Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Leje się przez płytę balkonową pomocy!!!

Recommended Posts

zacznę od tego że mam odwrocony wieniec na stropie nad parterem domu, przez to płyta balkonowa i górna płaszczyzna wieńca jest około 3 centymetry nad poziomem stropu, po zamontowaniu balkonu na wspomnianym wieńcu okazało się, że gdy zacina deszcze to woda dostaje się z płyty balkonowej pod balkonem i po jego bokach do wnętrza domu pod wylewkę tak że sa plamy na suficie parteru sprawdzałem , plyta ta ma nieiwlki spadek na zewnatrz jednakże przy końcu od strony balkony wygląda jakby było niedolane i jest spadek do wnętzra domu w związku z tym mam pytanie jak rozwiązać ten poblem, czy uszczelinić tę płye w jakiś sposób, czy zrobić nadlewkę, czy po prostu nie zwracać uwagi i gdy polozy sie płytki ze spadkiem to problem zniknie czy po prostu zdjąć płytę i lać nową dodam, że jest ona nad wykurzem

Położenie balkonu względem wieńca nie ma znaczenia. Należy uszczelnić powierzchnię płyty. Powinny być takie warstwy patrząc od góry: 1 wykończenie; 2 dwuskładnikowa masa uszczelniająca tzw szlam; 3 taśmy butylowe na styku ze ścianą zasmarowane szlamem; 4 wylewka z ukształtowanym spadkiem; to co poniżej to często jest dyskutowane na forum - wzajemne położenie papy czy na czy pod styropianem - ja mam 5 folię; 6 styropian; 7 papę wywiniętą na ścianę budynku przygrzaną do płyty balkonu. Zasadniczą szczelność zapewnia papa wywinięta na ścianę i szlam uszczelniający pod wykończeniem. Zadaszenie nie ochroni przed zacinającym deszczem i nawianym roztapiającym się śniegiem. Balkon nie powinien zaciekać na żadnym etapie budowy.