balenciaga 18.11.2017 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 Witam, postanowiłem założyć nowy temat, ponieważ przeszukując różne fora, nie znalazłem żadnej satysfakcjonującej odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, mianowicie - posiadam wysokie (ponad 3m), trzy pokojowe mieszkanie w starym budownictwie, w którym chciałbym podwiesić sufit. W mieszkaniu mieszczą się dwa okna (po jednym na pokój - jeden pokój jest "ślepy"). Wnęki okien są bardzo wysokie i tak na prawdę jeżeli chciałbym podwiesić sufit do ich wysokości mijałoby się to z celem gdyż sufit obniżyłbym maksymalnie o ok. 25cm. Tu rodzi się moje pytanie - czy jest możliwość podwieszenia sufitu z ominięciem tych wnęk (zasłaniając sufitem ich górną część)? Chodzi mi głównie o względy estetyczne (nie cierpię wysokich mieszkań) oraz ekonomiczne - oszczędzenie ciepła. Dodam, że w grę nie wchodzi zmniejszenie okien, gdyż administracja nie wyda mi na to pozwolenia. Jeżeli ktoś się orientuje, czy jest możliwość techniczna aby podwiesić taką konstrukcję, byłbym niezmiernie wdzięczny za pomoc. W załączniku dodaje poglądowy rysunek z painta, w którym zaznaczyłem w których pomieszczeniach jest już podwieszony sufit i gdzie mieszczą się owe okna. Dodam tylko, że sufit chciałbym zawiesić tylko w większym z pokoi, który ma ok 14m2. Czekam na Wasze opinie i z góry dziękują za każdą informację oraz dyskusję. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 19.11.2017 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Pytanie, czy okna są dzielone w poziomie (góra/dół) oraz jak głębokie są wewnętrzne wnęki okienne (czy otwarte skrzydło wystaje po za obrys ściany)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
balenciaga 19.11.2017 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Ogólnie mieszkanie stoi w tym momencie puste i okna są starej daty, więc jak wezmę się za remont mieszkania wiosną, to będą wymieniane na nowe. Obecne są dzielone w pionie i poziomie i na takie też będę wymieniać. Głębokość wnęki to ok. 50cm, a okna przy otwarciu w całości się w niej mieszczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 19.11.2017 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 To zamów okna dzielone niesymetrycznie w pionie, sufit obniż powyżej linii podziału - tak, aby swobodnie użytkować dolną część okna. Górną część możesz zrobić stałą lub uchylaną w całości z przyciemnianą lub matową szybą (nie będzie widać obniżenia sufitu z zewnątrz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
balenciaga 20.11.2017 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 A jak sytuacja wygląda od strony technicznej? Masz pomysł jak zamontować profile tak aby sufit w miejscu wnęki był odpowiednio przymocowany? Same wieszaki w tym miejscu dadzą radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 20.11.2017 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Bez problemu. W razie potrzeby możesz dać poprzeczkę na wnęce, schowa się w suficie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts