Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciepły montaż - prośba o ocenę

Recommended Posts

Cześć,

Kilka dni temu zamknąłem dom oknami w ciepłym montażu. Człowiek od elewacji wytknął parę błędów, ale szef firmy montującej okna, twierdzi, że to nie są błędy, prośba do bardziej doświadczonych osób o ocenę:

https://photos.app.goo.gl/DVpHmr1BukICX9i33 - zdjęcia

Z góry dziękuję za pomoc

Na zewnątrz będzie 30cm styropianu grafitowego

• Odpowiedzi 89
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć,

Kilka dni temu zamknąłem dom oknami w ciepłym montażu. Człowiek od elewacji wytknął parę błędów, ale szef firmy montującej okna, twierdzi, że to nie są błędy, prośba do bardziej doświadczonych osób o ocenę:

https://photos.app.goo.gl/DVpHmr1BukICX9i33 - zdjęcia

Z góry dziękuję za pomoc

Na zewnątrz będzie 30cm styropianu grafitowego

To jest spaprane w zasadzie w każdym punkcie :(

Zacznę od tego, że zwykłe kotwy okienne nie nadają się kompletnie do montażu w warstwie ocieplenia.

Sposób zastosowania "ciepłych parapetów" to dla mnie zagadka: co autor miał na myśli i w jakim celu?

Szczelność tego montażu to kpina.

Brak uszczelnienia dołem.

Sposób podparcia HSa - wg mnie niedopuszczalny - zaczynając od "gęstości podparcia" i dalej jego punktowego charakteru.

Dlaczego nad HSem jest tak wielka "dziura" (przynajmniej tak to wygląda na zdjęciu)? Dlaczego HS jest niższy niż pozostałe okna?

Folie wewnętrzne to w tym przypadku zbędny wydatek - i tak nie są przyklejone :(

Podsumowując - to dramat montażowy :( :( :(

Czy tam jest płyta fundamentowa? Bo coś mało miejsca na wylewkę.

Edytowane przez bwojtek

Tak, jest płyta fundamentowa, wylewki nie będzie, 30cm XPS jest pod płytą. Kogo mogę powołać do opinii na temat tego "ciepłego montażu"?

HS jest niższy niż pozostałe okna, niedopatrzenie firmy, chciałem wymienić, ale wtedy nie zdążę z ociepleniem i tynkami w tym roku, więc poszliśmy na ugodę i kosztuje mnie 30% dogadanej ceny.

Taśmy nie są doklejone bo nie były zalepione zamki w ościerznicach i w sumie ogólnie nie były przygotowane pod montaż - są strasznie nierówne

Edytowane przez stef4n

Dostałem PW od autora postu ale chyba lepiej pisać na forum bo to się innym przyda.

Bardzo dziękuję za opinię, nie wiesz jak to można rozwiążać? Kierownik budowy twierdzi, że w sumie jest ok, szef firmy był dzisiaj i powiedział, że w sumie to jest ok, więc za bardzo nie mam oparcia w nikim, jakieś pomysły, czy brać rzeczoznawcę?

Wg mnie to trzeba te okna zdemontować i zamontować ponownie z użyciem odpowiednich elementów montażowych. Skoro kierbud i "szef" uważają, że jest OK to niech wskażą gdzie są boczne podparcia okien? Może też pokażą zalecenia producenta jak ma być podparty próg HSa i zweryfikują to ze stanem faktycznym?

Kolega TEST (T12345T) z forum zapewne chętnie się "poznęca" nad wykonawcą jeżeli potrzebujesz pomocy :)

Niestety nie mogę wysłać wiadomości do kolegi :/

Dziękuję za cenne uwagi, w poniedziałek spróbuję znaleźć jakiegoś rzeczoznawcę, albo firmę, która będzie w stanie mi pomóc, bo sam totalnie się na tym nie znam, a trochę szkoda mi pieniędzy wydanych na ocieplenie, jeżeli później ma być problem z oknami...

Możesz napisać do serwisu oknotest, niech da swoją opinie :) Ogólnie to zadzwoniłbym do producenta tych okien i jemu przekazał zdjęcia, niech się wypowie, ew. nakieruje Cię na wymagania co do prawidłowego montażu.

Szczelność żadna w tym układzie. W jednym miejscu pozostałości deski jeszcze na nadprożu?! Otwory też nie przygotowane do montażu okien, ale to już Twoja wina jeśli ugadywałeś się na ich przygotowanie przed montażem okien.

Jednym słowem dramat, ale u mnie firma też poprawiała, bo taśmy nie były szczelnie przyklejone. Porobiłem zdjęcia, zaznaczyłem co nie gra i wysłałem do firmy. Niemal następnego dnia byli poprawiać i przyznali mi rację. Tłumaczyli się warunkami atmosferycznymi (rzeczywiście było już dosyć zimno, więc butyl mógł nie łapać lub nie było zagruntowane).

Po poprawkach jest ok, blower door test też wyszedł bardzo dobrze.

Tak jak pisałem taśma nie jest doklejona z uwagi na to, że otwory nie są przygotowane. Nie wiedziałem o tym, otwory mają być poprawione i dopiero wtedy taśma będzie przyklejona.

Na jednym nadprożu są rzeczywiście wióry od płyty OSB, która była użyta do podtrzymania nadproża :bash:

Jeszcze jedna rzecz ... okno w łazience zrobili za duże, docieli cegły z dołu, przy okazji przecinająć zbrojenie otworu, czy jest ono tam potrzebne?

Edytowane przez stef4n

Fantazja Was poniosła.. bo domniemam, że monter nie ma żadnego doświadczenia w montażach w warstwie docieplenia, a Ty?/inwestor/ chciałeś jak najcieplej :(

Podobnie jak koledzy uważam, że jedynym sensownym, skutecznym i racjonalnym rozwiązaniem jest Oknotest. Nie wiem na jakich zasadach działą w takich przypadkach (ale warto nawet zapłacić by go ściągnąć) bo pod jego nadzorem da się to szybko uratować.

Wyśli mu maila z linkiem i dzwoń.

Szczerze mówiąc dalej zbieram szczękę z podłogi po interwencji oknotest.pl. Wysłałem zdjęcia do p. Andrzeja, który wyjaśnił, że ten montaż właściwie tylko nadaje się do sądu. Przekazałem mu numer do właściciela i ... okna zostaną zdemontowane w najbliższy czwartek i zamontowane ponownie z użyciem nowego systemu, który wcześniej zostanie zatwierdzony. Mamy też ustalone, że jeżeli okna dalej będą zamontowane w sposób niedopuszczalny, to zostaną mi zwrócone pieniądze za sam montaż, który wykona inna firma, a jeżeli nikt nie będzie się chciał tego podjąć to rozwiązujemy umowę i zamawiam okna gdzie indziej.

Więc jeszcze raz wielki ukłon w stronę http://oknotest.pl za pomoc

Szczerze mówiąc dalej zbieram szczękę z podłogi po interwencji oknotest.pl. Wysłałem zdjęcia do p. Andrzeja, który wyjaśnił, że ten montaż właściwie tylko nadaje się do sądu.

W obecnej sytuacji na twoim miejscu przemyślałbym czy dalej współpracować z obecnym kierownikiem budowy...

No właśnie już miałem przygody z poprzednią firmą poleconą przez niego, które skończą się w sądzie, a to jest kolejna :(

Tylko gdzie mam szukać nowego, który nie okaże się jeszcze gorszy...?

Goń dziada i szukaj nowego kiera!

Jeśli budował się ktoś w okolicy to podpytaj o kiera? Może polecą kogoś zaufanego i rzetelnego.

P.S. Montaż faktycznie katastrofa :)

w zyciu nie widzialem tak skopanego montazu - a jestem w tym 27 lat i widzialem setki jak nie tysiace skopanych montazy okien - ale ten jest wzorcowy - wrecz klasyczny. Wszystko do rozbiorki. To NIE bedzie dzialac. Odradzam sady i rzeczoznawcow bo sie wkopiesz w kilka lat szarpaniny. Zazadaj od producenta Deklaracji Wlasciwosci Uzytkowych. Niech pokaze.Zazadaj od niego instrukcji montazu. Firma VEKA ze Skierniewic ma takie instrukcje. Moge ci dac adres do firmy VEKA Skierniewice, producenta profili i dostawcy materialow do producentow okien do technologow z tej firmy wlasnie od skopanych montazy. Przypuszczam ze jak zobacza ten montaz to nie beda szczesliwi. Tym bardziej ze sa tam napisy na folii VEKA. Jest instrukcja ITB od montazu okien - nie jest obowiazkowa ale to kompendium wiedzy. Sprawdz co ci napisali w umowie - jaki ma byc to montaz. Zacytuj nam co wpisali. Jak masz jeszcze cos do zaplacenia to sie wstrzymaj. W razie czego sluze pomoca i opisaniem kazdej z fotek co jest skopane.

No nie widzialem takiej partaniny jeszcze - az mnie ponioslo. Te kotwy - dramat.

Nie ma przepisow Prawa Budowlanego na montaz. "Cieply montaz" to chwyt reklamowy. Nie ma norm na montaz. Nie ma norm na okna. Niewazne jaki montaz zleciles, cieply, zimny - ten jest bylejaki