krzysztofwiosenny 19.11.2017 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 zacznę od tego że mam odwrocony wieniec na stropie nad parterem domu, przez to płyta balkonowa i górna płaszczyzna wieńca jest około 3 centymetry nad poziomem stropu, po zamontowaniu balkonu na wspomnianym wieńcu okazało się, że gdy zacina deszcze to woda dostaje się z płyty balkonowej pod balkonem i po jego bokach do wnętrza domu pod wylewkę tak że sa plamy na suficie parteru sprawdzałem , plyta ta ma nieiwlki spadek na zewnatrz jednakże przy końcu od strony balkony wygląda jakby było niedolane i jest spadek do wnętzra domu w związku z tym mam pytanie jak rozwiązać ten poblem, czy uszczelinić tę płye w jakiś sposób, czy zrobić nadlewkę, czy po prostu nie zwracać uwagi i gdy polozy sie płytki ze spadkiem to problem zniknie czy po prostu zdjąć płytę i lać nową dodam, że jest ona nad wykurzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 20.11.2017 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Położenie balkonu względem wieńca nie ma znaczenia. Należy uszczelnić powierzchnię płyty. Powinny być takie warstwy patrząc od góry: 1 wykończenie; 2 dwuskładnikowa masa uszczelniająca tzw szlam; 3 taśmy butylowe na styku ze ścianą zasmarowane szlamem; 4 wylewka z ukształtowanym spadkiem; to co poniżej to często jest dyskutowane na forum - wzajemne położenie papy czy na czy pod styropianem - ja mam 5 folię; 6 styropian; 7 papę wywiniętą na ścianę budynku przygrzaną do płyty balkonu. Zasadniczą szczelność zapewnia papa wywinięta na ścianę i szlam uszczelniający pod wykończeniem. Zadaszenie nie ochroni przed zacinającym deszczem i nawianym roztapiającym się śniegiem. Balkon nie powinien zaciekać na żadnym etapie budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofwiosenny 23.11.2017 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2017 czyli co choćby ten spadek w części płyty był znikomy albo żaden (bo tak wygląda przy samej scianie ) to pozostaje dać stosowne warstwy uszczelnień tak jak wspominał Pan wyżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 23.11.2017 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2017 Tak, kluczowe będzie uszczelnienie. Woda może nawet i stać w skrajnym przypadku, a uszczelnienie nie przepuści jej w głębsze warstwy. Dwuskładnikowe masy uszczelniające, nie są tanie ~200 - 250 zł za wiaderko 25 kg. Ale skuteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts