Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie warsztatu wymiennikiem ciepła.

Adi2050

Recommended Posts

Witam.

Mam do Was kilka pytań, dotyczących ogrzewania niewielkiego warsztatu stolarskiego, oddalonego od domu/ kotłowni jakieś 10 metrów.

Kubatura warsztatu wynosi około 80m3, całość jest drewniana, w konstrukcji szkieletowej, z zewnątrz obite 20mm deską elewacyjną, od środka 15mm boazeria drewniana, w środku 12cm wełny, dach ocieplny 15cm wełny.

Planuje, przynajmniej na razie wstawić dwa pojedyncze grzejniki 100x60, sądzę że powinny one wystarczyć.

Nie chcę tam osiągać nie wiadomo jak wysokiej temperatury, sądzę że w okolicy 15st będzie ok.

Dom ogrzewam piecem z podajnikiem na ekogroszek OGNIWO EKO-PLUS 16KW, w układzie otwartym, i teraz chciałbym się podłaczyc z tymi grzejnikami do domowego pieca.

Ale ze względu na pracę (czasami nie ma mnie w domu po 2 a nawet 3 tygodnie), chcę miec możliwość całkowitego wyłączenia ogrzewania w warsztacie, żeby bez sensu nie ogrzewać tam niepotrzebnie.

Dlatego wpadłem na pomysł, aby do bieżącej instalacji podłączyć płytowy wymiennik ciepła, a układ na warsztat zalać roztworem glikolu, co da mi możliwość całkowitego odłączenia ogrzewania warsztatu, bez ryzyka zamarznięcia układu itp.

Układ po części warsztatu, będzie układem zamkniętym z naczyniem przeponowym i własną pompą obiegową. I teraz do Was kilka pytań:

Jakiej wielkości wymiennik zastosować,(12,20 a może 30 płytowy) biorąc pod uwagę, żeby w miarę sprawnie przekazać ciepło na te dwa grzejniki?

Bo szczerze mówiąc wydawało mi się, że im większy wymiennik-więcej płyt=większa powierzchnia wymiany ciepła, a to z kolej spowoduje sprawniejsze przekazanie ciepła na grzejniki.

Ale znowu nie chce przesadzić w drugą stronę, gdyż nie wiem czy nie będzie on zbyt dużym obciążeniem dla mojej instalacji c.o w domu.

No i jeszcze jedna sprawa, im więcej płyt, tym chyba większy opór, i zastanawiam się, czy moja bierząca energooszczędna pompa co w instalacji domowej poradzi sobie, z "przepchnięciem" wody przez ten większy wymiennik.

Więc który byście wybrali:

1.http://promagsklep.pl/wymienniki-plytowe-ciepla/107-wymiennik-ciepla-12-plytowy-5-15kw.html#

2.http://promagsklep.pl/wymienniki-plytowe-ciepla/83-wymiennik-ciepla-20-plytowy-5-20kw.html#

3.http://promagsklep.pl/wymienniki-plytowe-ciepla/108-wymiennik-ciepla-plytowy-30-plyt-25-kw.html#

I jeszcze jedno pytanie, planuję wymiennik z grzejnikami połączyć, przy pomocy rurki pex 20mm, także cały układ będzie raczej niewielki objętościowo, jakiej wielkosci naczynie przeponowe powinienem był zastosować?

Sorry, za tak długą lekturę, ale bardzo proszę Was o pomoc, bo nie mam się kogo poradzić, a sam już poprostu głupieje;/