Szymon Misztal 16.11.2017 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Witam wszystkich forumowiczów! Trzy lata temu kupilem mieszkanie o powierzchni ok. 80m2. Mieszkanie ogrzewa piec na ekogroszek 15kw, rurki miedz, grzejniki blaszane, sterownik geco g403-p02. Problem polega na tym ze jak bym nie ustawil i tak spala okolo 25 kilo na dobe, wydaje mi sie ze to troche duzo. Dziwna rzecza tez jest to ze grzejniki zaczynaja byc cieple dopiero przy okolo 53stopniach na piecu mimo ze pompka wlacza sie od 40 stopni. Ostatnio wymienilem pompke bo myslalem ze to moze jej wina ale okazalo sie ze na nowej jest tak samo. Jesli cos zle napisalem to z gory sorki bo raczej nie mam wiekszego pojecia w temacie. Licze na jakies rady. Pozdtawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 17.11.2017 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 A nie masz tam gdzieś w piwnicy zaworu 3 drogowego i ustawiony na jakąś temp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymon Misztal 17.11.2017 22:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 (edytowane) A nie masz tam gdzieś w piwnicy zaworu 3 drogowego i ustawiony na jakąś temp Zadnego takiego nie widac, gdzie on by sie znajdowal, gdzies w okolicach pieca pewnie? Jest tylko taki zawor: http://www.esbe.eu/pl/pl-pl/produkty/produkty-dla-instalacji-na-paliwo-stale/vtc500 Edytowane 17 Listopada 2017 przez Szymon Misztal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 18.11.2017 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 masz ochronę pieca zrealizowana na tym zaworze 3D termostatycznym(link co podałeś). pewnie jest na temp. 55* dlatego masz tak jak masz. najpierw piec musi rozgrzać sie do temp. 55* dopiero wtedy puści na grzejniki. albo wymienisz ten zawór na nizsza temperature, albo bedziesz grzał mocniej piecem. Masz za duzy ten piec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymon Misztal 18.11.2017 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 Na tym zaworze pisze cos jakby 45*C, moze faktycznie to jego wina. A piec taki juz byl jak kupilem mieszkanie. Juz trzeci rok z tym walcze i nie potrafie tego rozgrysc. Myslalem ze jest gdzies moze zapowietrzony ale wydaje mi sie ze skoro przy wyzszych temp grzeje to chyba raczej odpada, wymienialem tez czujnik temperatury bo myslalem ze on nie daje rady ale dalej to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 18.11.2017 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 Aby działało Ci ogrzewanie to musisz najpierw nagrzac piec do temp. co najmniej 50*.Zmień ustawienia pieca tak aby utrzymywał temp. ok 50*. Więcej to powinni napisać ci co mają większe doświadczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rk80 18.11.2017 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 (edytowane) Koledzy którzy piszą powyżej mają rację, musisz grzać sporo powyżej 50 stopni, ja bym Ci proponował ustawić 60 nawet na sterowniku... ALE ten Twój sterownik to mega syf, wiem bo miałem taki u siebie i to on był powodem dużego spalania.. ALE u Ciebie nie warto zmieniać sterownika bo piec masz sporo za duży. Warto za to pomyśleć o zmianie pieca/ogrzewania bo wywalasz kasę w komin, pozdrawiam. edit na początek sugeruję wklepać parametry i poczytać wyniki: http://cieplowlasciwie.pl/ Edytowane 18 Listopada 2017 przez rk80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymon Misztal 18.11.2017 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 Niestety ta zime jeszcze musze przemeczyc sie na tym piecu:/ a na jaki sterownik bys polecal wymienic? Mozna samemu go wymienic czy potrzeba fachowca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rk80 18.11.2017 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 (edytowane) Jarecki79 z tego forum, on mi polecił odpowiedni kilka lat temu i śmiga aż miło do dziś. Ale poważnie zastanów się nad piecem, czy opłaca Ci się dokładać do niego, czy nie lepiej zmienić na mniejszy i oszczędniejszy Sam wymieniałem wedle jego wskazówek Edytowane 18 Listopada 2017 przez rk80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymon Misztal 18.11.2017 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 A jak nazywa sie ten sterownik? Na przyszly sezon juz napewno ogarne temat z c.o. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 18.11.2017 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 Napisz jeszcze jaki masz piec. Moc podałeś, ale nie piec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymon Misztal 18.11.2017 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 Eko centr z Pleszewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymon Misztal 20.11.2017 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Jeszcze mam pytanie odnosnie tego zaworu 3d, czy jak wyciagne z niego termoatat to cos pomoze czy wogole nie pojdzie na grzejniki. I jaki sterownik polecacie zamiast geco? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 20.11.2017 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Jak szukasz stera na 2pompy do podajnika, który fajnie pracuje, to na aktualna datę polecamSPPv2Lcoś takiego:http://kotly.es24.pl/opis/2665644/sppv2l-do-podajnika-pompy-cocwu-internet.html jak musisz obsłużyć więcej pomp, siłownik zaworu i ma być więcej "wodotrysków" to albo Iryd PID kolor albo SPPv2 w dużej wersji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts