Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciepły montaż - prośba o ocenę

Recommended Posts

• Odpowiedzi 89
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A czy mógłbym prosić o przedstawienie mi normy lub paragrafu który mówi, że należy stosować przy oknach ciepły:montaż ? .

§ 318 i § 321. ust 1 oraz pkt. 2.2.1; 2.2.2; 2.3.1 załącznika nr 2 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12.04.2002 w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz.U. 2002 nr 75, poz.690 z późn. zm.).

§ 318. Rozwiązania konstrukcyjno-materiałowe przegród zewnętrznych i ich uszczelnienie powinny uniemożliwiać

przenikanie wody opadowej do wnętrza budynków - gdzie tu jest "cieply montaz" ??? - to ma byc wodoszczelne a to drobna roznica jest

§ 321.147) 1. Na wewnętrznej powierzchni nieprzezroczystej przegrody zewnętrznej nie może występować kondensacja

pary wodnej umożliwiająca rozwój grzybów pleśniowych.

2. We wnętrzu przegrody, o której mowa w ust. 1, nie może występować narastające w kolejnych latach zawilgocenie

spowodowane kondensacją pary wodnej.

3. Warunki określone w ust. 1 i 2 uważa się za spełnione, jeśli przegrody odpowiadają wymaganiom określonym

w pkt 2.2.4. załącznika nr 2 do rozporządzenia.

to ma byc paroszczelne - gdzie tu jest "cieply montaz" - a kondensacja pary wodnej to moze wystawpic nawet wtedy jak uszczelnienie jest poprawnew i o wysokiej izolacyjnosci - wystarczy wysoka wilgotnosc powietrza wewnetrznego

Nie robcie ludziom kaszy z mozgu

i tu o sciany chodzi - przegrody nieprzezroczyste

Jurku, a połączenie okna z ościeżem jest przezroczyste? Jak myślisz, ten fragmencik przegrody pomiędzy oknem, a murem konstrukcyjnym, to część okna, czy część ściany? Uważasz, że połączenie okna z ościeżem nie musi być wodoszczelne? Woda może wciekać w warstwę termoizolacji wokół okna? Uważasz, że współczynnik Frsi nie ma zastosowania do połączenia okna z ościeżem?

T - wez nie marudz. sam dobrze wiesz ze te Twoje przytoczone paragrafy w zaden sposob nie mowia o cieplym montazu. Co to jest cieply montaz. Cieply jak mloda wdowka, cieply jak zupa, cieply jak grzejnnik??? Montaz ma byc szczelny i zapobiegajacy wyroszenion na glifach. Tam jest slowo "powinien" a nie "musi". Sam wiesz ze jak ktos zrobi szklarnie z mieszkania i jej nie wietrzy to wyroszenie bedzie zawsze. Jestes zbyt doswiadczony i zbyt cenny na tym forum by wypowiadac sie nieprecyzyjnie. "Cieply montaz" "sztuka budowlana", "niezgodności zawodowe", "wady projektowe wykonania" - tych dziwolagow jest wiecej

T - wez nie marudz. sam dobrze wiesz ze te Twoje przytoczone paragrafy w zaden sposob nie mowia o cieplym montazu. Co to jest cieply montaz. Cieply jak mloda wdowka, cieply jak zupa, cieply jak grzejnnik??? Montaz ma byc szczelny i zapobiegajacy wyroszenion na glifach. Tam jest slowo "powinien" a nie "musi". Sam wiesz ze jak ktos zrobi szklarnie z mieszkania i jej nie wietrzy to wyroszenie bedzie zawsze. Jestes zbyt doswiadczony i zbyt cenny na tym forum by wypowiadac sie nieprecyzyjnie.

"Cieply montaz" "sztuka budowlana", "niezgodności zawodowe", "wady projektowe wykonania" - tych dziwolagow jest wiecej

Wszyscy branżowcy dobrze wiedzą, że mówiąc "ciepły montaż" mamy na myśli montaż warstwowy (czyli piana/ taśmy/ folie/ uszczelniacze w dowolnej ale poprawnej konfiguracji)

Jak ktoś ma lepszy pomysł jak go nazwać to ma szansę zapisać się w historii okiennej ;)

Ostatnio słyszałem taką interpretację słowa "powinno": czyli musi, ale nie bardzo wiadomo jak to osiągnąć.

Wszyscy branżowcy dobrze wiedzą, że mówiąc "ciepły montaż" mamy na myśli montaż warstwowy (czyli piana/ taśmy/ folie/ uszczelniacze w dowolnej ale poprawnej konfiguracji)

Jak ktoś ma lepszy pomysł jak go nazwać to ma szansę zapisać się w historii okiennej ;)

Ostatnio słyszałem taką interpretację słowa "powinno": czyli musi, ale nie bardzo wiadomo jak to osiągnąć.

A czy określenie "powinno" ma od strony prawnej moc taką jak "musi" ? Jeśli nie to dupa.

jT - wez nie marudz.

Nie sądzę bym w tym przypadku marudził. Dla mnie nie istnieje montaż ciepły, zimy czy jakikolwiek inny. Montaż dzieli się na prawidłowo wykonany i nieprawidłowo wykonany. Prawidłowo wykonany spełnia podane wymagania. Nieprawidłowo wykonany nie spełnia wymagań, Tyle. Koniec kropka. Jeżeli w naszych publikacjach pojawia się nieprawidłowe pojęcie jest brane w cudzysłów, jako nazwa własna i potoczna. Używamy jej wyłącznie ze względów SEO.

Kilka pytań;

- kto jest władny oceniać czy montaż spełnia kryteria podane kilka postów wyżej przez pchełka ?

-czy jeśli kondensacja na glifach wystąpi przy względnej wilgotności 85% (byłem w takich domach i mieszkaniach) to montaż jest poprawnie wykonany czy nie ?

- jakie sankcje i przez kogo nakładane grożą za wykonanie nieprawidłowego montażu ?

Ale wypowiadacie się na forum, gdzie większość to nie branżowcy. I to jest właśnie "robienie kaszy z mózgu". :p

Ale wypowiadacie się na forum, gdzie większość to nie branżowcy. I to jest właśnie "robienie kaszy z mózgu". :p

Oj jeśli niebranżowcy tak się czują to zupełnie niezamierzone i myślę że nie tylko ja mam takie odczucie. Więc może Inwestorzy powiedzą jak to widzą i będzie nam łatwiej się dostosować?

Tak sobie myślę, że odpowiedzi powinny brzmieć

- kto jest władny oceniać czy montaż spełnia kryteria podane kilka postów wyżej przez pchełka ?

Klient na własny koszt wykonać test szczelności chyba że w umowie z wykonawcą taki test zostanie zawarty. Inaczej nie jest w stanie dowieść, że wina leży po stronie montażu

- czy jeśli kondensacja na glifach wystąpi przy względnej wilgotności 85% (byłem w takich domach i mieszkaniach) to montaż jest poprawnie wykonany czy nie ?

nie zawsze musi być winny montaż okien.

- jakie sankcje i przez kogo nakładane grożą za wykonanie nieprawidłowego montażu ?

chyba nie ma żadnej instytucji poza sądem która mogłaby się tym zająć. Chyba nie ma żadnych sankcji prawnych

Może jednak kolega T12345T poza uśmiechem wypowie się w tej, wbrew pozorom, ważnej, zarówno dla klientów jak i montażystów, kwestii

Edytowane przez Ok**se

Może jednak kolega T12345T poza uśmiechem wypowie się w tej, wbrew pozorom, ważnej, zarówno dla klientów jak i montażystów, kwestii

1. Moja emotka jest smutna.

2. Zagadnienia poruszone przez IVO są zbyt złożone, aby kwitować je jednym zdaniem na forum. Zapraszam na szkolenia. Przedstawię odpowiedzi na każde z tych pytań. Nawet to dotyczące pojęcia "powinien".

1. Moja emotka jest smutna.

2. Zagadnienia poruszone przez IVO są zbyt złożone, aby kwitować je jednym zdaniem na forum. Zapraszam na szkolenia. Przedstawię odpowiedzi na każde z tych pytań. Nawet to dotyczące pojęcia "powinien".

Czuję się zaproszony jak nigdy ;) I naprawdę poważnie myślę o tym szkoleniu..

Powinno dla mnie jest jak z przepisową jazdą autem i bezwzględne stosowanie się do wszelkich przepisów. Prędkości 50, 90... ograniczenia do 30...

Klient na własny koszt wykonać test szczelności chyba że w umowie z wykonawcą taki test zostanie zawarty. Inaczej nie jest w stanie dowieść, że wina leży po stronie montażu - nie jest to proste bo jak ocenic ile powietrza przechodzi przez nieszczelny montaz a ile przez okna - - zakleic przylgi ??? - wynik bedzie trudny do oszacowania - no i te testy sa kosztowne i trudne do przeprowadzenia

Apropo to jakis idiota napisal w Rozporzadzeniu o "calkowitej szczelnosci" - ciekawe