echo 20.09.2004 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 Właśnie kończymy stan surowy i zastanawiamy się nad wykonaniem wentylacji w garażu, w którym nie ma dostępu murowanego komina. Nad garażem będzie pokój, a w projekcie jest tak: rura stalowa ocieplona fi 150 prowadzona od stropu ponad dach. Aby sobie uprościć zostawiliśmy w stropie przepust z rury kanal fi 160 i zamierzałem zrobić przewód wenylacyjny fi 110 zakończony nad dachem kominkiem wentylacyjnym do dachówki Euronit (fi 110 ponieważ nie produkują takich kominków o większych średnicach). Jednak mój kierownik budowy trochę kręci nosem na takie rozwiązanie twierdząc, iż przewód wentylacyjny powinien mieć fi 150 i moga byc problemy przy odbiorze. Ale skąd wziąć taki przewód aby ładnie i szczelnie wykończyć go nad dachem. Zadzwonił tez do pani kominiarz, która stwierdziła, iz nie zgadza sie na takie rozwiązania (a to jej rejon niestety) oraz że kominki wentylacyjne fi 110 sa do wentylacji pionów kanalizacyjnych a nie do wentylacji ponieszczeń. Jakie macie wentylacje w garażu? Sprawa pilna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 20.09.2004 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 nawiew przy drzwiach, nad posadzką, wywiew po przeciwnej str. przewodem "zetowym" pod stropem. ja robię 2x14x14. wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 20.09.2004 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 Mam tak samo, nawiew nad posadzką przy bramie i drugi po przeciwnej stronie. Oba osłonięte kratkami z żaluzjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 20.09.2004 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 Zadzwonił tez do pani kominiarz, która stwierdziła, iz nie zgadza sie na takie rozwiązania (a to jej rejon niestety) Podobno rejonizacja kominiarzy już nie obowiązuje. Może spytaj innego... W każdym razie zrób tak żeby wentylacja działała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidney 20.09.2004 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 echo ja planuje dać dachówkę z kominkiem wentylacyjnym Euronitu w celu zrobienia wentylacji w pomieszczeniu nad garażem i nigdzie nie bedę dzwonił i dowiadywał sie czy komuś sie to podoba czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał_B. 20.09.2004 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 Proponuje zrobić tak jak jest Tobie wygodniej a odbiorem się nie martwić bo napewno mały "datek" w kopercie i tak spowoduje że fi110 będzie jadnak tak samo dobre jak fi150. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 21.09.2004 06:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2004 Właśnie zadzwonił mi mój kierownik budowy, że ustalił z kominiarzem, iz możemy jednak zrobić ten przewód fi 110 zakończony kominkiem wentylacyjnym. Czyli tak: Pani szefowa się nie zgodziła, ale kominiarz, który chodzi na odbiory powiedział, że może być . Kupuje więc ten kominek wentylacyjny na dach i po problemie - mam nadzieję. P.S. Wentylacja w garażu chyba się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 21.09.2004 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2004 Właśnie zadzwonił mi mój kierownik budowy, że ustalił z kominiarzem, iz możemy jednak zrobić ten przewód fi 110 zakończony kominkiem wentylacyjnym. Czyli tak: Pani szefowa się nie zgodziła, ale kominiarz, który chodzi na odbiory powiedział, że może być . Kupuje więc ten kominek wentylacyjny na dach i po problemie - mam nadzieję. P.S. Wentylacja w garażu chyba się przyda. Witam, Czyli samo zycie. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 19.10.2004 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2004 W ostatnim muratorze przeczytałem, że jeśli "garaż jest nieogrzewany (a my taki mamy) to powinno się wentylować poprzez przewietrzanie otworami wentylacyjnymi umieszczonymi w ścianach przeciwległych, bocznych lub w drzwiach garażowych. Powierzchnia otworów nie może być mniejsza niż 0,04m2 na każde stanowisko postojowe (par 108, ust 1 pkt 1 DzU 2002 nr 75 poz. 690)" strona 193, Murator 11/2004W takim przypadku nie musiałbym nawet robić tego pionu wentylacyjnego (o którym pisze wyżej) tylko otwór w tylnej ściani garażu, kratka went. i tyle. Tak na marginesie ten pion wentylacyjny trochę mi przeszkadza na poddaszu - dlatego tak kombinuję.Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MEDYK 19.10.2004 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2004 Ja to rozwiązałem tak że w ścianie nośnej zostawiliśmy kanał wentylacyjny z pustaków wentylacyjnych, a ponad dachem będzie durowent (czyli kominek wentylacyjny).pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 26.03.2005 22:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2005 W ostatnim muratorze przeczytałem, że jeśli "garaż jest nieogrzewany (a my taki mamy) to powinno się wentylować poprzez przewietrzanie otworami wentylacyjnymi umieszczonymi w ścianach przeciwległych, bocznych lub w drzwiach garażowych. Powierzchnia otworów nie może być mniejsza niż 0,04m2 na każde stanowisko postojowe (par 108, ust 1 pkt 1 DzU 2002 nr 75 poz. 690)" strona 193, Murator 11/2004 W takim przypadku nie musiałbym nawet robić tego pionu wentylacyjnego (o którym pisze wyżej) tylko otwór w tylnej ściani garażu, kratka went. i tyle. Tak na marginesie ten pion wentylacyjny trochę mi przeszkadza na poddaszu - dlatego tak kombinuję. Co o tym sądzicie? Chyba pozostanie rozwiązanie z kratką wentyl w przeciwległej ścianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 26.03.2005 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2005 A co w przypadku garażu ogrzewanego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts