Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szlifierka - prezent dla taty

Recommended Posts

witajcie! zbliża się Boże Narodzenie i pomyślałam,żeby w tym roku sprawić tacie naprawdę porządny prezent....w wolnych chwilach lubi odnawiac stare meble, więc pomysłałam, że szlifierka będzie dobrym pomysłem...niestety moja wiedza n aten temat jest znikoma......bardzo proszę poleććie sprzęt możliwie wielofunkcyjny i taki, który długo posłuży :)

• 3 weeks później...

Waham się między dwoma dość różnymi sprzętami, szlifierka rolkową http://www.narzedzia.pl/szlifierka-rolkowa-bosch-prr-250es,42928.html?origin=prodlisting&gclid=EAIaIQobChMIzuHfpon61wIVyOAYCh0xtg0dEAQYASABEgJfsfD_BwE

a multiszlifierką : https://www.expondo.pl/msw-motor-technics-multiszlifierka-135-w-206-elementow-6242?c=1787

Może teraz będzie łatwiej Wam coś doradzić? bo czas mnie już trochę goni ;)

te multi to jest zabawka, podobnie narzedzie wielofunkcyjne jak wyzej jakiegos nieznanego producenta, ma zwyczajnie slabe parametry. Praca tym bedzie meczaca i wczesniej czy póżniej (o ile wczesniej sie nie spali) trafi do pudła i na szafe.

Kup porządna szlifierkę katową 125 z regulacja obrotów. Takie szlifierki mają zazwyczaj około 1500W. Czyli jak na mała szlifierkę są bardzo mocne. Mozna wówczas przeciąć nią bardzo gruba stal, taką którą zazwyczaj tnie się dużą kątowka, a mała jest sporo lzejsza i poręczniejsza. Dzięki regulacji mozna obniżyć obroty i robic wiele rzeczy, które tego wymagają, np polerować lampy w samochodzie czy lakier. Są na rynku kątówki z regulacją ale o znacznie mniejszej mocy, niestety dość szybko sie palą, praca na małych obrotach i np dociśnięcie sprzetu skutkuje przeciążeniem.

Np coś takiego, koszt około 450-500zł

http://www.dewalt.pl/powertools/productdetails/catno/D28136/

Szlifierka na pewno byłaby trafionym prezentem, skoro Tata lubi odnawiać stare meble. Możemy jednak polecić również akumulatorowe narzędzie obrotowe Bosch GRO 12V-35 - w zależności od dobranego osprzętu umożliwia cięcie, szlifowanie, frezowanie, polerowanie i wiercenie w miejscach trudno dostępnych. Jest bardzo poręczne i można je trzymać niemal jak długopis. GRO 12V-35 o napięciu akumulatorów 12V i prędkości obrotowej do 35 000 obrotów/min sprawdzi się nie tylko przy obróbce drewna, ale też metalu i przy niektórych pracach budowlanych. To kompaktowe, ale wytrzymałe narzędzie posiada regulację prędkości, a zainstalowana w nim lampka LED oświetla miejsce pracy. Po zarejestrowaniu narzędzie objęte jest 3-letnią gwarancją.

Ja Ci polecę szlifierkę mimośrodową Metabo FSX 200 Intec :)

szlifierka-mimosrodowa-fsx-200-intec-240-w-sr-talerza-125-mm-metabo,large.jpg

Sama odnawiam stare meble a aktualnie robię nowe drewniane i tą sprytną szlifierką łatwo zdjąć stare warstwy lakieru, wyrównać powierzchnie i wypolerować. Wystarczy dokupić papier ścierny w odpowiedniej gradacji.

Po zarejestrowaniu szlifierka ma 3 lata gwarancji.

Jest szybka i cicha.

Może teraz będzie łatwiej Wam coś doradzić? bo czas mnie już trochę goni ;)

Polecam coś takiego NARZĘDZIE WIELOFUNKCYJNE BOSCH PMF UNIVERSAL

http://allegro.pl/narzedzie-wielofunkcyjne-bosch-pmf-universal-pila-i7077068113.html

Też dostałem i naprawdę z prezentu jestem zadowolony :)przydaje sie więcej niż myślałem

Pozdrawiam

• 3 weeks później...