Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka wentylacja garażu bez komina

echo

Recommended Posts

Właśnie kończymy stan surowy i zastanawiamy się nad wykonaniem wentylacji w garażu, w którym nie ma dostępu murowanego komina. Nad garażem będzie pokój, a w projekcie jest tak:

rura stalowa ocieplona fi 150 prowadzona od stropu ponad dach.

Aby sobie uprościć zostawiliśmy w stropie przepust z rury kanal fi 160 i zamierzałem zrobić przewód wenylacyjny fi 110 zakończony nad dachem kominkiem wentylacyjnym do dachówki Euronit (fi 110 ponieważ nie produkują takich kominków o większych średnicach).

Jednak mój kierownik budowy trochę kręci nosem na takie rozwiązanie twierdząc, iż przewód wentylacyjny powinien mieć fi 150 i moga byc problemy przy odbiorze. Ale skąd wziąć taki przewód aby ładnie i szczelnie wykończyć go nad dachem. Zadzwonił tez do pani kominiarz, która stwierdziła, iz nie zgadza sie na takie rozwiązania (a to jej rejon niestety) oraz że kominki wentylacyjne fi 110 sa do wentylacji pionów kanalizacyjnych a nie do wentylacji ponieszczeń.

Jakie macie wentylacje w garażu? Sprawa pilna :D

Właśnie zadzwonił mi mój kierownik budowy, że ustalił z kominiarzem, iz możemy jednak zrobić ten przewód fi 110 zakończony kominkiem wentylacyjnym.

Czyli tak:

Pani szefowa się nie zgodziła, ale kominiarz, który chodzi na odbiory powiedział, że może być :D . Kupuje więc ten kominek wentylacyjny na dach i po problemie - mam nadzieję.

P.S. Wentylacja w garażu chyba się przyda.

Właśnie zadzwonił mi mój kierownik budowy, że ustalił z kominiarzem, iz możemy jednak zrobić ten przewód fi 110 zakończony kominkiem wentylacyjnym.

Czyli tak:

Pani szefowa się nie zgodziła, ale kominiarz, który chodzi na odbiory powiedział, że może być :D . Kupuje więc ten kominek wentylacyjny na dach i po problemie - mam nadzieję.

P.S. Wentylacja w garażu chyba się przyda.

Witam,

Czyli samo zycie.

Pozdrowienia

• 4 weeks później...

W ostatnim muratorze przeczytałem, że jeśli "garaż jest nieogrzewany (a my taki mamy) to powinno się wentylować poprzez przewietrzanie otworami wentylacyjnymi umieszczonymi w ścianach przeciwległych, bocznych lub w drzwiach garażowych. Powierzchnia otworów nie może być mniejsza niż 0,04m2 na każde stanowisko postojowe (par 108, ust 1 pkt 1 DzU 2002 nr 75 poz. 690)" strona 193, Murator 11/2004

W takim przypadku nie musiałbym nawet robić tego pionu wentylacyjnego (o którym pisze wyżej) tylko otwór w tylnej ściani garażu, kratka went. i tyle. Tak na marginesie ten pion wentylacyjny trochę mi przeszkadza na poddaszu - dlatego tak kombinuję.

Co o tym sądzicie?

• 5 months później...
W ostatnim muratorze przeczytałem, że jeśli "garaż jest nieogrzewany (a my taki mamy) to powinno się wentylować poprzez przewietrzanie otworami wentylacyjnymi umieszczonymi w ścianach przeciwległych, bocznych lub w drzwiach garażowych. Powierzchnia otworów nie może być mniejsza niż 0,04m2 na każde stanowisko postojowe (par 108, ust 1 pkt 1 DzU 2002 nr 75 poz. 690)" strona 193, Murator 11/2004

W takim przypadku nie musiałbym nawet robić tego pionu wentylacyjnego (o którym pisze wyżej) tylko otwór w tylnej ściani garażu, kratka went. i tyle. Tak na marginesie ten pion wentylacyjny trochę mi przeszkadza na poddaszu - dlatego tak kombinuję.

Co o tym sądzicie?

Chyba pozostanie rozwiązanie z kratką wentyl w przeciwległej ścianie