Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Studzienka kanalizacyjna - kilka problemów.

Recommended Posts

Witam

Dawno temu kupiłem działke z juz doprowadzoną do studzienki kanalizacją z ulicy. Problem jest tylko taki że ta studzienka nie miala pokrywy (przykryta zbitymi dechami). Od kilku tygodni probuje do niej dokupić pokrywę, jednak jest to nietypowa studzienka o srednicy 425mm i jedyne pokrywy jakie moge znaleźć na tą srednicę to te najslabsze na obciązenie 1.5T a ja akurat mam tam podjazd do garażu i musze mocniejszą. Czy istnieje jakaś taka redukcja z 425 na typową 400mm studzienkę? Potem był już kupił normalną pokrywe na 400mm których jest w brud, do wyboru do koloru. Studzienka i tak jest za nisko przycięta i jest za głęboko w stosunku do docelowego poziomu zero więc taka redukcja pozwoliłaby mi podnieść się o te kilkanaście cm. Studzienka jest z rury karbowanej więc może można w nia wkręcić rure karbowaną o mniejszej średnicy? Jak to sie robi ?

Czy ja wiem czy musze. Sąsiad ma dostawczaki i na podjezdzie ma wlasnie zwyklą taką pokrywę plastikową z dopuszczalnym obciążeniem 7.5T, włożona bezposrednio w studnie z rury karbowanej. Na okolo kostka. Nic się z tym nie dzieje od X lat. Tylko że on ma wlasnie studnie 40cm i można takie pokrywy dostać. Do mojej badziewnej 42.5cm nic nie ma.

Chyba więc bede musiał pomyśleć o rozwiązaniu jak pokazujesz. Tylko że taka pokrywa żeliwna z tym teleskopem to juz koszty >500zł a zwyklą pokrywe moge dostać za 50zł.

Jeżeli jest tam rura karbowana 425mm to potrzebujesz czegoś takiego:

https://ocdn.eu/skapiec-transforms/1/WDpk9kpTURBXy8xOGMwZWE1OGY4MWZlMDFlMTViODRmZjcxZDVhYjQ3MS5qcGeQgQEB

czyli manszeta do rury karbowanej i właz żeliwny z teleskopem.

Manszetę zakładasz na wrąb rury karbowanej, do niej wsuwasz teleskop (mają około 30/40/50cm długości). Pod sam właz dajesz betonik/cegły/tuczeń w zależności jak ma być wykończone