Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porada w wyborze okna HST

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

filmik był wysłany bo 2 przyjazdy serwisu nie pomogły aż wpadłem na pomysł żeby to udowodnić za pomocą świaczki, serwisanci po 3 -ciej wizycie i wymianie uszczelek sami w protokole napisali że nadal płomień zachowuje się dziwnie i dostałem maila od service'u jak wyżej Edytowane przez ironsmith

Stawiasz mnie w lekko niezręcznej sytuacji

Może odpowiem przewrotnie

HS systemu Schuco zarówno w wersji CT jak i SI jest dopracowany dosłownie w każdym szczególe.

Tam dzieki zastosowaniu systemu uszczelek na górnej listwe nie ma którędy wiać.

Dół z racji osiadania skrzydla na uszczelce tez jest szczelny.

Bok od strony klamki ma wystarczające uszczelnienie

Tak samo jak zachodzące skrzydło na fix

Niewralgicznyn miejscem jest dolna część pionowego profila na łączeniu skrzydła z fixem jak i górną część.

Dół ma w tym miejscu przyklejona na próg gumę co daje szczelność.

Na górze jest odpowiedni dodatkowy element mocowany do profila fixa

Zdarza się że przy demontażu skrzydła i ponownym jego zakładaniu ten element ulega uszkodzeniu. Właściwie nie zniszczeniu tylko wygieciu i można to wyprostować ponownie demontujac skrzydło ale plastik jest już odksztalcony i nie przylega prawidłowo.

To może być przyczyną.

Zamontowalem ponad 100 HS z czego większość produkcji Awilux i nigdy nie miałem z nimi problemów.

Każdy jest szczelny.

Dlatego sadze ze jest to błąd monterów ktory mógł nie zostać wychwycony przez serwis bo jest prawie niewidoczny.

Świeca odchyla plomien bardzo intensywnie co swiadczyloby o malej szczelinie

Może być też lekko sciagnieta badz minimalnie za krótka pionowa uszczelka

Innych możliwości nie ma

Dokladna sekcja zwłok ;) tego miejsca wskaze przyczynę

jareko wiem o którym elemencie mówisz był narożniku pęknięty serwisanci wymienili uszczelki pionowe na stałym skrzydle i taką szczotkową (nie wiem jak się nazywa z włosiem) na gumową przy skrzydle ruchomym i w protokole napisał że nadal widać dziwne zachowanie świecy, dziwiło ich to że dmucha u góry ale tylko między szyną aluminiową, okna s poszerzeniami na dole i górze

Jaka szyna aluminiowa na dole ?

Na dole jest tylko prowadnica po której jeżdżą sanki i tamtędy nie ma prawa wiać bo z obu jej stron jest dolna uszczelka skrzydła nim dociskana

Jeśli wieje środkiem górnej szyny obejmowanej uszczelka w momencie opuszczania skrzydła i wszystkie dodatkowe uszczelnienia są ok to powoem szczerze nie wiem co może być przyczyną ale pomyśle nad tym

Tam naprawdę nie ma którędy wiać

Biorąc pod uwagę konstrukcję HS i sposób uszczelkowania powodem może być za krótka któraś uszczelka powiązana z ościeżnicą w jej górnej części.

Nie widzę innego miejsca którym powietrze może przedostawać się do środka górnej aluminiowej prowadnicy skrzydła

Na ty, bym się skupił.

Serwis ma do Ciebie blisko z Leszna :) więc skoro dalej nie została usunięta usterka - męcz ich by to uczynili.

HS ma spełniać wymagania z DWU (deklaracji właściwości użytkowych) jakie zapewne wraz z WZką dostałeś

Tak jak jest, jest źle i skoro serwis wykluczył błąd montażowy winy należy szukać w produkcie

• 4 years później...