sebcioc55 21.11.2017 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Wtam. Stoję przed wyborem producenta okien na nową inwestycję, a mianowicie potrzebuję okno 4800 szer. x 2350 wys. Okno ma być podnoszono-przesuwne dzielone najlepiej na pół albo na 3 części. Pomóżcie mi zdecydować, mam 4 podobne oferty, ceny prawie takie same. Oprócz tego mają być też inne okna ale ceny są zbliżone i parametry też, może ktoś mi doradzi którą ofertę wybrać, ewentualnie co zmienić? Może konkretny profil na resztę jest na tyle dobry że to on powinien zadecydować o wyborze? Poniżej zrzuty z ofert na HS, na ceny nie patrzcie bo niektóre nie uwzględniają rabatów: 1. HS na profilu Corona CT70 HS , reszta okien na profilu Schuco Si82 Living http://images.tinypic.pl/i/00948/whdelwf3qbez.jpg 2. HS na profilu ThermoSlide Si82 , reszta okien na profilu Schuco Si82 classic http://images.tinypic.pl/i/00948/949le1y9eg4e.jpg 3. HS na profilu Veka Softline 82MD, reszta okien na profilu Veka Softline 82 http://images.tinypic.pl/i/00948/gjh718cfv2wt.jpg 4. HS na profilu Veka Slide 82, reszta okien na profilu V82 Black Design http://images.tinypic.pl/i/00948/fca3mwrxcbtc.jpg Ceny za montaże całości ( oscylują w granicach 5100-11000 zł netto ), obwód ram 105m, pow okien 46m^2 - wszystko na taśmach rozprężnych w murze.Chcialbym wybrać okna na sprawdzonych profilach, szczególnie mi zależy na tym HSie - niestety nie mam doświadczenia z tego typu stolarką dlatego pytam. Nie mam też żadnych doświadczeń z ekipami monterskimi z przytaczanych ofert więc tutaj jest niewiadoma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 21.11.2017 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Wypowiem się w temacie SchucoUwaga do poz.1 - jestem ciekaw jak w CT70 udało im się zmieścić pakiet 4/18/4/18/4 który jest możliwy do zastosowania dopiero w HS Si82 ThermoslideGdybym miał wybierać miedzy CT a Si wybrałbym HS na Si82 Thermoslide choćby z uwagi na lepsze parametry Uw dla HSa w CT70 i dopuszczalnym szkleniu 4/12/4/12/4 Ug=0,7 => Uw całości w podziale na 3.3 Uw wynosi 1,05Dla HSa w Si82 i szkleniu 4/18/4/18/4 Ug=0,5 w podziale 3/3 Uw =0,76 !!!!!Poza tym bez żadnego problemu można zrobić podział na 2/2 a nie 3/3 jak napisali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nnm82 21.11.2017 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 (edytowane) Wtam. Stoję przed wyborem producenta okien na nową inwestycję, a mianowicie potrzebuję okno 4800 szer. x 2350 wys. Okno ma być podnoszono-przesuwne dzielone najlepiej na pół albo na 3 części. Pomóżcie mi zdecydować, mam 4 podobne oferty, ceny prawie takie same. Oprócz tego mają być też inne okna ale ceny są zbliżone i parametry też, może ktoś mi doradzi którą ofertę wybrać, ewentualnie co zmienić? Może konkretny profil na resztę jest na tyle dobry że to on powinien zadecydować o wyborze? Poniżej zrzuty z ofert na HS, na ceny nie patrzcie bo niektóre nie uwzględniają rabatów: 1. HS na profilu Corona CT70 HS , reszta okien na profilu Schuco Si82 Living http://images.tinypic.pl/i/00948/whdelwf3qbez.jpg 2. HS na profilu ThermoSlide Si82 , reszta okien na profilu Schuco Si82 classic http://images.tinypic.pl/i/00948/949le1y9eg4e.jpg 3. HS na profilu Veka Softline 82MD, reszta okien na profilu Veka Softline 82 http://images.tinypic.pl/i/00948/gjh718cfv2wt.jpg 4. HS na profilu Veka Slide 82, reszta okien na profilu V82 Black Design http://images.tinypic.pl/i/00948/fca3mwrxcbtc.jpg Ceny za montaże całości ( oscylują w granicach 5100-11000 zł netto ), obwód ram 105m, pow okien 46m^2 - wszystko na taśmach rozprężnych w murze. Chcialbym wybrać okna na sprawdzonych profilach, szczególnie mi zależy na tym HSie - niestety nie mam doświadczenia z tego typu stolarką dlatego pytam. Nie mam też żadnych doświadczeń z ekipami monterskimi z przytaczanych ofert więc tutaj jest niewiadoma. Cześć, Ja mam całą stolarkę (bez HS) wykonaną na Veka SoftLine 82 ciemnoszare z czarną uszczelką wewnętrzną (lepiej prezentuje się niż ze srebrną) i ciepłą ramką, pakiet 3-szybowy u= 0,5 (w rzeczywistości pewnie wyższy). Sam HS mam na profilu Veka SLIDE 82 Schema A (dzielony na dwa, wymiar: 2800 x 2450) na oryginalnym poszerzeniu VEKA + dodatkowe cztery solidne kotwy montowane bezpośrednio do chudziaka i do poszerzenia dolnego. Ja w grudniu 2016 za swojego HS po negocjacjach dałem 8851,20 brutto (8% VAT). Możesz sobie porównać chociaż cenę Za montaż stolarki + dopłata do montażu HS wyniosła mnie 5600 netto (ciepły montaż) - pow. 37 mkw stolarka + 14 mkw za HS. Co do wyboru konkretnego profilu to nie pomogę Edytowane 21 Listopada 2017 przez nnm82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 21.11.2017 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 ...Ja w grudniu 2017 za swojego HS po negocjacjach dałem 8851,20 brutto (8% VAT).tak na marginesie... do grudnia 2017 zostało nam jeszcze kilka dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nnm82 21.11.2017 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 tak na marginesie... do grudnia 2017 zostało nam jeszcze kilka dni Sorki, już poprawiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 21.11.2017 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Sorki, już poprawiłem Podawanie cen sprzed roku mija się celem Istotne są ceny obowiązujące na dzień dzisiejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nnm82 21.11.2017 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Podawanie cen sprzed roku mija się celem Istotne są ceny obowiązujące na dzień dzisiejszy Wiem, ale można porównać sobie jakie są obecne tendencje (spadkowe czy zwyżkowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 21.11.2017 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Tak jak pisalem, nie patrzcie na cene bo w wiekszosci nie sa to ostateczne ceny. Najtanszy HS w takim rozmiarze wraz z montazem wychodzi ok 16 tys.Bardziej mi zalezy na samej jakosci profili czy okuć, czy takie okno 4800mm dzielone na pol nie bedzie problematyczne?BTW Oknohouse chyba masz racje ze jeden z tych HSow powinien byc na profilu 82 bo nie napisali tego w ofercie a na stronie maja w produktach tylko HS CT70. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 21.11.2017 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 HSt podzielone na 2 będzie miało mniej łączeń pomiędzy skrzydłami a co za tym idzie powinno być bardziej szczelne. Profil 82 Veki do HST został ostatnio nieco zmodyfikowany na plus i jego bym Ci polecał (nie mam do czynienia ze Schuco). Ważne, żeby pod HST znalazły się poszerzenia bądź też inne podparcie (np klinaryt) i ważne żeby ekipa montująca miała już spore doświadczenie z takimi oknami. Warto zobaczyć jakiś ich montaż takiego okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 21.11.2017 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 ^^Klinaryt to jest najzwyklejszy wycinany xps klasy 700 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 21.11.2017 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Poz. 1 bym odrzucił, właśnie z powodu błędów technicznych w ofercie (to co zostało wspomniane wyżej - pakiet szklenia). No i w ogóle - tam jest skromnie w opisie. "Wybaczam" kwestię podziału na trzy -nie każdy się podejmuje logistiki okna ważącego 700km.. ale się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 21.11.2017 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Ja sie sklaniam jak na razie ku ofercie nr 4. Bo jest najbardziej kompetentna, cenowo tez OK, no i na oknotescie vetrex ma bardzo dobre oceny - tylko nie wiem czy nie sa teoche stronnicze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 21.11.2017 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Ja sie sklaniam jak na razie ku ofercie nr 4. Bo jest najbardziej kompetentna, cenowo tez OK, no i na oknotescie vetrex ma bardzo dobre oceny - tylko nie wiem czy nie sa teoche stronnicze.... Widać tam cene za montaz z tasmą multifunkcyjna. To cena za montaż z materiałem ? Cos to bardzo mało jak za 700 kg okno Nie pożałujesz opcji nr 4 pod warunkiem dobrego montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 22.11.2017 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Widać tam cene za montaz z tasmą multifunkcyjna. To cena za montaż z materiałem ? Cos to bardzo mało jak za 700 kg okno Nie pożałujesz opcji nr 4 pod warunkiem dobrego montażu. no taka cena jest na ofercie, może zarabiają na reszcie okien - nie wiem. W każdym bądź razie byłem i rozmawiałem dzisiaj osobiście z oferentem 4 opcji i jestem pozytywnie zaskoczony wiedzą i rzetelnością. Omówiliśmy wszystkie szczegóły i rozwiązania montażowe. Widziałem zdjęcia z montażu nawet większych HSów niż te w mojej ofercie, więc jestem spokojniejszy, jeszcze tylko nawiedzę tamtych klientów i wypytam i podpisuje umowę. Chciałem się jeszcze tu na forum skonsultować odnośnie wybranych form i szczegółów montażu: 1. Okno HST montowane na dwóch poszerzeniach od dołu + na dole fartuchy z EPDM, boki i góra taśma rozprężna Hannoband 3E ECO 84mm + kotwy montażowe. Do tego od wewnątrz szczelina wypełniona pianą rozprężną + taśmy paroprzepuszczalne 2. Okna tarasowe 2,35m wysokości od posadzki z niskim progiem aluminiowym montowane na poszerzeniach + na dole fartuchy EPDM, boki i góra taśma rozprężna Hannoband 3E ECO 84mm + płytki JB-D/L-P 3. Okna "nie od podłogi" montowane na ciepłych parapetach z XPS, boki i góra taśma rozprężna Hannoband 3E ECO 84mm + płytki JB-D/L-P 4. Przygotowanie i poziomowanie otworów pod ciepłe parapety przez ekipę montażystów. Tak to wygląda na dzień dzisiejszy, nie jestem pewien tych płytek JB-D/L-P czy to jest warte dopłaty (jeszcze nie wiem ile, ale widzę że to kosztuje ok 3zł/szt), z tłumaczenia sprzedawcy i montażysty ma to ręce i nogi. Macie jakieś uwagi? Obecnie otwory wyglądają tak jak poniżej, dostałem informację aby wywalić te bloczki na spodzie. Przy HSie ok, nie mam wątpliwości, ale czy już pod FIXem 3,80m długim aby na pewno? Może poszerzenia to nie najlepsza opcja i można to zrobić inaczej/lepiej? http://files.tinypic.pl/i/00948/8wavo78zha5v.jpg http://files.tinypic.pl/i/00948/857jlvmrje6c.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 23.11.2017 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2017 Montaż okien na taśmie rozprężnej + płytki do montażu częściowo w warstwie ocieplenia? Rozumiem że jednak okno w murze a JDB L ma tylko odsunąć mocowanie od krawędzi muru? Trochę to wygląda na daleko idące .. dlaczego nie zwykłe wkręty ościeżnicowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 23.11.2017 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2017 ... 1. Okno HST montowane na dwóch poszerzeniach od dołu + na dole fartuchy z EPDM, boki i góra taśma rozprężna Hannoband 3E ECO 84mm + kotwy montażowe. Do tego od wewnątrz szczelina wypełniona pianą rozprężną + taśmy paroprzepuszczalne 2. Okna tarasowe 2,35m wysokości od posadzki z niskim progiem aluminiowym montowane na poszerzeniach + na dole fartuchy EPDM, boki i góra taśma rozprężna Hannoband 3E ECO 84mm + płytki JB-D/L-P 3. Okna "nie od podłogi" montowane na ciepłych parapetach z XPS, boki i góra taśma rozprężna Hannoband 3E ECO 84mm + płytki JB-D/L-P Nie stosuje się kotew montażowych przy taśmach rozprężnych wielofunkcyjnych. Kotwy można zastosować tylko w przypadku foli. Albo montaż na śruby do montażu ościeżnic albo kotwy JBD-L które z racji swojego kształtu są przystosowane do współpracy z taśmą rozprężną. Zastosowanie JBD-L lekko na wyrost i bez sensu. Podraża koszt montażu i dodatkowo jego czas. Kto nie miał okazji na tym montować będzie to przeklinał i nigdy więcej klientowi takiej metody nie zaproponuje bądź zweryfikuje w górę swoje stawki montażu W takiej ścianie spokojnie można wykorzystać śruby do montażu ościeżnic, oś śruby będzie ok 4 cm od zewnętrznej płaszczyzny ściany tym samym szansa na odłupanie pustaka zerowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 23.11.2017 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2017 Montaż okien na taśmie rozprężnej + płytki do montażu częściowo w warstwie ocieplenia? Rozumiem że jednak okno w murze a JDB L ma tylko odsunąć mocowanie od krawędzi muru? Trochę to wygląda na daleko idące .. dlaczego nie zwykłe wkręty ościeżnicowe ? Własnie miedzy innymi dlatego o czym pisze OknoHouse, oprócz tego montażysta twierdził że tam zamocowane okno jest sztywniejsze i teraz w większości tak montują. Cena za montaż i tak nie jest wysoka więc uważam że jeżeli dla nich to lepsze rozwiązanie w którym czują się pewniej to niech tak robią. Bardziej mnie zastanawia montaż okien na poszerzeniach gdzie taśmy rozprężne mam tylko po bokach i na górze - jak prawidłowo powinny być wykonane uszczelnienie od dołu, normalnie piana i taśmy paroizolacyjne i paropszepuszczalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 23.11.2017 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2017 Też pisałem o tym odsunięciu i też, jak oknohaus uważam że przy montażu w murze to nie jest wymagane i faktycznie droższe w wykonaniu (czas i koszt zakupu). Co do dalszej części pytania: tak, na spodach daje się folie + piana (ew. ciepłe parapety) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 23.11.2017 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2017 .... tak, na spodach daje się folie + piana (ew. ciepłe parapety) zapomniałeś dodać że daje się przede wszystkim solidne podparcie klockami (np. stworzonymi przez odpowiednie ułożenie względem siebie klinów PVC bądź podkładek do szklenia) Dopiero później piana i folie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 23.11.2017 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2017 To takie oczywiste.. ale może masz rację - nie dla wszystkich:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts