Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie garażu od wewnątrz

hudy8

Recommended Posts

Witam. Dziś był u mnie na budowie fachura od ocieplenia obejrzeć jak mniej więcej wygląda zlecenie, poobliczać materiały itd. Zdziwiła mnie jedna rzecz którą od niego usłyszałem czyli ocieplenie garażu również od wewnątrz. Garaż jest w bryle budynku, nie planuję w nim ogrzewania. Z garażu jest wejście do kotłowni gdzie będzie kocioł na groszek i z kotłowni wejście do domu. Fachowiec powiedział że powinno się także ocieplić sufit w garażu nad którym będzie pomieszczenie oraz ściany w garażu gdzie po drugiej stronie są pomieszczenia ogrzewane. W moim przypadku będzie to przedpokój i wiatrołap. Sufit w garażu zgodzę się że powinno się ocieplić , zresztą nawet w projekcie mam takie ocieplenie narysowane. Jednak ocieplania ścian jeszcze u nikogo nie widział. Czy takie rozwiązanie jest prawidłowe i czy w ogóle ma sens?

W życiu bym nie pomyślał że tak się powinno robić. Niby garaż jest w bryle i od zewnątrz ocieplony całą powierzchnią więc temperatura wewnątrz nawet podczas mrozów nie powinna spadać poniżej zera.

Czyli ocieplamy sufit nad pomieszczeniem i ściany sąsiadujące z pomieszczeniami ogrzewanymi. A grubość styropianu taka sama jak na ścianach zewnętrznych czy może być mniejsza?

Tomaszs131 chodzi ci o izolację posadzki w garażu?

oczywiście ocieplenie posadzki w garażu jest w planach. Chce ocieplać garaż, ponieważ cenie sobie to, że w zimie będę mógł wejść z dzieckiem do ciepłego auta w ciepłym garażu, a więcj bez kurtki, co mi pozwoli bezproblemowo i prawidłowo zapiać je w foteliku, nie martwiac sie, że przy okazji zmarznie. Może to tylko przez kilka lat, może lepiej webasto..ale narazie taki jest plan.