Mariog86 22.11.2017 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Witam, Mieszkam w kamienicy na parterze 120m2. Kamienica ma 2 kondygnacje i oczywiście nie posiada przewodów wentylacyjnych. Pojawiło mi się ogniska pleśni za łóżkiem, było dosunięte na maxa do ściany wyczyściłem odsunąłem na 10cm i jest ok. Wymieniłem drzwi na nowe i ościeżnica jest non stop mokra a nie ma mrozów i na ściankach bocznych pokazał sie grzyb (cały czas są wilgotne). W łazience mam wypuszczona rurę na zewnątrz i tą rurą wpada świeże powietrze z tym, że nie wiem gdzie uchodzi. Jak rozwiązać problem wentylacji czy warto wypuscić np 2m rure pcv 110 w góre po elewacji ( zabytek mogą się doczepic ale teraz jest metalowa 1m) i zakonczyć ją wylotem typu H żeby zaciągała powietrze grawitacyjnie? i czy to wystarczy na mieszkanie 120m2, w sypialnia jest na koncu mieszkania mam wrażanie, że powietrze stoi w miejscu. Pozdrawiam, z góry dzieki za odp. MG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 22.11.2017 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Do rury w łazience zainstaluj wentylator wyrzucający powietrze na zewnątrz. Szeregowo daj też zawór jednokierunkowy. Np. niektóre wentylatory z Castoramy mają taki zawór zintegrowany w postaci grubej folii - sam używam właśnie takiego. Wentylator może być sterowany czasowo lub np higrostatem. Możesz go np. włączać co godzinę na kilka minut. To będzie najlepsze bo masz zautomatyzowaną wymianę powietrza całą dobę.Nawiew powietrza zrób z rozszczelnionych okien w innych pomieszczeniach. Oczywiście będzie dmuchać zimnym i trzeba więcej grzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariog86 23.11.2017 05:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2017 Dzięki za pomysł ! Okna mamy większość dnia na rozwarcie także nie ma problemu. Tylko teraz jaki wentylator zamontować, żeby wyciągnął odpowiednia ilość powietrza ? Kolejna sprawa masz pomysł odnośnie tej ościeżnicy ?, czy to też zlikwiduje ten wentylator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 24.11.2017 02:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 Każdy wentylator będzie za duży. Kup dowolny i więcej uwagi skup na doborze zegara tak żeby można było określoną ilość razy na dobę go włączać i wyłączać.Ościeżnica po prostu przemarza. Nic nie zrobisz bez poniesienia znacznych kosztów. Też mnie to czeka - wymieniam drzwi, przedtem skuwam próg i wstawiam xps. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariog86 24.11.2017 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 Tylko np. u rodziców i znajomych też są zamontowane takie drzwi i nie ma grama wilgoci na ościeżnicy a tu jest tego sporo a jeśli się tego nie pozbęde sciana bedzie non stop mokra i bedzie caly czas grzyb ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 26.11.2017 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Zdejmij uszczelkę i zrób nawiew pod tymi drzwiami. Nie będzie mokra i nie będzie grzyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariog86 27.11.2017 06:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Przyjechali Panowie od regulacji drzwi i delikatnie je rozstrzelnili ( wieje delikatnie ) ale i boczne ścianki i ościeżnica cały czas mokra :/ drzwi otwarte na mieszkanie i jeszcze tam jest grzejnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts