Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porada w wyborze okna HST

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dodatkowo do tych plytek JBDL podobno sa fabrycznie nawiercane otwory co dodatkowo niby usztywnia okno. Za 175 szt + wkrety i te otwory mam doplate 950zl ... wiec troche jest i aie waham.

Ciagle sie zastanawiam czy nie zamienic poszerzen dolnych w oknach balkonowych o szerokosci 1m na "cieply parapet", jakos nie lezy mi laczenie tasm rozpreznych z pianą. Co bedzie lepsze pod wzgledem techbicznym, szczelności i statyki okna?

Fabryczne nawiercanie dziur nie jest oferowane w każdej firmie, ale dobrze świadczy o producencie. Raz - ułatwia pracę montażyście, dwa daje tym większą pewność dobrego rozstawu elementów, zmniejsza ryzyko wad estetycznych możliwych przy wierceniu na budowie... :D

Oczywiście, można sobie zażyczyć u producenta przygotowanie otworów pod JBD-L odpłatnie

Nie znam producenta który to robi sam z siebie

A ja znam. Wystarczy zaznaczyć w zamówieniu (szczerze to jednak nie wiem czy coś za to dolicza). Tak samo jak przykręca poszerzenia do balkonów od razu stosując taśmę rozprężną. Wiadomo że jest to skalkulowane w kosztach, ale ludzie będący na budowie to bardzo cenią. Inwestorzy także powinni, bo na prawdę ktoś tu musi zrobić a fabrycznie jest zwykle pewniej.

Witam,. Wracając do omawianych okien a właściwie HSa, który ma być montowany z użyciem taśm rozprężnych montażysta poleca następujący sposób montażu (przypomnę wymiar 4800x2400, dzielony na pół):

- montaż na taśmy rozprężne 84mm od zewnątrz góra i boki, od spodu poszerzenia piana i tasmy paro te i takie, dodatkowo chce pozostałą przestrzeń pomiędzy ramą HSa a otworem okiennym od wewnątrz wypełnić pianą i od środka taśmy paroprzepuszczalne. To prawidłowe rozwiązanie? Bo u kogo innego słyszałem wcześniej że chciał montować taśmy x2 zeby było prawie na całą szerokość HSa.

Jak to powinno prawidłowo wyglądać?

Temat jest interesujący!

- montaż na taśmy rozprężne 84mm od zewnątrz góra i boki, od spodu poszerzenia piana i tasmy paro te i takie, dodatkowo chce pozostałą przestrzeń pomiędzy ramą HSa a otworem okiennym od wewnątrz wypełnić pianą i od środka taśmy paroprzepuszczalne.

Ja bym raczej dał paroszczelne.

Bo u kogo innego słyszałem wcześniej że chciał montować taśmy x2 zeby było prawie na całą szerokość HSa.

Pytanie do producentów taśm za 100 pkt. Co się stanie z wilgocią, która przedostanie się przez pierwszą warstwę taśmy i napotka paroszczelną powłokę kolejnej? Obawiam się, że nikt tego nie przebadał w takim układzie.

Na logikę 2x taśma TRIO może być "miną" bo wilgoć zbierze się pomiędzy taśmami nie mając drogi ujścia.

Myślę, że to to dobry temat dla MMichał.

Wg mojej logiki wilgoć idąca od wewnątrz najpierw napotka folię paroprzepuszczalną, potem paroprzepuszczalną piankę i później taśmę rozprężną, która umożliwia dyfuzję pary wodnej na zewnątrz i jednocześnie blokuje ją od zewnątrz - dlatego na taki montaż zezwoliłem. Jednak wczoraj rozmawiałem z przedstawicielem innej firmy i wytknął mi że taki montaż to błąd i oni zawsze dają 2x taśma rozprężna - niestety nie potrafił wyjaśnić czemu więc nie bardzo mu wierzę i wolałem podrzucić temat tutaj na fm.

• 2 months później...

Witam,

w następnym tygodniu mam montaż okien, ale niestety w fabryce kontrola jakości dopatrzyła się wady w ramie HS'a, jest to po stronie zewnętrznej zaraz za przesuwnym skrzydłem, mniej więcej w 1/3 wysokości. Jest to pęcherzyk powietrza, widać to na zdjęciach. Co o tym sądzicie? Zostawiać to jeżeli dostanę rekompensatę czy to może się "paprać" i czekać 1,5 miesiąca na poprawione okno? Co ewentualnie może się stać z takim pęcherzykiem?

http://images.tinypic.pl/i/00957/0ix9wpep96w0.jpg

http://images.tinypic.pl/i/00957/56d20sk13v17.jpg

http://images.tinypic.pl/i/00957/fk8bukhsak5s.jpg

• 2 weeks później...
radzę uważać na Anwilux HS mam Si82 thermoslide mi wieje mi przy górnej szynie (prowadnicy), serwis był 3 razy wymieniają uszczelki a tam wciąż wieje i ostatnio dostałem informację że już zrobili wszystko i wnioskuję że już więcej bez sądu nie ugram, a przy zakupie zachwalane że spokojnie przejdą próbę szczelności domu a mi firma która ma badać szczelność że szkoda pieniędzy na badanie bo i tak nie wyjdzie, potwierdza się stara zasada do póki chodzisz i pytasz wszystko naj a po zakupie, ten typ tak ma Edytowane przez ironsmith

Hs bedzie dopiero 26 tego lutego wiec wtedy sie wypowiem. U nas beda i badania szczelnosci i termowizja. Dodam tylko ze sytuacja z pęcherzykiem powietrza zostala rozwiazana tak ze VEKA dała rabat 3 tys. zł na profile i dostaniemy calkiem nową ramę. Jedynym minusem sa dodatkowe 3 tyg oczekiwania na HS, tynki udalo sie przesunac wiec dla mnie zaden problem. Tutaj ogromny plus dla Veki jak i Vetrexu ze to wszystko zostalo tak zalatwione.

czekam na sugestie co może być przyczyną serwis napisał tak

Dzień dobry,

Rozmawiałam na temat Pana okna zarówno z Serwisantami jak i Technikiem z firmy Schuco.

Wykonane czynności podczas ostatniego serwisu dn. 5.02.18 zostały opisane w protokole, który Pan podpisał i otrzymał.

Panowie potwierdzili mi, że montaż jest prawidłowy, a produkt wykonany zgodnie z technologią. Prace serwisowe polegały na doszczelnieniu okna typu HS poprzez wymianę szczotek na uszczelki według naszego dostawcy Schuco i zgodnie z wytycznymi technologicznymi.

Jeżeli ma Pan jeszcze jakieś pytanie to oczywiście służę pomocą.

z pozdrowieniami / mit freundlichem Gruß

Katarzyna Neumann

AWILUX Polska Sp. z o.o Sp.k.

PL 64-100 Leszno; ul. Budowlanych 9

Tel: +48 65 322 60 54 | Fax. +48 65 525 42 91

E-mail: [email protected] | http://www.awilux.pl

poza tym serwisant w ostatnim protokole napisał że nadal widać dziwne zachowanie płomienia???

Edytowane przez ironsmith