Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakup drzwi zewnętrznych wewnątrzklatkowych

Recommended Posts

Witam.

Planuję wymienić drzwi zewnętrzne i zastanawiam się nad dwiema opcjami:

http://www.krcenter.pl/pl/produkty/wyswietl/drzwi-srodlokalowe-wejsciowe-do-mieszkan/264/bastion-61

są to drzwi drewniane, lub

http://wwww.drzwicapital.pl/1,0,33,oferta,London.html#drzwi

są to drzwi stalowe...

Mieszkanie znajduje się w bloku i dlatego potrzebuję drzwi dzwiękochłonnych. zależy mi również na dobrej izolacji termicznej. Które lepiej spełnią moje oczekiwania? Proszę o fachową podpowiedź.

Wystarczy że zapytasz sprzedawców/ producentów o parametr Rw oraz Ud.

I będziesz miał. A tak to możemy tylko wróżyć, czy informacje podane na ich stronie są aktualnie i odnoszą się do właściwych drzwi, ale.. :

KR - gwarancja 12 miesięcy (tylko!???)

Ud (czyli termika) -2,1, ew. 1,8 (stalowe) - słabo, chociaż na klatkę nie uważam by niezbędne były lepsze.

Rw. - normalna.

Ta druga marka podaje tylko U - lepsze, zbliżone do standardów w drzwiach stalowych - ale że tylko tyle jest w informacjach technicznych, także miernie.

To popatrz sobie każdego producenta drzwi stalowych w tym przedziale cenowym. Masz tam już wypełnienie z pianki. Tańsza wersja będzie miała styropian w środku ale do bloku nie polecam, bo słabo wygłusza. Producentów masz na pęczki w tym przedziale cenowym (Wikęd, KMT, Mar-Tom, Boryszew itd itd itd).

Drzwi drewnianych w tych pieniądzach ja osobiście bym nie kupił. Nawet do bloku, bo tam możesz (co nie oznacza że musisz) mieć problemy z odkształcaniem się skrzydła.

Masz też jeszcze tańsze propozycje jak Herse czy Tower w cenach około 1200zł za komplet. To konstrukcja z MDFu + wypełnienie z płyty. Rw 32dB, Ud nie wiadomo. A co do Rw, to dla mnie nie ma sensu szukać modeli powyżej 30-kilku decybeli izolacji, bo kosztują one znacznie więcej, a nie zawsze przynoszą one oczekiwane rezultaty.