycznego zapotrzebowania domu na ciepło.

Błędy wymienione przez Ciebie nie spowodują różnic większych od 15%, nawet występując łącznie.

no w tym?

To pytanie raczej do kolegi @fachman - jak ten sam dom /?/, w tym samym czasie /?/ raz ma zapotrzebowanie na energię na poziomie 350 kWh /propan/, a innym razem 120 kWh /PC/. Co by nie było wątpliwości mówię o zapotrzebowaniu, a nie o kosztach, czy faktycznym zużyciu energii.

Oparłem się na jego liczbach. Po mojej stronie tylko rachunki nie wykraczające poza zakres 5 klasy.

Wydaje mi się, że odpowiedź znajdziesz w #13.

Cześć,

Mam dylemat.

Kupiłem dom w stanie deweloperskim wybudowany według projektu: dom w lucernie.

Przewidziane jest tam ogrzewanie kotłem gazowym kondensacyjnym. Niestety gazu ziemnego na razie nie ma i pewnie do końca 2018 nie będzie.

Położone w całej chałupie jest ogrzewanie podłogowe. W garażu przewidziany grzejnik.

Dom ma 130m razem z garażem i kotłownią. Bez nich ma 107m.

Współczynnik zapotrzebowania cieplnego to 69 kWh/m^2*rok

Na instalację co i cwu mogę przeznaczyć od 15 do 20 tyś PLN.

Na co się zdecydować?

Mam 3 opcje:

2.kocioł elektryczny + bufor 400l + zasobnik c.w.u 150l - taryfa G12. do tego może jakieś solary do cwu?

.

Polecam opcję nr 2.