hudy8 21.11.2017 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Witam. Dziś był u mnie na budowie fachura od ocieplenia obejrzeć jak mniej więcej wygląda zlecenie, poobliczać materiały itd. Zdziwiła mnie jedna rzecz którą od niego usłyszałem czyli ocieplenie garażu również od wewnątrz. Garaż jest w bryle budynku, nie planuję w nim ogrzewania. Z garażu jest wejście do kotłowni gdzie będzie kocioł na groszek i z kotłowni wejście do domu. Fachowiec powiedział że powinno się także ocieplić sufit w garażu nad którym będzie pomieszczenie oraz ściany w garażu gdzie po drugiej stronie są pomieszczenia ogrzewane. W moim przypadku będzie to przedpokój i wiatrołap. Sufit w garażu zgodzę się że powinno się ocieplić , zresztą nawet w projekcie mam takie ocieplenie narysowane. Jednak ocieplania ścian jeszcze u nikogo nie widział. Czy takie rozwiązanie jest prawidłowe i czy w ogóle ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 21.11.2017 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 prawidłowe, tak ma sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 21.11.2017 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Sam w ten sposób ociepliłem garaż od wew. Ma to jak najbardziej sens. Żeby nie doprowadzić w tym pomieszczeniu do zbyt niskich temperatur w zimie, nie zastosowałem izolacji termicznej posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy8 21.11.2017 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 W życiu bym nie pomyślał że tak się powinno robić. Niby garaż jest w bryle i od zewnątrz ocieplony całą powierzchnią więc temperatura wewnątrz nawet podczas mrozów nie powinna spadać poniżej zera. Czyli ocieplamy sufit nad pomieszczeniem i ściany sąsiadujące z pomieszczeniami ogrzewanymi. A grubość styropianu taka sama jak na ścianach zewnętrznych czy może być mniejsza? Tomaszs131 chodzi ci o izolację posadzki w garażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 22.11.2017 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 U mnie ściany zewnętrze domu ocieplone mam styropianem o grubości 25 cm. Natomiast grubość dylatacji garażu od budynku to 15 cm- ściany i sufit.Tak, chodzi o izolacje posadzki w garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 22.11.2017 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 U mnie podobnie. Na ścianach domu i garażu 30 cm od zewnątrz. Garaż izolowany od domu 20 cm. Poddasze nieużytkowe.Brak izolacji posadzki w garażu - "ciepło" (zawsze >0*C) zimą, chłodno latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 22.11.2017 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 (edytowane) W projekcie mam ocieplenie ścian między garażem, a częścia mieszkalna, natomiast planuję ogrzewać garaż, ale utrzymywać tam obniżona temperaturę, nie wiem 10 - 15 stopni. Czy w takim przypadku robilibyście tę izolację? Edytowane 22 Listopada 2017 przez Robaczywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 22.11.2017 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Jeśli będziesz chciał ogrzewać garaż to oczywiście izolację od gruntu musisz zapewnić.Zastanawiam się tylko po co? Sam przezornie w garażu zainstalowałem grzejnik i wierz mi na słowo nigdy go nie zalałem wodą, wisi bez użytecznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 22.11.2017 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 oczywiście ocieplenie posadzki w garażu jest w planach. Chce ocieplać garaż, ponieważ cenie sobie to, że w zimie będę mógł wejść z dzieckiem do ciepłego auta w ciepłym garażu, a więcj bez kurtki, co mi pozwoli bezproblemowo i prawidłowo zapiać je w foteliku, nie martwiac sie, że przy okazji zmarznie. Może to tylko przez kilka lat, może lepiej webasto..ale narazie taki jest plan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts