Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja strychu

Tomek575

Recommended Posts

Witam,

Nie wiem czy wybrałem właściwy dział - jeśli nie to proszę o przeniesienie.

Wybudowaliśmy dom, obecnie w SSZ, przez zimę planujemy ocieplić strych i tutaj moje pytania.

Dach dwuspadowy 190m2 kryty blachodachówką Rukki Finnera na łatach/kontrłatach, pod blachą membrana energetyczna Marma.

Krokwie 18 + jętki również 18. Ze strychu wychodzi dodatkowy kominek wentylacyjny.

Pomysł mam taki, że w szczycie, nad jętkami chce zagospodarować strych (na drobne pierdoły).

Planuję między krokwie od kipy do jętek dać wełnę gr. 18cm (prawdopodobnie Ursa 0,39) i zabić to płytą OSB 8-10mm. Natomiast na jętki (podłoga na strychu) wykręcić płytę OSB 18-20mm. Dzięki temu uzyskam taki strych o równych, wg. mnie ciepłych ścianach.

Między jętki i krokwie na poddaszu planuję dwie warstwy wełny 18cm + 10cm krzyżowo (tutaj już Isover/Rockwool o lepszej lambdzie) i na to ruszt, folia i płyta GK.

Czy to dobre rozwiązanie?

Czy między jętkami a płytą OSB 18-20mm powinna być dodatkowo jakaś folia/membrana?

Czy dobrym rozwiązaniem jest brak szczeliny wentylacyjnej między wełną a membraną?

Czy te płyty OSB na strychu nie usztywnią i obciążą za bardzo dachu?

Proszę o rady i opinie

Tomek

To jeszcze jedno pytanie.

Czy są jakieś przeciwwskazania żebym wykonał tą robotę zimą? Chcę zrobić tylko strych czyli wszystko nad jętkami. Zabudowa z GK na użytkowym poddaszu po tynkach na wiosnę/lato. Budynek obecnie w SSZ bez elewacji i ocieplenia. Chodzi mi o to, czy np wełna na strychu nie będzie piła wilgoci z powietrza itd.

Para wodna może dochodzić do wełny szczeliną wentylacyjną i stan budynku nie ma tu żadnego znaczenia. Izolację cieplną można montować po wykonaniu tynków wewnętrznych i po wylewkach.

Pozdrawiam.

Andrzej Wilhelmi.