finlandia 05.12.2017 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Jeden z moich ulubionych wykładowców mówił, że w dobrej grupie potrzebny jest też idiota, który zapyta: po co. A więc ja pytam - po co? Wiem że dla "zmniejszenia" mostka, ale widma się nie boję ale liczby do mnie przemawiają... był sens tego zabiegu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 05.12.2017 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Nikt nie liczył zysków energetycznych dla zastosowanych poszerzeń względem nadproży betonowych, a tym samym, kiedy oszczędności na ogrzewaniu zamortyzują koszt dodatkowego plastiku na oknach. Ale pomijając korzyści (cieplne), nie musiałem robić nadproży nad oknami. Tu zastosowany jest tylko wieniec na ścianach. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makofski 06.12.2017 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Nikt nie liczył zysków energetycznych dla zastosowanych poszerzeń względem nadproży betonowych, a tym samym, kiedy oszczędności na ogrzewaniu zamortyzują koszt dodatkowego plastiku na oknach. Ale pomijając korzyści (cieplne), nie musiałem robić nadproży nad oknami. Tu zastosowany jest tylko wieniec na ścianach. Pozdrawiam Cezary Jestem w trakcie pierwszej swojej budowy prowadzonej metodą gospodarczą i miałem parę takich pomysłów "na logikę" - część z nich była strzałem w dziesiątkę, a część helikopterem wlatującym do morza i lądującym na dnie . Chcesz powiedzieć, że wieniec na ścianach w miejscu nad oknami jest przerwany (i poszerzenie wychodzą do wysokości wieńca) czy był zaszalowany i zrobiony jako ciągły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makofski 06.12.2017 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Warto zastanowić się, czy ocieplenie, tynk i parapety likwidują nieszczelności, czy tylko je maskują. [/b] A może zamiast maskują to ją niwelują i to wystarcza? Chętnie obejrzę film z nagrania testu szczelności po wykończeniu, czyli w realnych warunkach, w których mieszkamy, bo na etapie budowy to jedynie może służyć poprawieniu błędów, a nie stwierdzeniu że ten typ montażu jest zły, skoro to nie jest efekt docelowy. Jeśli takich badań nie robiliście to mogę zaprosić do mnie na budowę do eksperymentu typu "test szczelności przed wykończeniem" i "po". "połączenia okien z ościeżami należy projektować i wykonywać pod kątem osiągnięcia ich całkowitej szczelności na przenikanie powietrza."[/b] Przepisy w tym kraju to ostatnia rzecz, na którą bym się powoływał. Cała masa błędów, absurdów i niedopowiedzeń, chyba nie muszę podawać przykładów. Zupełnie do mnie nie przemawia argument "zróbmy tak bo tak mówi przepis, nie do końca skonkretyzowany, ale przepis". Bo przecież montaż na taśmy też tego przepisu nie spełnia, bo nie daje CAŁKOWITEJ szczelności. Proponuję przepis zostawić tam gdzie jego miejsce i wymieniać się argumentami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 07.12.2017 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 "calkowita szczelnosc" to taki Yeti - nikt nie widzial ale wie ze istnieje - bzdet kompletny w przepisach jak i milion innych. Nawt nasz zachodni sasiad doszedl do wniosku ze ta calkowita szczelnosc to bzdet nad bzdetami T12345T - sam wiesz doskonale ze to bzdet - przyznam racje ze powinno sie oceniac dopiero okno po calkowitym montazu - nikt nie mieszka w budynku gdzie sa okna tylko na pianke osadzone - glify doszczelniajaq tak samo jak tynki, parapety - dym czesto leci przez przylgi ale leci tak jakby lecial przez montaz. Przepisy budowlane wymyslaja urzednicy za biurkiem. Producenci potem zalamuja rece. Jest tych przykadow trylion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 07.12.2017 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 tynki i parapety zamykaja nieszczelnosci na przenikanie powietrza - mostki moga pozostawac - wystarczy fotografie termowizji dobrze wykonanej poprawnie sklasyfikowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 07.12.2017 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Przepisy w tym kraju to ostatnia rzecz, na którą bym się powoływał. Tak to właśnie jest. Na etapie budowy nie powołuję się na przepisy. Po zakończeniu wręcz odwrotnie. Szczególnie na te o rękojmi i gwarancji. To forum pełne jest tych co przepisy mieli za nic. Do czasu. Proponuję przepis zostawić tam gdzie jego miejsce i wymieniać się argumentami. To właśnie robimy. Szukamy argumentów, które mogą posłużyć do debaty i zmiany przepisów. A szukając odpowiedzi na pytania wyciągamy wnioski. Można się z nimi zgadzać lub nie. Byłoby jednak miło, aby niezgoda była podbudowana rzeczowymi argumentami, wynikami badań, a nie przypuszczeniami i pustosłowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 07.12.2017 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 ta calkowita szczelnosc to bzdet nad bzdetami T12345T - sam wiesz doskonale ze to bzdet Byliśmy pierwszymi, którzy podnieśli zarzuty i jesteśmy jedynymi, którzy cokolwiek robią, by niekorzystny zapis odwrócić. Myślę, że akurat od Ciebie powinniśmy otrzymać wsparcie zamiast nagany. Czasem mnie zaskakujesz. przyznam racje ze powinno sie oceniac dopiero okno po calkowitym montazu To trzeba było zabiegać o to na etapie powstawania przepisów o rękojmi za wady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 08.12.2017 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Jestem w trakcie pierwszej swojej budowy prowadzonej metodą gospodarczą i miałem parę takich pomysłów "na logikę" - część z nich była strzałem w dziesiątkę, a część helikopterem wlatującym do morza i lądującym na dnie . Chcesz powiedzieć, że wieniec na ścianach w miejscu nad oknami jest przerwany (i poszerzenie wychodzą do wysokości wieńca) czy był zaszalowany i zrobiony jako ciągły? Oczywiście wieniec był cały zaszalowany i wylany jednorazowo na ścianach zewnętrznych i wewnętrznych nośnych. @finlandia, dziwisz się pomysłowi z poszerzeniem dla polepszenie termiki, a nie dziwisz się systemowi MOVO? Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 08.12.2017 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Oczywiście wieniec był cały zaszalowany i wylany jednorazowo na ścianach zewnętrznych i wewnętrznych nośnych. @finlandia, dziwisz się pomysłowi z poszerzeniem dla polepszenie termiki, a nie dziwisz się systemowi MOVO? Pozdrawiam Cezary Cezary, mozna do Ciebie pw napisac, chcialbym sie dowiedziec paru rzeczy nt. Twojego dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts