Kriss7 17.11.2017 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Hej, Zaraz po tynkach zabieram sie za ocieplenie poddasza wełna. W projekcie mam 30cm wełny na stropie (miedzy jętkami). Jako że na poddaszu nieużytkowym wyląduje rekuperator oczywiscie musze go również docieplić. Mój plan jest następujący: -krokwie maja 18cm tak więc w czesci poddasza użytkowego 15cm pomiędzy nimi + 15cm nad, a w czesci poddasza nieuzytkowego tylko 15cm pomiedzy krokwiami. -na stropie tak samo - jetki maja 18cm wiec 15cm wełny miedzy nimi i 15cm pod (sufit bedzie niżej). Czy 15cm na poddaszu nieuzytkowym wystarczy, żeby uzyskać zadowalająca temp dla reku? Czy może ocieplić cały dach 30cm a strop tylko 15 - wtedy sufit będzie trochę wyższy? Co o tym myślicie? Ocieplał bede sam, wiec ponoszę tylko koszty materiałów. Z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jinikao 17.11.2017 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Hej, Zaraz po tynkach zabieram sie za ocieplenie poddasza wełna. W projekcie mam 30cm wełny na stropie (miedzy jętkami). Jako że na poddaszu nieużytkowym wyląduje rekuperator oczywiscie musze go również docieplić. Mój plan jest następujący: -krokwie maja 18cm tak więc w czesci poddasza użytkowego 15cm pomiędzy nimi + 15cm nad, a w czesci poddasza nieuzytkowego tylko 15cm pomiedzy krokwiami. -na stropie tak samo - jetki maja 18cm wiec 15cm wełny miedzy nimi i 15cm pod (sufit bedzie niżej). [ATTACH=CONFIG]401142[/ATTACH] Czy 15cm na poddaszu nieuzytkowym wystarczy, żeby uzyskać zadowalająca temp dla reku? Czy może ocieplić cały dach 30cm a strop tylko 15 - wtedy sufit będzie trochę wyższy? Co o tym myślicie? Ocieplał bede sam, wiec ponoszę tylko koszty materiałów. Z góry dziękuje. jaki wysoki masz ten stryszek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 17.11.2017 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 jaki wysoki masz ten stryszek? jest całkiem spory, bez problemu idzie sie wyprostować, jakies 2m w najwyzszym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 17.11.2017 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 a nie dasz rady wydzielić na strychu małego sześcianu i ocieplić go z zewnątrz 30 cm o pomuędzy pomieszczeniem na poddaszu nic by nie było. Dojdzie dwa metry di grzania.Jak całość ocieplisz 30 cm to za tą wełną będzie sporo chłodniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 17.11.2017 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Hej, Zaraz po tynkach zabieram sie za ocieplenie poddasza wełna. W projekcie mam 30cm wełny na stropie (miedzy jętkami). Jako że na poddaszu nieużytkowym wyląduje rekuperator oczywiscie musze go również docieplić. Mój plan jest następujący: -krokwie maja 18cm tak więc w czesci poddasza użytkowego 15cm pomiędzy nimi + 15cm nad, a w czesci poddasza nieuzytkowego tylko 15cm pomiedzy krokwiami. -na stropie tak samo - jetki maja 18cm wiec 15cm wełny miedzy nimi i 15cm pod (sufit bedzie niżej). [ATTACH=CONFIG]401142[/ATTACH] Czy 15cm na poddaszu nieuzytkowym wystarczy, żeby uzyskać zadowalająca temp dla reku? Czy może ocieplić cały dach 30cm a strop tylko 15 - wtedy sufit będzie trochę wyższy? Co o tym myślicie? Ocieplał bede sam, wiec ponoszę tylko koszty materiałów. Z góry dziękuje. PRzy długich mrozach stryszek i tak się wyziębi i reku dostanie w tyłek. Ja bym robił cienko na streopie plus bardzo soidne ocieplenie reku i kanałów. Solidne - 10-15cm, zrobić jakąs konstukcje wsadzić tam kanały i ocieplic ile sie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 17.11.2017 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Czyli chyba najlepszym rozwiązaniem będzie ocieplenie stropu tak jak w projekcie + domek dla reku na poddaszu + ewentualnie chociaz jedna warstwa miedzy krokwiami na dachu nad poddaszem nieuzytkowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jinikao 17.11.2017 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Ja bym nie dawał reku na stryszek, normalnie na poddasze go gdzies umieścić, chyba aż tak uciążliwy nie będzie:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts