zlotelany 22.11.2017 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Gmina wyłożyła projekt planu w którym kilka dużych terenów przeznaczonych w studium pod zabudowę jednorodzinną zostało przeznaczonych pod zieleń nieurządzoną oraz uprawy rolne - w tym także i moją działkę. Poczytałem trochę w orzeczeniach NSA i WSA i jak dla mnie sprawa jest oczywista, taka niezgodność planu ze studium musi skutkować uchyleniem planu.Czy mam rację, czy może jest coś co może pomóc gminie obronić się pzred uchyleniem planu po zaskarżeniu go do WSA? Przeznaczenie działki w studium jest opisane wąsko i jednoznacznie jako "zabudowa mieszkaniowa jednorodzinna", bez żadnych furtek typu "rezerwa osadnicza" czy wymienienie terenów zieleni nieurządzonej jako dopuszczalnego przez studium przeznaczenia. Nie mogą też powoływać się na różnice w skali mapy miedzy studium i planem, bo działka w studium była w samym środku dużego kompleksu pod mieszkalnictwo - w planie z tego kompleksu wyodrębniono ok. 20 ha terenów zielonych których w studium w ogóle tam nie było.Co sądzicie, czy gmina ma jakieś szanse w sądzie? Praktyczne, nie teoretyczne... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/233984-niezgodno%C5%9B%C4%87-planu-ze-studium/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts