Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sufit podwieszany, wysokie okno

Recommended Posts

Witam,

postanowiłem założyć nowy temat, ponieważ przeszukując różne fora, nie znalazłem żadnej satysfakcjonującej odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, mianowicie - posiadam wysokie (ponad 3m), trzy pokojowe mieszkanie w starym budownictwie, w którym chciałbym podwiesić sufit. W mieszkaniu mieszczą się dwa okna (po jednym na pokój - jeden pokój jest "ślepy"). Wnęki okien są bardzo wysokie i tak na prawdę jeżeli chciałbym podwiesić sufit do ich wysokości mijałoby się to z celem gdyż sufit obniżyłbym maksymalnie o ok. 25cm. Tu rodzi się moje pytanie - czy jest możliwość podwieszenia sufitu z ominięciem tych wnęk (zasłaniając sufitem ich górną część)? Chodzi mi głównie o względy estetyczne (nie cierpię wysokich mieszkań) oraz ekonomiczne - oszczędzenie ciepła. Dodam, że w grę nie wchodzi zmniejszenie okien, gdyż administracja nie wyda mi na to pozwolenia. Jeżeli ktoś się orientuje, czy jest możliwość techniczna aby podwiesić taką konstrukcję, byłbym niezmiernie wdzięczny za pomoc. :) W załączniku dodaje poglądowy rysunek z painta, w którym zaznaczyłem w których pomieszczeniach jest już podwieszony sufit i gdzie mieszczą się owe okna. Dodam tylko, że sufit chciałbym zawiesić tylko w większym z pokoi, który ma ok 14m2.

Czekam na Wasze opinie i z góry dziękują za każdą informację oraz dyskusję.:)

Pozdrawiam. schemat.jpg

Ogólnie mieszkanie stoi w tym momencie puste i okna są starej daty, więc jak wezmę się za remont mieszkania wiosną, to będą wymieniane na nowe. Obecne są dzielone w pionie i poziomie i na takie też będę wymieniać. Głębokość wnęki to ok. 50cm, a okna przy otwarciu w całości się w niej mieszczą.