Ecik3009 19.11.2017 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Witam forumowiczów, jesteśmy z narzeczoną na etapie zakupu nowego domu od dewelopera. Aktualnie musimy wybrać jaki rodzaj ogrzewania domu nam odpowiada. Standardowo w cenie zakupu domu, otrzymujemy ogrzewanie mieszane: Parter:salon - podłogowe kuchnia - podłogowełazienka - podłogowe wiatrołap - podłogowe Piętro:łazienka - podłogowe trzy pokoje - grzejniki Istnieje możliwość dopłaty do ogrzewania podłogowego dla całego domu. ( 5500zł ) Powierzchnia domu: 100m2, dom piętrowy/bliźniak.Materiał: Porotherm 25 + 20cm styropian, dach płaski 35cm styropian, podłoga 10cm styropianOkna na profilu Schüco + pakiet trzyszybowy. Wentylacja grawitacyjna.Kocioł: Viessmann Vitodens 111 W. Czy warto dopłacać do podłogówki w całym domu ? Po przeczytaniu ogromnej ilości tematów na forum oraz porad znajomych skłaniam się ku podłogówce na całej powierzchni.Ostatecznie brakuje mi chyba tylko utwierdzenia się w decyzji, że warto. Proszę o wasze opinie co zrobilibyście na moim miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 19.11.2017 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Rób 100% podłogówki, ale cenę negocjuj - co wchodzi w zakres robót za te 5500pln? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.11.2017 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 za 3 pokoje 5500 wydaje się bardzo dużo. Jednak faktycznie 100% podłogówki to najlepsze wyjście. Szkoda że bez wentylacji mechanicznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ecik3009 19.11.2017 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Nie prowadziłem jeszcze rozmów z deweloperem dotyczących instalacji grzewczej.Otrzymaliśmy cennik opcji dodatkowych dotyczących ogrzewania, w celu zapoznania się z nim.Biorą pod uwagę aktualny etap budowy, na początku przyszłego roku będziemy umówieni na spotkanie z firmą odpowiedzialną za montaż ogrzewania.Do tego czasu chciałbym wiedzieć, jakie ogrzewanie ma więcej zalet. Biorąc pod uwagę tylko i wyłącznie dokumenty, które otrzymaliśmy: - Standard (bez dopłaty) Parter: ogrzewanie podłogowe na całej powierzchni Piętro: ogrzewanie grzejnikowe pomieszczeń (z wyłączeniem łazienki) Dodatkowo: wykonanie ogrzewania podłogowego w łazience (bez dopłaty) - Opcja ( 5500 zł) Parter: ogrzewanie podłogowe na całej powierzchni Piętro: ogrzewanie podłogowe na całej powierzchni Dodatkowo: Wykonanie sterowania temperatury pomieszczeń z użyciem sterowników przewodowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 19.11.2017 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Nie łączy się podłogówki i grzejników z uwagi na różne temperatury. Ja bym wolał ogrzewanie pompą powietrze powietrze oraz elektryczne podłogowe i rekuperacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 19.11.2017 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 (edytowane) Warto dopłacić 5k. Ogrzewanie mieszane w nowo budowanych domach jest przeżytkiem. Spora rzesza inwestorów narzeka na takie właśnie ogrzewanie. Złe zaprojektowane ogrzewanie mieszane może okazać się zbyt problematyczne w użytkowaniu. Osobiście zrezygnowałem ze sterowników w pokojach, pare groszy udało sie zaoszczędzić. Mam jeden czujnik temperatury podłączony do pompy ciepła. W zupełności wystarcza. Jeśli nie jesteś do końca pewny do takiego rozwiązania to poproś o doprowadzenie kabli do pokoi. Jak zmienisz zdanie to pozostanie Ci tylko podłączyć sterowanie.... Edytowane 19 Listopada 2017 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ecik3009 21.11.2017 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Dziękuję za pomoc. W takim razie decydujemy się na podłogówkę w całym domu.Spróbuję jeszcze nieco wynegocjować cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fronteri 21.11.2017 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Ja rok temu miałem podobny dylemat (do 3 sypialni miałem montować kaloryfery, bo 'podłogówka w sypialni to najgorsza z możliwych rzeczy' - mówili panowie, którzy w sypialni podłogówki nie mają). Na szczęście w ostatniej chwili dołożyłem pętle podłogówki do 3 sypialni (zasilanie kaloryferów chowałem pod tynkiem ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 18.12.2017 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 (edytowane) Witam, Zastosowanie w całym budynku ogrzewania podłogowego pozwoli na pracę urządzenia grzewczego na niższych parametrach temperaturowych. W połączeniu z gazowym kotłem kondensacyjnym pozwoli to na uzyskanie wyższej sprawności wytwarzania energii cieplnej. Obniżenie parametrów pracy pozwoli na obniżenie temperatury spalin, które ulegną całkowitemu wkropleniu. Energia cieplna ze skroplin zostanie ponownie wykorzystana, co znacząco zwiększy sprawność urządzenia. Przy okazji polecam zapoznać się z ofertą gazowych kotłów kondensacyjnych z rodziny Moderowano.Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Edytowane 18 Grudnia 2017 przez Tomaszs131 Reklama wykraczająca po za ramy PP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 18.12.2017 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 (edytowane) Witam, Zastosowanie w całym budynku ogrzewania podłogowego pozwoli na pracę urządzenia grzewczego na niższych parametrach temperaturowych. W połączeniu z gazowym kotłem kondensacyjnym pozwoli to na uzyskanie wyższej sprawności wytwarzania energii cieplnej. Obniżenie parametrów pracy pozwoli na obniżenie temperatury spalin, które ulegną całkowitemu wkropleniu. Energia cieplna ze skroplin zostanie ponownie wykorzystana, co znacząco zwiększy sprawność urządzenia. Przy okazji polecam zapoznać się z ofertą gazowych kotłów kondensacyjnych z rodziny Moderowano. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Panie konsultancie zdaje się, że wygasła Wasza prenumerata PP. W związku z tym prosimy o wykupienie jej na kolejny rok. Edytowane 18 Grudnia 2017 przez Tomaszs131 Literówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 18.12.2017 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Po przeczytaniu ogromnej ilości tematów na forum oraz porad znajomych skłaniam się ku podłogówce na całej powierzchni. Ostatecznie brakuje mi chyba tylko utwierdzenia się w decyzji, że warto. Proszę o wasze opinie co zrobilibyście na moim miejscu. Jeśli już się upierasz na CO wodne, to zdecydowanie podłogówka w całym domu z uwagi na możliwość obniżenia temperatury wody i większą sprawność kotła. Ja bym jednak zrobił oprócz rur/kabli w podłodze ogrzewanie/chłodzenie powietrzne klimatyzacją kanałową. Na etapie budowy jest to bardzo proste i tanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts