Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie włącznik światła i kinket nowy dom

Recommended Posts

Witam,

Próbowałem dziś podłączyć włącznik światła i kinket w garażu (nowy budynek bez gniazdek tylko wystające kable ) . w pierwszej kolejności kinket rozciąłem biały kabel w którym były trzy kabelki brązowy , niebieski i żółto zielony. Kinket starego typu wystające dwa kableki do których podłączyłem kabelek niebieski wystający ze ściany i brązowy wystający ze sciany. następnie zacząłem podłączać włącznik światła. Standardowy pojedyńczy. odkręciłem śróbki we włączniku i włożyłem do niego dwa kabelki wystajęce ze ściany brązowy i niebieski. Kabelek żółto zielony zagiąłem do tylu nie podłączając go. i następnie włączyłem włącznik. Strzeliło w budynku i zgasło światło od bramy garazowej i lampka podłączona do jedynego zamontowanego gniazdka. co się wydarzyło i dlaczego?

A co się miało wydarzyć ?

Kolega zrobił zwarcie pomiędzy żyłami L i N na przewodzie zasilającym, za pomocą wyłącznika.

Swoją drogą dlaczego elektryk wykonujący instalację nie zrobił połączeń, pozostawiając te (oczywiście zabezpieczone/zaizolowane), które należy użyć dla wyłącznika ?

Drodzy nie mam zamiaru wykonywać montażu gniazdek elektrycznych w calym domu sam. Wezmę do tego elektryka który jest umówiony w połowie grudnia. na tą chwilę potrzebuję zamontować światło w garażu. Możecie podpowiedzieć jak to zrobić?

Kolega zrobił zwarcie pomiędzy żyłami L i N na przewodzie zasilającym, za pomocą wyłącznika. tzn ?

To znaczy, że połączenie zasilania z żarówką, poprzez wyłącznik powinno być zrobione jak w zwykłej bateryjce.

Jeżeli tego nie ogarniasz, pozostaje ... bateryjka.

Tu masz przykład :

https://kabelek.com.pl/sentia-wylacznik-pojedynczy-jednobiegunowy-bialy-bez-ramki-1454.html

Nie ujęto żył ochronnych przewodów.

Czytając ten temat (na elektrodzie również) dochodzę do wniosku, że może to być przewód od gniazda, nie wyłącznika.

Edytowane przez elpapiotr

Mogą, dlaczego nie, ale ... pomiar impedancji pętli zwarcia sprawdzi, czy warunek ochrony przeciwporażeniowej jest spełniony oraz czy przekroje przewodów na takie wartości (nie charakterystykę) są przewidziane.

Tutaj ten C 20 jest podejrzany, nie wiem, jaki obwód jest nim chroniony.

Jakby nie patrzył, czy to C, czy B, w przypadku zwarcia wyłączają wszystkie po drodze, przedlicznikowe ( też C ) również.