Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam planuje budowę domu. W projekcie pisze powierzchnia użytkowa 133.20m2 plus pow garażu 36m2 plus srtch 23m2. Powiedzcie mi czy to duży dom mały czy średni? Jak się liczy ta powierzchnie jako 133.20m2 czy 192.20? Ciężko będzie ogrzać taki dom ? NasA rodzina to żona ja plus 2 dzieci. Planuje zaimwestowac w gaz ziemny z możliwością ustawienia stalej temperatury w domu a w garażu i strychu mniejsza jest taka możliwość? Przykładowo na strychu 5 stopni w garażu 16. Pozdrawiam

dom duży, po podłogach będzie ok 220m2 lub więcej koszt budowy to ok 220x 2500zł=551000zł z wykończeniem jeśli część rzeczy zrobisz sam, bez mebli, sprzętu AGD itp.

a co do kosztów utrzymania to tak jak napisał @fotohobby

edit: o 300 tys. zapomnij, chyba, ze stan surowy zamknięty i z tynkami, bez instalacji, bez wykończenia ot, nawet nie stan developerski.

Edytowane przez Slawko123

Jest szansa zebym się zmieścił w 300 tysiącach pod klucz? Działka swoja

Będzie ciężko ale możliwe. Tak jak mój poprzednik pisał prędzej wywaliłbym te balkony i wykusze. Jeżeli robisz ogrzewanie gazowe albo PC to wywaliłbym oba kominy. W zamian za to co najmniej 20 cm na elewację i 30 cm pianka na dach. Grunt 15 cm. Z fusów powinieneś się zmieścić w kwoecie 3000 zł rocznie CWU i CO.

Będzie ciężko ale możliwe. .

Jak możliwe ?? . Nie mąć mu w glowie...

Dom, ktory po podlogach ma 210m2 chcesz wybufowac pod klucz za 300tys ?

Kolega buduje prosta dwuspadową stodólke z poddaszem, 135m PO PODLOGACH i wyceny ns SSZ ma 170-180tys zl z materialem. Robocizna SSZ 70tys.

Ceny sa na duzej gorce aktualnie.

Edytowane przez fotohobby

No ok a powiedzcie mi coś na temat tego domu tańszy będzie? Tez ni sie podoba tylko chciałbym zrobić taras parterowy jak w tamtym i z tego Dariusza jeden komin co idzie na pOle na pewno bym usunął i może dałbym ciut większy garaż co o tym myslicie tutaj bym się zamknął w niższej cenie?

No ok a powiedzcie mi coś na temat tego domu tańszy będzie? Tez ni sie podoba tylko chciałbym zrobić taras parterowy jak w tamtym i z tego Dariusza jeden komin co idzie na pOle na pewno bym usunął i może dałbym ciut większy garaż co o tym myslicie tutaj bym się zamknął w niższej cenie?

Jeżeli dysponujesz budżetem ok 300 tyś, powinieneś celować raczej w jakąś parterówkę ok 110 m2.

Sam dopiero co zamieszkałem w prostej parterówce 120m +przyklejony garaż ok 32 m2 i licznik zatrzymał się na kwocie ok 340 tyś. To kwota za postawienie z meblami kuchennymi, Brakuje jeszcze centralki do Reku, ogrodzenia, schodów, tarasów i kostki. Lista rzeczy dosyć długa do wykonania.

Część rzeczy jak malowanie, układanie paneli, ocieplenie stropu czy podłoga na strychu robiłem sam.

dom duży, po podłogach będzie ok 220m2 lub więcej koszt budowy to ok 220x 2500zł=551000zł z wykończeniem jeśli część rzeczy zrobisz sam, bez mebli, sprzętu AGD itp.

a co do kosztów utrzymania to tak jak napisał @fotohobby

edit: o 300 tys. zapomnij, chyba, ze stan surowy zamknięty i z tynkami, bez instalacji, bez wykończenia ot, nawet nie stan developerski.

:yes:

Tańszy dom, na pewno parterowy. Taki z poddaszem użytkowym i balkonami to tylko nie potrzebne generowanie kosztów i w przyszłości problemy. Zaufaj mi, mieszkam w takim.

Ja wprowadzilem sie za takies 290-300tys zl, ale z kuchnią z Castoramy, starymi meblami, lamoami. . Wliczajac kuchnie pod wymiar, wymiane oswietlenia i czesci mebli na nowe podjazd, furtke i bramę, to teraz, po dwoch latach osiagnąlem jakies 360tys i teraz potrzbuje tylko 20tys na bardziej reprezentacyjne ogtodzenie (latem chce zrobic gabiony)

Parterowka, 106m2

To drzewo, to od dwoch lat powinno byc juz drewnem, zeby sie nadawalo :)

Hydraulik nawet po znalomosci za darmo nie zrobi, a drewno, to kilka tys oszczednosci. Zreszta i tak trzeba je zaipregnowac.

Koparka kilkaset zl.

Edytowane przez fotohobby