Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy Sztoker+ V klasa Ecodesign

kobra64

Recommended Posts

• Odpowiedzi 89
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No z pewnością nie należy tego brać ściśle, w punkt i na zicher, raczej jako wartość orientacyjną. Z pewnością jest jakiś błąd pomiaru ( chociaż czujniki skalibrowane w jednakowych warunkach ), z pewnością też jest jakiś błąd wynikający z deklarowanej wartości opałowej węgla. Ja wpisuję zgodnie z normą - wartość opałowa 24 MJ znaczy że węgiel ma od 24 do 24,999. I przeważnie ma więcej niż minimum, tym bardziej że ja palę zawsze suchutkim.

• 3 weeks później...

Witam. Zastanawiam się nad zakupem Sztokera + 12kw lub innego kotła max 15kw w cenie jak Sztoker z Vklasą i eko design : ). Posiadam aktualnie piec ogniwo eko plus m 20kw. Pracuje on przykładowo cały grudzień z mocą 3.5kw-5.5kw. Dom 150m powierzchni grzewczej/użytkowej z oknami 60%dwu szybowe/40%trzy szybowe. Strop 20cm wełny skalnej 039(dwie warstwy na krzyż). Ściana 41cm(pustak ,pustka powietrzna, cegła). W domu trzymam +/-20*.

Jeśli aktualnie moje ogniwo pracuje cały czas nawet przy mrozie(max-10*C)ze średnią mocą 5.5kw to sztoker + 12 poradzi sobie z moim budynkiem 150-160m? hm myślę że tak. (statystyki co prawda z ecoal 3.5 a nie z ciepłomierza itp. spalam 21-25kg dziennie groszku 24-26mj ciągle grzejąc grawitacyjnie cwu 140L )

Aktualnie CO 70*C, powrót 52*C, spaliny w ciągu dnia podczas pracy ciągłej 100-120*C a w nocy przy wyłączonej pompce CO podczas pracy z podtrzymaniami i sporo mniejszym podawaniem, 70-90*C.(gdy wyłącze pompkę C.O to dogrzewa mi grawitacyjnie tylko lekko kilka grzejników.

Zastanawiam się czy nie będę miał problemu z niskimi temperaturami spalin w Sztoker'ze. Mam komin z cegły i żadnych złych oznak od 13miesięcy nie widzę. Nawet gdy paliłem latem i piec grzał tylko cwu 140L a korzystały z niego tylko dwie osoby sporadycznie wiec piec prawie cały czas w potrzymaniu.

Praca 20kw kotła z mocą 1.7kw przez 12h a drugie 12h z mocą 5.2kw to chyba lekko bez sensu. Komin będzie nie zadowolony. Kocioł myślę że też pożyje krócej. Podejrzewam że gdy pale z mocą 9%-26% mocy nominalnej/maxymalnej to sprawność jest słaba więc i zużycie będzie większe w stosunku do sytuacji gdzie miałbym piec 12-15kw. Planuje docieplić budynek w najbliższym czasie i wtedy problem będzie jeszcze większy.

• 4 weeks później...
Witam ......doJarecki79.chce kupic sztokera +12 , dom z lat 60-tych. Powierznia uzytkowa 136 m2. Dom nieocieplony okna plastki 2xszyba ,drzwi takze plastikowe. Instalacja co jest cala w miedzi grzejniki paneloweSciany zew. 40 cm z bloczkow samorobek w bloczku pustak.Prosze o pilna odpowiedz czy ten sztokerek 12 kw da rade, poniwaz w kwietniu musze kupic nowy piec. Mieszkam kolo Opola gdzie zimy sa w miare lagodne a dom jest w miare cieply.Prosze o opinie wazne. Pozdrawiam

Odezwij się do Karoki, nie wiem, czy nie ma tego małego Sztokera u siebie na wystawce a jest z opolskiego

Stary Grodków

albo zadzwoń do producenta i powiedz jaki dom masz, okna itp. odpowie czy jeszcze 12 czy myślec już w przypadku tej konstrukcji kotła i paleniska o większym modelu +18 na taki dom bez ocieplenia z lat 60-ych

Witam slyszalem od jareckiego79 ze ma pan sztokera +12 wiec mam pytanie bo jestem przed kupnem tego kotla czy ogrzeje dom 136 m2 z lat 60-siatych nie ocieplony okna plastiki 2xszyba sciany zew.40 cm z bloczkow samorobek z otworami w srodku. Mieszkam kola opola i dom jest w miare cieply.instalacja co w miedzi 3 osoby i bojler 100 l do grzania.prosze o odpowiedz czy da rade ten sztoker. Pozdrawiam Juraszek Andrzej

Panie minimum 20kw bo zamarźniesz a najlepiej to 30kw,bo co Pan zrobi jak -20przyjdzie?:p:P

Ogrzeje.

Wypełnij http://cieplowlasciwie.pl

Dokładnie, najlepiej to policzyć. Ale 12 kW nie pociągnie domu 136m nie ocieplonego z lat 60 tych, więc nie ma co drzeć łacha.

Parę lat temu zamontowałem kocioł na ekogroszek 15kW do mieszkania w domu wielorodzinnym powierzchnia 90m2. Teoretycznie 2 razy za mocny, a finał jest taki że dom ma takie straty że ta 15 ka ledwo ciągnie :(

• 3 weeks później...
Dokładnie, najlepiej to policzyć. Ale 12 kW nie pociągnie domu 136m nie ocieplonego z lat 60 tych, więc nie ma co drzeć łacha.

Parę lat temu zamontowałem kocioł na ekogroszek 15kW do mieszkania w domu wielorodzinnym powierzchnia 90m2. Teoretycznie 2 razy za mocny, a finał jest taki że dom ma takie straty że ta 15 ka ledwo ciągnie :(

Nie mam nic doliczenia jak piszesz ale co do tego że Twój kocioł 15kW ledwo ciągnie 90m to jeśli chodzi na mocy nominalnej te 15kW powinien Ci palić około 75 czy 80kg groszku na dobę. Ile spalasz?

Może tylko Ci się wydaje że ledwo ciągnie bo jak spalasz mniej to znaczy że uciągnie jeszcze więcej niż te 90m chyba że to taki "dziwny" kocioł :)