Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dopuszczalne obciążenie stropu - pomocy.

Milo101

Recommended Posts

Witam.

Temat na pewno nie raz poruszany ale dla mnie jako laika trochę to mglisto wygląda i nie wiem czy się martwić czy nie. Przez ten problem spać nawet nie mogę.

Znajomy zrobił mi wylewkę podsadzką cementową Premium Atlasa. Mówił że się zna i zrobił ok ale sporo tego wyszło. Różnica w poziomie 8 cm (najwięcej wylewki jest od strony balkonu).

Mieszkam na 10 piętrze (ostatnim) w bloku z 1976 r. Tak policzyłem kg/m2 z wydajności na opakowaniu czyli 20kg/m2.

i wyszła mi taka tabelka obciążenia"

https://drive.google.com/file/d/192VSOZ2CvlTeGnTi8oRrL6t458QV_F8k/view

W sumie poszło 54 worków. Po za panelami to lekkie rzeczy plus tapczan w mieszkaniu.

Z tego co widzę to wszystkie ściany mają 15cm. Nie wiem tylko ile będzie miała ta od strony balkonu ale zapewne to nie będzie działowa.

Bardzo będę wdzięczny za pomoc w ustaleniu czy to bezpieczny ciężar.

Wiem że mało danych wejściowych ale może ktoś z Was zna temat i doradzi ?

Pozdrawiam i dziękuje.

Witam.

Temat na pewno nie raz poruszany ale dla mnie jako laika trochę to mglisto wygląda i nie wiem czy się martwić czy nie. Przez ten problem spać nawet nie mogę.

Znajomy zrobił mi wylewkę podsadzką cementową Premium Atlasa. Mówił że się zna i zrobił ok ale sporo tego wyszło. Różnica w poziomie 8 cm (najwięcej wylewki jest od strony balkonu).

Mieszkam na 10 piętrze (ostatnim) w bloku z 1976 r. Tak policzyłem kg/m2 z wydajności na opakowaniu czyli 20kg/m2.

i wyszła mi taka tabelka obciążenia"

https://drive.google.com/file/d/192VSOZ2CvlTeGnTi8oRrL6t458QV_F8k/view

W sumie poszło 54 worków. Po za panelami to lekkie rzeczy plus tapczan w mieszkaniu.

Z tego co widzę to wszystkie ściany mają 15cm. Nie wiem tylko ile będzie miała ta od strony balkonu ale zapewne to nie będzie działowa.

Bardzo będę wdzięczny za pomoc w ustaleniu czy to bezpieczny ciężar.

Wiem że mało danych wejściowych ale może ktoś z Was zna temat i doradzi ?

Pozdrawiam i dziękuje.

żaden problem. Wszysto jest w porządku.