Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie połogowe + kominek. Czy mój system ma sens?

franczesky

Recommended Posts

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No bo tak, jak napalę w zwykłym kominku to i tak salon, a nawet cześć kuchni, korytarza będzie ogrzany. Więc do ogrzania pozostaje 50m2. A jak z kominkiem dgp sprawdza się? Bo wtedy tylko ogrzeje wodę prądem i z głowy.

Przepraszam Panowie że tak ciągnę ale nie daje mi to spokoju

Zależy od układu pomieszczeń, powietrze nagrzane kominkiem potrafi całkiem fajnie cyrkulować bez DGP nawet na jednej kondygnacji (nie tylko do góry). Dlatego zaproponowałem, żebyś zapodał rzut poziomy domku. Ja mam łazienkę na tym samym poziomie co piecokominek i to położoną "za winklem" czyli nie jest grzana podczerwienią, tylko konwekcyjnie. Jest w niej ciepło, chociaż nie jest niczym ogrzewana. No chyba, że zapomnę zostawić drzwi otwarte ;)

Skoro tak sie upierasz na to palenie w kominku to ja przy 80m2 zrobiłbym podlogowke, wstawil jakis kocioł elektryczny i grzal w nocy w taniej taryfie a w ciągu dnia dogrzewal kominkiem. Moje dgp grawitacyjne działa fajnie ale ja mam kanały puszczone na poddasze... nie wiem czy działało by na parterze...raczej bym szedł w kierunku dgp wymuszonego ale to pasowało by zapytać kogoś kto uzytkuje takie cudo. Nie zapominaj tez o dobrej termoizolacji - to podstawa ;)

W dwukondygnacyjnych domach nowoczesnych z dużą otwartą przestrzenią na dole i klatką schodową otwartą na górę, grzanie kominkiem nawiewowym trochę średnio wychodzi...U góry sauna, na dole zimnawo...Sprawdza się grzanie podczerwienią dołu. Czyli piecokominek. Droższy, ale można odpuścić DGP. Dobrze zrobione DGP z kominka nawiewnego, jest droższe od różnicy w cenie, jaką generuje budowa piecokominka.

Powiem tak, pellet paliwo stałe. Czy to pelet cy węgiel, miał, drewno to i tak kocioł założenia będzie za duży (80m2) . Chodzi o to żeby nadmiar ciepła które będzie wytwarzane nie szło w świat, a w akumulator. Na wszelkie propozycje jestem otwarty, ale po nocach nie śpię i nic ciekawszego nie wymyśliłem. Propozycje?

Wydawało mi się, że kocioł na pellet może w przeciwieństwie do np. kotła na węgiel czy drewno, dawkować paliwo i pracować z taką mocą jaką w danym momencie potrzebujesz. Ale to moje dywagacje. Może skonsultuj to z kimś zanim wpadniesz w niepotrzebne koszta.

Wydawało mi się, że kocioł na pellet może w przeciwieństwie do np. kotła na węgiel czy drewno, dawkować paliwo i pracować z taką mocą jaką w danym momencie potrzebujesz. Ale to moje dywagacje. Może skonsultuj to z kimś zanim wpadniesz w niepotrzebne koszta.

Niby tak jest - ale patrząc na wątek o zużyciu pelletu to raczej tak niestety nie jest. Rachunki wyzsze jak przy gazie czy pompie a do tego dochodzi obsługa (czyszczenie, zamawianie, noszenie woreczków itd) nie wspominam o tym pomyśle z buforem 1000L - masakra. 2018 rok a ludzie ciągle wieżą że ciepło może być tylko z ognia :)

No grubo... kocioł na paliwo stałe, bufor i kominek... na 80m2. Kalkulator i policz koszt instalacji tego wszystkiego. O miejscu już nie wspomnę. Za tą kasę pewnie juz pc kupisz...skoro boisz się grzac czystym prądem. Mając bezobsługowe ogrzewanie - za darmo bym nie dał sobie takiej kombinacji zainstalować. Dumaj dalej ;)

Arturo doradzać wcale nie jest tak fajnie. Możesz zainwestować w piecokominek z DGP do tych odległych pokoi, ale wtedy MUSISZ palić, odechce Ci się czy nie. Nie wiem jaka jest Twoja sytuacja zawodowa, rodzinna i czy zakładasz, że może się ona zmienić. Może teraz masz czas palić codziennie, a za parę latek już nie będziesz miał? Piszę to jako użytkownik piecokominka jako jedynego źródła ciepła więc wiem co nieco na ten temat. Drugie rozwiązanie to podłogówka (czym zasilana to odrębna kwestia) i lekki kominek z małym bezwładem cieplnym do grzania awaryjnego i rekreacyjnego. Tylko jak już pisałem podłogówka ma duży bezwład, więc jej wyłączenie w salonie na czas palenia to nie takie hop-siup. Jakimś rozwiązaniem mogły by być maty kapilarne, ale nie mam pojęcia czy to się kalkuluje i jak działa. Podobno działają jak podłogówka, tylko maja mały bezwład cieplny - czyli coś w sam raz dla Ciebie.

Ps.

Jest jeszcze jedno rozwiązanie: piecokominek i klimatyzator.

Edytowane przez Krakers70

Moze zacznijmy od podstaw - na jakim etapie masz dom?

Celne pytanie.

Arturo, reasumując potrzebujesz automatycznego systemu grzejącego dom, a dokładnie każde pomieszczenie z osobna, który dostosował by moc grzania do wzrostu temperatury w sytuacji kiedy rozpalisz w kominku. Wydaje mi się, że piecokominek + klimatyzacja kanałowa to rozwiązanie warte uwagi.

Etap budowy - ławy zaczynam więc zależy mi na podjęciu decyzji odnośnie ogrzewania, choćby dlatego że w pewnych rozwiązaniach nie robiłbym drugiego komina (mam dwa).

To moim zdaniem nie ma co się zastanawiać - przyłóż się do izolacji i rób podłogówkę wodną (zasilisz kotłem el lub PC) lub elektryczną. Daj spokój z pelletem i PW.

To moim zdaniem nie ma co się zastanawiać - przyłóż się do izolacji i rób podłogówkę wodną (zasilisz kotłem el lub PC) lub elektryczną. Daj spokój z pelletem i PW.

Jestem za, bo miejsca mi zostanie i bardziej czysto,tylko jak to wyjdzie finansowo? Jeśli warto, jestem w stanie włożyć w instalację tyle ile trzeba, aby tylko potem rachunki był do przełknięcia