ferrera 17.11.2017 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Witam serdecznie, Dzisiaj zauważyłem, że ekipa sprzątająca dom użyła jakiejś chemii do wyczyszczenia marmuru przy portalu kominka - i powstał dziwny osad / nalot / ciężko określić co to jest tak naprawdę. Wygląda jakby matowa substancja rozlała się lub wlazła w powłokę kamienia. Czy da radę to doczyścić jakimś specjalnym środkiem, polerką? Co z tym zrobić? Zdjęcia zniszczenia poniżej: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 17.11.2017 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Jeżeli wlazło w kamień to dupa blada. Jeżeli jest na wierzchu spróbuj czyściwa z waty stalowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.11.2017 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Kiedyś zużyłem 3 litry rozpuszczalnika nitro by tłustą plamę zneutralizować....Szmata w rozpuszczalnik i jazda...Kilka godzin. Tylko to było na zewnątrz budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 17.11.2017 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Ciekawe czy marmur był impregnowany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 17.11.2017 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Miałem kiedyś krótką zawodową randkę z kamieniarstwem. Montażyści do mycia kamienia po pracy używali płynu do szyb, ew. wody z octem, a do zabrudzeń mechanicznych właśnie czyściwa stalowego. Przestrzegali przed impregnatami do kamienia - ponoć można nim go trwale załatwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrera 21.11.2017 14:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Dzięki za podpowiedzi. Nie wiem czy był imprernowany, chociaż cena wykonania by na to wskazywała Jeśli chodzi o 'plamy' na kamieniu - mają charakter raczej powierzchowny. Po przetarciu wodą na chwilę jakby znikają, po wysuszeniu powrót do stanu pierwotnego ze zdjęcia w pierwszym poście. Podjade dzisiaj po to czyściwo z waty stalowej - zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 21.11.2017 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Właśnie doczytałem, że to marmur. Wypróbuj najpierw w mało widocznym miejscu. Marmur jest miękkim kamieniem i w ogóle upierdliwym do utrzymania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts