mazi07 25.11.2017 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 a może ogrzewanie pelletem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 25.11.2017 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Raczej nie, kocioł drogi i paliwo drogie.Jak gdybym jeszcze raz się budował wziąłbym grzałkę 6kW i jakiegoś splita. Ewentualnie jak bym miał troszkę więcej kasy kupiłbym PC.Nigdy nie wpadłyby mi już do głowy paliwa stałe a tym bardziej gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 25.11.2017 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 A kto ci każe kupować cały nowy kompletny kocioł za nieludzkie pieniądze ? przecież palnik peletowy np kipi rotary możesz wstawić do każdego kotła , jak nie masz to kupisz za 500 zł nawet żeliwny , a tym rotary spalisz każdy pelet nawet przemysłowy po 200-300 zł tona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 10.01.2018 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Cześć, Mam dylemat. Kupiłem dom w stanie deweloperskim wybudowany według projektu: dom w lucernie. Przewidziane jest tam ogrzewanie kotłem gazowym kondensacyjnym. Niestety gazu ziemnego na razie nie ma i pewnie do końca 2018 nie będzie. Położone w całej chałupie jest ogrzewanie podłogowe. W garażu przewidziany grzejnik. Dom ma 130m razem z garażem i kotłownią. Bez nich ma 107m. Współczynnik zapotrzebowania cieplnego to 69 kWh/m^2*rok Na instalację co i cwu mogę przeznaczyć od 15 do 20 tyś PLN. Na co się zdecydować? Mam 3 opcje: 1. pompa ciepła powietrze - woda typu split 9kW + grzałki wspomagające 9kW + Zbiornik kombinowany o łącznej pojemności 380L z czego 120L jest przeznaczone na wodę użytkową, a pozostałe 260L jest przeznaczone na ogrzewanie budynku. - taryfa G11 2.kocioł elektryczny + bufor 400l + zasobnik c.w.u 150l - taryfa G12. do tego może jakieś solary do cwu? 3.kocioł gazowy kondensacyjny + zasobnik c.w.u. 150l - zasilanie propanem a) własny zbiornik podziemny b) dzierżawa zbiornika podziemnego c)instalacja 4 butli po 33kg. Co Waszym zdaniem będzie najlepszym rozwiązaniem w sensie ekonomicznym? Chodzi o jak najniższe koszty użytkowania jak i niezbyt wysokie koszty instalacji. Chociaż w tych wszystkich wypadkach chyba wychodzi podobnie. Witam, Wspominał Pan o możliwości podłączenia sieci gazowej do budynku w niedalekiej przyszłości, więc polecam zastanowić się nad zastosowaniem gazowego kotła kondensacyjnego. Na początku można zasilać go ze zbiornika LPG, który można wydzierżawić albo zakupić. Po podłączeniu sieci gazowej nie będzie problemu z przestawieniem kotła na gaz ziemny oraz z demontażem zbiornika. Ogrzewanie gazowe jest bardzo komfortowym rozwiązaniem, które cechuje się bezobsługową pracą oraz niską emisją zanieczyszczeń do otoczenia budynku. Przy okazji polecam zapoznać się z ofertą gazowych kotłów kondensacyjnych z rodziny Cerapur. Więcej szczegółowych informacji znajduje się na stronie http://www.junkers.pl/produkty/ Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts