Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie stropu betonowego skośnego

witold777

Recommended Posts

witam,

proszę o pomoc

mam wylany strop betonowy na poddaszu użytkowym -ułożone są już krokwie .Chce docieplic teraz skosy(20 cm styropianu między krokwiami plus siatka i klej a pod nimi 15 cm .)

mam kilka pytań:

1.czy pod styropian czyli na beton daję się folię?jak tak to jaką?

2.pomiedzy krokwiami na styropian pójdzie siatka i klej.czy klej może miec bezpośredni kontakt z drewnem?

3.mam zamiast drewnianej murłaty jest wylewana betonowa czy docieplac ja styropianem czy wełną z góry?

dzięki,

Edytowane przez witold777

1 W proponowanej konfiguracji można zrezygnować z foli, bo opór dyfuzyjny betonowego stropu będzie większy od warstwy kleju na styropianie. Zwłaszcza jak pomalujesz sufity tego stropu farbą lateksową.

2 Wapno, cement zawarty w kleju raczej drewno zakonserwuje.

3 Pewnie na ścianie masz styropian, na betonowym stropie chcesz styropian, to nie widzę powodu w stosowaniu wełny na ocieplenie murłaty. Oczywiście ocieplać od góry i potraktować tak jak planujesz ze stropem.

Pozdrawiam

Cezary

1 W proponowanej konfiguracji można zrezygnować z foli, bo opór dyfuzyjny betonowego stropu będzie większy od warstwy kleju na styropianie. Zwłaszcza jak pomalujesz sufity tego stropu farbą lateksową.

2 Wapno, cement zawarty w kleju raczej drewno zakonserwuje.

3 Pewnie na ścianie masz styropian, na betonowym stropie chcesz styropian, to nie widzę powodu w stosowaniu wełny na ocieplenie murłaty. Oczywiście ocieplać od góry i potraktować tak jak planujesz ze stropem.

Pozdrawiam

Cezary

dziękuję