biku11 18.11.2017 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 Witam,Próbowałem dziś podłączyć włącznik światła i kinket w garażu (nowy budynek bez gniazdek tylko wystające kable ) . w pierwszej kolejności kinket rozciąłem biały kabel w którym były trzy kabelki brązowy , niebieski i żółto zielony. Kinket starego typu wystające dwa kableki do których podłączyłem kabelek niebieski wystający ze ściany i brązowy wystający ze sciany. następnie zacząłem podłączać włącznik światła. Standardowy pojedyńczy. odkręciłem śróbki we włączniku i włożyłem do niego dwa kabelki wystajęce ze ściany brązowy i niebieski. Kabelek żółto zielony zagiąłem do tylu nie podłączając go. i następnie włączyłem włącznik. Strzeliło w budynku i zgasło światło od bramy garazowej i lampka podłączona do jedynego zamontowanego gniazdka. co się wydarzyło i dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 18.11.2017 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 A co się miało wydarzyć ?Kolega zrobił zwarcie pomiędzy żyłami L i N na przewodzie zasilającym, za pomocą wyłącznika.Swoją drogą dlaczego elektryk wykonujący instalację nie zrobił połączeń, pozostawiając te (oczywiście zabezpieczone/zaizolowane), które należy użyć dla wyłącznika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 19.11.2017 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Swoją drogą dlaczego elektryk wykonujący instalację nie zrobił połączeń, pozostawiając te (oczywiście zabezpieczone/zaizolowane), które należy użyć dla wyłącznika ? Swoją drogą dlaczego laik zabiera się takie sprawy nie mając o tym pojęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 19.11.2017 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Swoją drogą dlaczego laik zabiera się takie sprawy nie mając o tym pojęcia? Żeby zaoszczędzić 100 zł zaryzykuje życiem swoim i rodziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biku11 19.11.2017 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Drodzy nie mam zamiaru wykonywać montażu gniazdek elektrycznych w calym domu sam. Wezmę do tego elektryka który jest umówiony w połowie grudnia. na tą chwilę potrzebuję zamontować światło w garażu. Możecie podpowiedzieć jak to zrobić?Kolega zrobił zwarcie pomiędzy żyłami L i N na przewodzie zasilającym, za pomocą wyłącznika. tzn ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.11.2017 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 (edytowane) To znaczy, że połączenie zasilania z żarówką, poprzez wyłącznik powinno być zrobione jak w zwykłej bateryjce.Jeżeli tego nie ogarniasz, pozostaje ... bateryjka. Tu masz przykład :https://kabelek.com.pl/sentia-wylacznik-pojedynczy-jednobiegunowy-bialy-bez-ramki-1454.htmlNie ujęto żył ochronnych przewodów. Czytając ten temat (na elektrodzie również) dochodzę do wniosku, że może to być przewód od gniazda, nie wyłącznika. Edytowane 19 Listopada 2017 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biku11 19.11.2017 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 zapomniałem dodać że wyrzuciło mi korki nie w domu a w skrzynce zewnętrznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.11.2017 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Mści się egoistyczne postępowanie ZE w sprawie doboru zabezpieczeń do Odbiorcy.Brak ich selektywności w przypadku zwarcia każe klientowi w szlafroku ganiać do skrzynki ZK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biku11 19.11.2017 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 prośba o wyjaśnienie w bardziej zjadliwym sposób dla przeciętnego kowalskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.11.2017 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Zostało to wyjaśnione na elektrodzie, panie kolego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biku11 20.11.2017 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 jeszcze jedno pytanie w skrzynce domowej mam dwa bezpieczniki zaczynające się na "C" tj C10 i C20.pozostałe bezpieczniki zaczynają się na "B" . w skrzynce głównej natomiast mam bezpiecznik c25. czy w skrzynce domowej powinny być bezpieczniki zaczynające się na "c"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.11.2017 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Mogą, dlaczego nie, ale ... pomiar impedancji pętli zwarcia sprawdzi, czy warunek ochrony przeciwporażeniowej jest spełniony oraz czy przekroje przewodów na takie wartości (nie charakterystykę) są przewidziane.Tutaj ten C 20 jest podejrzany, nie wiem, jaki obwód jest nim chroniony.Jakby nie patrzył, czy to C, czy B, w przypadku zwarcia wyłączają wszystkie po drodze, przedlicznikowe ( też C ) również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts