Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BLACHODACHÓWKI porównanie cen i niespodzianka

sudon

Recommended Posts

Dzień dobry.

Poszukuję materiału do pokrycia dachu. Generalnie chciałem zakupić blachodachówkę. Udałem się do jednej z warszawskich hurtowni, gdzie dokonano dla mnie wycen kilku wariantów Wyceniłem tożsame blachodachówki Ruukki, BudMat i BalexMetal. Dostałem natomiast propozycję rozważenia blachodachówek Ahi Gerard. Nie rozważałem blachodachówek z posypką, ale wycena między Gerard a zwykłymi blachodachówkami wyniosła około 2000 zł. To prawie nic biorąc pod uwagę cały dach. Pytanie czy ta hurtownia ma takie dobre ceny czy rzeczywiście te różnice są takie niewielkie? Proszę również o podpowiedź czy warto inwestować w posypkę? Wydawało mi się, że takie pokrycia są dobre na południu Polski.

• 2 weeks później...
Dzień dobry.

Poszukuję materiału do pokrycia dachu. Generalnie chciałem zakupić blachodachówkę. Udałem się do jednej z warszawskich hurtowni, gdzie dokonano dla mnie wycen kilku wariantów Wyceniłem tożsame blachodachówki Ruukki, BudMat i BalexMetal. Dostałem natomiast propozycję rozważenia blachodachówek Ahi Gerard. Nie rozważałem blachodachówek z posypką, ale wycena między Gerard a zwykłymi blachodachówkami wyniosła około 2000 zł. To prawie nic biorąc pod uwagę cały dach. Pytanie czy ta hurtownia ma takie dobre ceny czy rzeczywiście te różnice są takie niewielkie? Proszę również o podpowiedź czy warto inwestować w posypkę? Wydawało mi się, że takie pokrycia są dobre na południu Polski.

Witaj,

Takie pokrycia są dobre na dachu w każdym miejscu, o ile Ci się podoba ;-) Chyba Ten Ahi Gerard jest produkowany na drugiej stronie globu o ile się nie mylę... No to południe czy północ...

Z grubsza różnica ze 'zwyklą' konserwodachówką powinna być c.a. 15...25 zeta na metrze. Lub masz dach poniżej 120 m.kw., lub w wycenie dobra cena (chcą sprzedać resztki?!).

Jak już wybrałeś konserwę, to ta z posypką dla Ciebie nie ma wad, tylko zalety. Jednak uważaj na:

- dostępność całości. To płynie z daleka, jak zabraknie jednego gąsiora, będziesz czekał 9 miesięcy na dostawę;

- fachowców. Posypka niszczy narzędzia, pierwszy lepszy 'blacharz' ci wejdzie na dach, w 4 godziny spieprzy zestaw narzędzi i będzie marudził o podwojeniu ceny za robociznę;

- w układaniu to nie jest blacha, łatwo spie..., a dodatkowy metr kwadratowy będzie... płynął 9 miesięcy.

Nie ma za co.