Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakup nowego domu - jakie ogrzewanie

Ecik3009

Recommended Posts

Witam forumowiczów,

jesteśmy z narzeczoną na etapie zakupu nowego domu od dewelopera.

Aktualnie musimy wybrać jaki rodzaj ogrzewania domu nam odpowiada.

Standardowo w cenie zakupu domu, otrzymujemy ogrzewanie mieszane:

Parter:

salon - podłogowe

kuchnia - podłogowe

łazienka - podłogowe

wiatrołap - podłogowe

Piętro:

łazienka - podłogowe

trzy pokoje - grzejniki

Istnieje możliwość dopłaty do ogrzewania podłogowego dla całego domu. ( 5500zł )

Powierzchnia domu: 100m2, dom piętrowy/bliźniak.

Materiał: Porotherm 25 + 20cm styropian, dach płaski 35cm styropian, podłoga 10cm styropian

Okna na profilu Schüco + pakiet trzyszybowy.

Wentylacja grawitacyjna.

Kocioł: Viessmann Vitodens 111 W.

Czy warto dopłacać do podłogówki w całym domu ?

Po przeczytaniu ogromnej ilości tematów na forum oraz porad znajomych skłaniam się ku podłogówce na całej powierzchni.

Ostatecznie brakuje mi chyba tylko utwierdzenia się w decyzji, że warto.

Proszę o wasze opinie co zrobilibyście na moim miejscu.

Nie prowadziłem jeszcze rozmów z deweloperem dotyczących instalacji grzewczej.

Otrzymaliśmy cennik opcji dodatkowych dotyczących ogrzewania, w celu zapoznania się z nim.

Biorą pod uwagę aktualny etap budowy, na początku przyszłego roku będziemy umówieni na spotkanie z firmą odpowiedzialną za montaż ogrzewania.

Do tego czasu chciałbym wiedzieć, jakie ogrzewanie ma więcej zalet.

Biorąc pod uwagę tylko i wyłącznie dokumenty, które otrzymaliśmy:

- Standard (bez dopłaty)

Parter: ogrzewanie podłogowe na całej powierzchni

Piętro: ogrzewanie grzejnikowe pomieszczeń (z wyłączeniem łazienki)

Dodatkowo: wykonanie ogrzewania podłogowego w łazience (bez dopłaty)

- Opcja ( 5500 zł)

Parter: ogrzewanie podłogowe na całej powierzchni

Piętro: ogrzewanie podłogowe na całej powierzchni

Dodatkowo: Wykonanie sterowania temperatury pomieszczeń z użyciem sterowników przewodowych.

Warto dopłacić 5k. Ogrzewanie mieszane w nowo budowanych domach jest przeżytkiem. Spora rzesza inwestorów narzeka na takie właśnie ogrzewanie.

Złe zaprojektowane ogrzewanie mieszane może okazać się zbyt problematyczne w użytkowaniu. Osobiście zrezygnowałem ze sterowników w pokojach, pare groszy udało sie zaoszczędzić. Mam jeden czujnik temperatury podłączony do pompy ciepła. W zupełności wystarcza. Jeśli nie jesteś do końca pewny do takiego rozwiązania to poproś o doprowadzenie kabli do pokoi. Jak zmienisz zdanie to pozostanie Ci tylko podłączyć sterowanie....

Edytowane przez Tomaszs131

Ja rok temu miałem podobny dylemat (do 3 sypialni miałem montować kaloryfery, bo 'podłogówka w sypialni to najgorsza z możliwych rzeczy' - mówili panowie, którzy w sypialni podłogówki nie mają). Na szczęście w ostatniej chwili dołożyłem pętle podłogówki do 3 sypialni (zasilanie kaloryferów chowałem pod tynkiem :)).

• 4 weeks później...

Witam,

Zastosowanie w całym budynku ogrzewania podłogowego pozwoli na pracę urządzenia grzewczego na niższych parametrach temperaturowych. W połączeniu z gazowym kotłem kondensacyjnym pozwoli to na uzyskanie wyższej sprawności wytwarzania energii cieplnej. Obniżenie parametrów pracy pozwoli na obniżenie temperatury spalin, które ulegną całkowitemu wkropleniu. Energia cieplna ze skroplin zostanie ponownie wykorzystana, co znacząco zwiększy sprawność urządzenia.

Przy okazji polecam zapoznać się z ofertą gazowych kotłów kondensacyjnych z rodziny

Moderowano.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

Reklama wykraczająca po za ramy PP.

Witam,

Zastosowanie w całym budynku ogrzewania podłogowego pozwoli na pracę urządzenia grzewczego na niższych parametrach temperaturowych. W połączeniu z gazowym kotłem kondensacyjnym pozwoli to na uzyskanie wyższej sprawności wytwarzania energii cieplnej. Obniżenie parametrów pracy pozwoli na obniżenie temperatury spalin, które ulegną całkowitemu wkropleniu. Energia cieplna ze skroplin zostanie ponownie wykorzystana, co znacząco zwiększy sprawność urządzenia.

Przy okazji polecam zapoznać się z ofertą gazowych kotłów kondensacyjnych z rodziny

Moderowano.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

Panie konsultancie zdaje się, że wygasła Wasza prenumerata PP.

W związku z tym prosimy o wykupienie jej na kolejny rok.

Literówka.

Po przeczytaniu ogromnej ilości tematów na forum oraz porad znajomych skłaniam się ku podłogówce na całej powierzchni.

Ostatecznie brakuje mi chyba tylko utwierdzenia się w decyzji, że warto.

Proszę o wasze opinie co zrobilibyście na moim miejscu.

Jeśli już się upierasz na CO wodne, to zdecydowanie podłogówka w całym domu z uwagi na możliwość obniżenia temperatury wody i większą sprawność kotła.

Ja bym jednak zrobił oprócz rur/kabli w podłodze ogrzewanie/chłodzenie powietrzne klimatyzacją kanałową. Na etapie budowy jest to bardzo proste i tanie.