Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gruntowanie powierzchni przed położeniem styropianu

Recommended Posts

ja bym to zrobil tak:

no dobra, dalej nie wiemy jaki to pustak, jezeli chlonny (gazobeton/silka/ytong) gruntujemy calosc.

zacznijmy od cokolu: odkopalbym na glebokosc okolo 60cm, docieplil xps grubosci 5lub 6cm (w zaleznosci jakiej grubosci bedzie plytka klinkierowa) grubosc uzalezniam wlasnie od tego, bo finalnie plytka klinkierowa powinna byc cofnieta minimalnie w stosunku do elewacji

XPS ustawiony pionowo (plyta ma wymiar 125x60 na grubosc) zatem xps wystaje w tym momencie wlasnie te 60-70cm ponad poziom gruntu

jezeli nie ma koniecznosci wykonania izolacji pionowej przeciwwilgociowej/przeciwwodnej - klejenie xps na pianke do xps, zakolkowanie przez siatke na gorze plyty 2-3 kolki/plyte

i teraz warstwa zbrojaca na tym xps - mozna to zrobic dobrze lub zle

1. dobrze siatka z klejem carbonit lub siatka ze szlamem uszczelniajacym dwuskladnikowym

2. klej cementowy+siatka

ta warstwa zatarta "na ostro" czyli bez wygladzania, na to klej do plytki dobrej klasy np. H40 No limit kerakoll-a i kleimy plytke, fugujemy

Elewacja: HBW docelowych kolorow musisz juz znac teraz, zakladam, ze kolorystyka pozwoli na zastosowanie standardowego systemu docieplen. produkty oczywiscie z Caparol-a:

1 - grunt sylitol konzentrat 111

2 - klej 190S

3 - styropian 0,031 (austrotherm, Knauf, Termoorganika, Swisspor)cm materialu termoizolacyjnego

4 - kolkowanie 2kolki na plyte z wykorzystaniem zaslepki styropianowej grafitowej. kolek: kotwienie 8cm w scianie+1cm na klej+ 8cm styro -2cm zaglebienia: 8+1+8-2 = 15-16cm kolek + zaslepki + frez

5 - klej 190 szara + siatka

6 - putzgrund610 barwiony pod kolor tynku

7 - Amphisilan FP K15 zabarwiony na wybrane kolory

elementy uzupelniajace:

narozniki pcv z siatka - bella plast

listwa okapnikowa lux-n bella plastu na przejsciu pomiedzy elewacja a powierzchnia cokolu (po obwodzie)

listwa przyokienna (bok+gora+bok) przy kazdym oknie i drzwiach

piana niskoprezna pistoletowa - do wypelnien szczelin pomiedzy plytami

folie, tasmy do zabezpieczen drzwi i okien

ewentualnie jakies elementy ozdobne typu listwy do bonii np.

no i mniej wiecej to potrzebujesz, ilosci w zaleznosci od powierzchni jaka tam masz do zrobienia.

, jakiego producenta wybioerzesz - to juz Twoja kwestia.

zerknij do @the_anonim od 14 strony walczy sam z elewacja i calkiem przyjemnie mu to idzie :)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?334455-ANONIMowa-STODO%C5%81A-DIY/page14

Dziękuję za bardzo konkretną i fachową poradę :)

Co do pustaków zastosowanych podczas budowy domu na którym mam zamiar wykonać elewację to nie jestem w stanie tego ustalić. Kiedyś po prostu kupowało się pustaki, nikt nie pytał skąd, od jakiego producenta, a tym bardziej jakie mają one parametry.

Co do płytek klinkierowych to ich grubość będzie pewnie oscylować w przedziale 6-8 mm.

1. Pisząc klej carbonit rozumiem, ze masz na myśli coś takiego: http://www.caparol.pl/produkty/systemy-ocieplen/zaprawy-zbrojace/dyspersyjne/carbonit.html czyli trzeba zastosować w tym przypadku 2 warstwy?

2. W przypadku wyboru tej opcji to możesz napisać jakiego kleju cementowego użyć?

Postaram się do końca tygodnia zawęzić kompozycję kolorów, aby nie okazało się potem, że cala koncepcja weźmie w łeb :)

Zapomniałem jeszcze zapytać o technikę klejenia płyt XPS na piankę. Jak prawidłowo aplikować piankę na płytę? Tak samo jak klej na styropian, tzn ramka + placki?

Czy jest jakaś tańsza, ale dobra alternatywa do zrobienia warstwy zbrojącej na XPS zamiast zaproponowanych przez Ciebie? Myślę, że nie udźwignę finansowo tych inwestycji patrząc na wydajność tych specyfików.

Zgodnie z umową przedstawiam kolorystykę jakiej zastosowanie rozważam na swoim budynku ( najciemniejsze kolory ):

Amber 5, Manil 5, Tundra 65, Verona 35, Pacific 10, Venato 10 - te kolory rozważam jako te ciemniejsze. Nie mam niestety pojęcia gdzie szukać paramentru HBW - zaznaczyłem tylko wartośc 10 - 30 za pomocą suwaka.

Edytowane przez pablos83

• 2 weeks później...

Szanowni Państwo,

przy aplikacji materiału izolacyjnego należy stosować się do zaleceń jego producenta. Zagruntowane podłoże jest związane, posiada zmniejszoną chłonność oraz zwiększoną przyczepność. Dobrym rozwiązaniem jest stosowanie kompletnych systemów, w skład których wchodzą wszystkie elementy niezbędne do ocieplenia i wykończenia elewacji. Dzięki temu, można uniknąć niedopasowania do siebie poszczególnych produktów.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka