arturo13 17.03.2018 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2018 No bo tak, jak napalę w zwykłym kominku to i tak salon, a nawet cześć kuchni, korytarza będzie ogrzany. Więc do ogrzania pozostaje 50m2. A jak z kominkiem dgp sprawdza się? Bo wtedy tylko ogrzeje wodę prądem i z głowy. Przepraszam Panowie że tak ciągnę ale nie daje mi to spokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 17.03.2018 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2018 No bo tak, jak napalę w zwykłym kominku to i tak salon, a nawet cześć kuchni, korytarza będzie ogrzany. Więc do ogrzania pozostaje 50m2. A jak z kominkiem dgp sprawdza się? Bo wtedy tylko ogrzeje wodę prądem i z głowy. Przepraszam Panowie że tak ciągnę ale nie daje mi to spokoju Zależy od układu pomieszczeń, powietrze nagrzane kominkiem potrafi całkiem fajnie cyrkulować bez DGP nawet na jednej kondygnacji (nie tylko do góry). Dlatego zaproponowałem, żebyś zapodał rzut poziomy domku. Ja mam łazienkę na tym samym poziomie co piecokominek i to położoną "za winklem" czyli nie jest grzana podczerwienią, tylko konwekcyjnie. Jest w niej ciepło, chociaż nie jest niczym ogrzewana. No chyba, że zapomnę zostawić drzwi otwarte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 18.03.2018 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Skoro tak sie upierasz na to palenie w kominku to ja przy 80m2 zrobiłbym podlogowke, wstawil jakis kocioł elektryczny i grzal w nocy w taniej taryfie a w ciągu dnia dogrzewal kominkiem. Moje dgp grawitacyjne działa fajnie ale ja mam kanały puszczone na poddasze... nie wiem czy działało by na parterze...raczej bym szedł w kierunku dgp wymuszonego ale to pasowało by zapytać kogoś kto uzytkuje takie cudo. Nie zapominaj tez o dobrej termoizolacji - to podstawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.03.2018 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 W dwukondygnacyjnych domach nowoczesnych z dużą otwartą przestrzenią na dole i klatką schodową otwartą na górę, grzanie kominkiem nawiewowym trochę średnio wychodzi...U góry sauna, na dole zimnawo...Sprawdza się grzanie podczerwienią dołu. Czyli piecokominek. Droższy, ale można odpuścić DGP. Dobrze zrobione DGP z kominka nawiewnego, jest droższe od różnicy w cenie, jaką generuje budowa piecokominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 18.03.2018 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 (edytowane) Tak wygląda rozkład pomieszczeń. Na chwilę obecną jestem za opcją poodrzuconą przez m&m0123. Po prostu wiem że będę często w kominku palił i szkoda mi puścić tego ciepła w powietrze Kominek ma by w miejscu schodów w salonie Edytowane 18 Marca 2018 przez arturo13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 18.03.2018 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Rachunkow sie nie bój - ja ogrzewam 2x taka powierzchnie gazem temp z samej podłogi 22.5 ale wieczorami 3-4 razy tydzień palimy sobie w kominku bo lubimy. Koszt co+cwu od 10 czerwca do 10 marca za gaz 1440zl + drewno 2-3 kawałki/palenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 19.03.2018 03:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Jak bym maił dostęp do gazu to nawet bym się nie zastanawiał. 1440zł Tobie wyszło - jak darmo. Ja wspomódz się muszę prądem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 24.03.2018 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 Decyzja zapadła, jako główne ogrzewanie kocioł na paliwo stałe (chyba pellet) i do tego bufor minimum 1000l (skoda przestrzeni ale trudno). Jeszce tylko jedno pytanie czy mogę prosto łatwo i przyjemnie podłączyć kominek pod granie bufora/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 24.03.2018 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 Po co Ci do kotła na pellet bufor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 24.03.2018 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 Powiem tak, pellet paliwo stałe. Czy to pelet cy węgiel, miał, drewno to i tak kocioł założenia będzie za duży (80m2) . Chodzi o to żeby nadmiar ciepła które będzie wytwarzane nie szło w świat, a w akumulator. Na wszelkie propozycje jestem otwarty, ale po nocach nie śpię i nic ciekawszego nie wymyśliłem. Propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 24.03.2018 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 Wydawało mi się, że kocioł na pellet może w przeciwieństwie do np. kotła na węgiel czy drewno, dawkować paliwo i pracować z taką mocą jaką w danym momencie potrzebujesz. Ale to moje dywagacje. Może skonsultuj to z kimś zanim wpadniesz w niepotrzebne koszta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 24.03.2018 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 Wydawało mi się, że kocioł na pellet może w przeciwieństwie do np. kotła na węgiel czy drewno, dawkować paliwo i pracować z taką mocą jaką w danym momencie potrzebujesz. Ale to moje dywagacje. Może skonsultuj to z kimś zanim wpadniesz w niepotrzebne koszta. Niby tak jest - ale patrząc na wątek o zużyciu pelletu to raczej tak niestety nie jest. Rachunki wyzsze jak przy gazie czy pompie a do tego dochodzi obsługa (czyszczenie, zamawianie, noszenie woreczków itd) nie wspominam o tym pomyśle z buforem 1000L - masakra. 2018 rok a ludzie ciągle wieżą że ciepło może być tylko z ognia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 24.03.2018 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 No grubo... kocioł na paliwo stałe, bufor i kominek... na 80m2. Kalkulator i policz koszt instalacji tego wszystkiego. O miejscu już nie wspomnę. Za tą kasę pewnie juz pc kupisz...skoro boisz się grzac czystym prądem. Mając bezobsługowe ogrzewanie - za darmo bym nie dał sobie takiej kombinacji zainstalować. Dumaj dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 25.03.2018 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 Panowie fajnie jest oceniać, doradzać ale jakieś konkrety może? Jak prądem, kolega miejscowość obok grzeje prądem i a 12 msc wychodzi mu 6200zł. Grzeje 92m2 i wodę Jestem pewien że mniej wydam na "inne ogrzewanie" mylę się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 25.03.2018 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 (edytowane) Arturo doradzać wcale nie jest tak fajnie. Możesz zainwestować w piecokominek z DGP do tych odległych pokoi, ale wtedy MUSISZ palić, odechce Ci się czy nie. Nie wiem jaka jest Twoja sytuacja zawodowa, rodzinna i czy zakładasz, że może się ona zmienić. Może teraz masz czas palić codziennie, a za parę latek już nie będziesz miał? Piszę to jako użytkownik piecokominka jako jedynego źródła ciepła więc wiem co nieco na ten temat. Drugie rozwiązanie to podłogówka (czym zasilana to odrębna kwestia) i lekki kominek z małym bezwładem cieplnym do grzania awaryjnego i rekreacyjnego. Tylko jak już pisałem podłogówka ma duży bezwład, więc jej wyłączenie w salonie na czas palenia to nie takie hop-siup. Jakimś rozwiązaniem mogły by być maty kapilarne, ale nie mam pojęcia czy to się kalkuluje i jak działa. Podobno działają jak podłogówka, tylko maja mały bezwład cieplny - czyli coś w sam raz dla Ciebie.Ps.Jest jeszcze jedno rozwiązanie: piecokominek i klimatyzator. Edytowane 25 Marca 2018 przez Krakers70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 25.03.2018 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 Moze zacznijmy od podstaw - na jakim etapie masz dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 26.03.2018 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Moze zacznijmy od podstaw - na jakim etapie masz dom? Celne pytanie. Arturo, reasumując potrzebujesz automatycznego systemu grzejącego dom, a dokładnie każde pomieszczenie z osobna, który dostosował by moc grzania do wzrostu temperatury w sytuacji kiedy rozpalisz w kominku. Wydaje mi się, że piecokominek + klimatyzacja kanałowa to rozwiązanie warte uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 26.03.2018 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Etap budowy - ławy zaczynam więc zależy mi na podjęciu decyzji odnośnie ogrzewania, choćby dlatego że w pewnych rozwiązaniach nie robiłbym drugiego komina (mam dwa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 26.03.2018 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Etap budowy - ławy zaczynam więc zależy mi na podjęciu decyzji odnośnie ogrzewania, choćby dlatego że w pewnych rozwiązaniach nie robiłbym drugiego komina (mam dwa). To moim zdaniem nie ma co się zastanawiać - przyłóż się do izolacji i rób podłogówkę wodną (zasilisz kotłem el lub PC) lub elektryczną. Daj spokój z pelletem i PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 26.03.2018 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 To moim zdaniem nie ma co się zastanawiać - przyłóż się do izolacji i rób podłogówkę wodną (zasilisz kotłem el lub PC) lub elektryczną. Daj spokój z pelletem i PW. Jestem za, bo miejsca mi zostanie i bardziej czysto,tylko jak to wyjdzie finansowo? Jeśli warto, jestem w stanie włożyć w instalację tyle ile trzeba, aby tylko potem rachunki był do przełknięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts