Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Agregat tynkarski

Recommended Posts

Witam wszystkich. Chciałbym kupić agregat tynkarski i w związku z tym m am pytanie do osób doświadczonych w tynkach maszynowych. Czy pracuje ktoś bądź pracował na agregatach tynkarskich Kaleta?????? Jakie macie zdanie na temat Agregat tynkarski Kaleta 4/230V??????? W jednym ogłoszeniu na internecie wyczytałem,że wystarczy zamontować pistolet 151 i wtedy jest możliwość nakładania, gładzi gotowych jak i workowanych, klejów elewacyjnych itp, czy to prawda?? Będąc w DE (nie pracowałem jako tynkarz) widziałem jak tynkarze używali tylko pft g4 i były to nowe jak i bardzo stare maszyny z którymi latali po piętrach i tynkowali od rana do wieczora i nic tam się nie działo. Proszę o odp na moje pytania. Pozdrawiam Kuba

To nie jest to co mam do wyboru, bo wybór producentów jest bardzo duży. Napisałem,że widziałem jak w DE tynkowali tylko pft g4, a nie że chcę ten albo tamten. Robili dziennie dużo metrów ponieważ były to bloki mieszkalne i hotele. Zapytałem o Kaletę, ponieważ znalazłem kilka informacji,że jest to o wile bardziej uniwersalny agregat, dzięki któremu po zmianie lancy można aplikować na ścianę gładź, klej jak i tynki wszelkiego rodzaju na elewacji. W necie zdania na temat agregatów Kaleta są podzielone. W większości są opinie,że firma ma bardzo nowoczesny park maszynowy i od ponad 15 lat awaryjność się zmieniła... Chciałbym aby wypowiedział się ktoś kto z doświadczenia zna te maszyny...

o to też wypowiadam się z doświadczenia ponad 10 lat. Kalete jak chcesz to musi być bardzo nowa to jeszcze. Jeśli Pft to nie ma znaczenia rok produkcji ewentualnie stan. Jeśli chodzi o działania na innych polach jak tynki to za bardzo nie pomogę. PFT możesz robić na pewno jastrychy i wylewki samopoziomujące. Kalete czasem warto kupić osprzęt bo jest tańszy - nie dotyczy to części mocno eksploatacyjnych bo w tym miejscu oszczędności się mszczą.

Jeśli chodzi o kaletę to jeśli się zdecyduję to będzie to tylko i wyłącznie nowy agregat. Na temat akurat tych na 230v nie mogę znaleźć opini na necie:/... Odnośnie pft g4 to wiem,że można robić jastrychy i wylewki samopoziomujące, jednak w kalecie jest ta sama opcja, zastanawiają mnie jednak czy rzeczywiście po zmianie lancy można aplikować kleje na elewację, masy szpachlowe i tynki cienkowarstwowe... O pft słyszałem,że najlepsze są te z lat 90-tych...

• 4 months później...
  • 3 months później...