Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie ze zwykłej czerwonej cegły - fuszerka?

Recommended Posts

Sąsiad (przez drogę) wystawił sobie w charakterze płotu solidny kawał muru ze zwykłej pełnej cegły ceramicznej i zaczyna go tynkować. Mój wykonawca (niedługo będzie stawiał mi śmietnik) twierdzi, że taki mur musi się posypać po roku-dwóch, bo zwykła cegła pije wilgoć i "się lasuje", więc tynk bardzo szybko zacznie odpadać. Ma gość rację? Załóżmy, że mur jest na porządnym fundamencie i (chyba?) ma jakąś izolację p-wilgociową (ale raczej nie może to być normalna papa poziomo między fundamentem a ścianą, bu mur by się przewrócił?).

Pytam nie tylko z ciekawości, bo została mi jeszcze paleta zwykłej cegły, a facet namawiam mnie, żeby na śmietnik i obudowę skrzynki elektrycznej i gazowej kupić jednak silikatówkę. Jak to jest, czemy ściana budynku może być z czerwonej cegły, a wolnostojący mur nie? Czy kwestia jest w izolacji p-wilgociowej i dobrym osłonięciu od góry?

Sąsiad (przez drogę) wystawił sobie w charakterze płotu solidny kawał muru ze zwykłej pełnej cegły ceramicznej i zaczyna go tynkować. Mój wykonawca (niedługo będzie stawiał mi śmietnik) twierdzi, że taki mur musi się posypać po roku-dwóch, bo zwykła cegła pije wilgoć i "się lasuje", więc tynk bardzo szybko zacznie odpadać. Ma gość rację? [...]

ściana budynku może być z czerwonej cegły, a wolnostojący mur nie? Czy kwestia jest w izolacji p-wilgociowej i dobrym osłonięciu od góry?

Murarz ma rację moim zdaniem. Pies jest pogrzebany zarówno w izolacji od dołu jak i w tej od góry, tak jak piszesz. Jeśli tego nie zrobimy, po każdej kolejnej zimie będą na takim murze większe rysy, potem tynk zacznie odpadać całymi płatami...

Może być z czerwonej cegły. Otynkowane mury stoją latami i dobrze położony tynk nie odpada. Izolacja fundamentów to podstawa, otynkowanie muru, a potem czapa z okapem min 6 cm z dachówki ceramicznej, kształtek klinkierowych, blachy, albo czapy betonowe i nie ma problemu.

Nie zgadzam sie z twoim murarzem, że silikat jest lepszy od czerwonej cegły, tak samo, jeśli nie bardziej "pije" wodę co łatwo możesz sprawdzić.

Najlepsze jest oczywiście z klinkieru, który ma niska nasiąkliwość, ale słabej jakości też się niszczy, patrz artykuł w którymś Muratorze z tego roku.

Dzięki! Odpadanie tynku z kawałkami cegieł to nie jest to czego najbardziej pragnę. Zawsze trzeba wierzyć Forumowiczom i sprawdzonym wykonawcom. Kupuję silikaty. A jakby ktoś z okolic Piaseczna chciał tanio paletkę cegły ceramicznej, niech się odezwie.

Tomaszu - z silikatem bedzie inny problem jesli izolacji i okapu nie bedzie - zakwitnie ci na zielono :lol:

Moja poprzednia opinie wyrazilem na podstawie obserwacji muru sasiada (po kilku latach zamienil na klinkierowy) i wlasnego komina ktory w ciagu 5 lat posypal sie (odpadal tynk waraz z kawalkami cegiel), gdyz ze zwyklej (choc bardzo dobrze wypalonej - glos dawala jak conajmniej dzwon Zygmunta ;) ) cegly byl wymurowany