Saweq 22.11.2017 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Witam, Mam mały domek, powierzchnia 52m2. 2 kondygnacje, bez piwnicy. Dom klocek, prostopadłościan, dach lekki skos.Aktualnie jedyne źródło ogrzewania to kominek bez płaszcza wodnego i 3 kratki doprowadzające ciepłe powietrze w każdym z pomieszczeń (łazienka, kuchnia i pokój u góry) W domu mieszkam od marca i muszę powiedzieć że ściany i podłoga są cały czas zimne. Obecnie na dworze temp około 0 st. po 19 wracam do domu z pracy i rozpalam 10 kostek brykietu, paląc od góry. Nie dokładam nic na noc. Wstaję po 6 i mam około 17-18 st. Rozpalam z z rana przed wyjściem do pracy podobną ilość brykietu i wieczorem jak wracam mam też około 18 st. Dodam jeszcze że dom jest obłożony styropianem na 2 ścianach, jedna ściana jest goła a jedna graniczy bezpośrednio z budynkiem gospodarczym sąsiada (chyba są postawione na tej samej ścianie, budynek sąsiada czerwona cegła stoi nieużywany). Mój dom budowany z białego pustaka. Piszę z pytaniem jakie ogrzewanie polecacie do takiego domu, sam myślałem nad kotłem na pelet+zbiornik wody. Pomieszczenie z kominkiem chcę zmienić na werandę i kotłownię, na dole w kuchni i łazience ogrzewanie podłogowe, u góry jest jedno pomieszczenie (strop drewniany) i tu chyba tylko grzejniki wchodzą w grę. Dodatkowo planuję rozbudowę domu o dodatkowe 35-40 m2 (kuchnia rozbudowana o jadalnie i u góry dodatkowy pokój) Zależy mi na tym aby nie składować dużej ilości opału i bieżące koszty ogrzewania nie były wysokie. Pompa ciepła odpada, do przyłącze gazu jest pareset metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 22.11.2017 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 co w podłodze i na stropie jest? jaka izolacja? Jak grubość? Jakie masz okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saweq 22.11.2017 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Muszę się przyznać że nie wiem, Budynek z 2007 rokuW sianach na pewno styropianOkna plastiki jednokomoroweWszystkie ściany od środka obłożone płytą gipsową na stelażWejście bezpośrednio do kuchni, drzwi blachaStrop drewniany+podłoga paneleDach deska, papa termozgrzewalna raczej słaba izolacja bo słychać jak pada Jak wrócę do domu to zerknę do projektu, może tam dowiem się szczegółów odnośnie izolacji podłóg i ścian. Odnoszę wrażenie że najbardziej ciągnie od podłogi, jak rozpalę w kominku i w pomieszczeniu jest nawet 30 st to podłoga dalej zimna, ściany im wyżej tym cieplejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 22.11.2017 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 patrząc na Twój opis "objawów" obawiam sie że nie masz izolacji w podłodze. Jesli tak to nigdy nie będziesz miał komfortowo - obojetnie czym będziesz grzał. Sprawdż a jak nie znajdziesz informacji to wiertarka i sie dowiesz. 52m2 to za mała powierzchnia do marnowania jej na kotłownię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 22.11.2017 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Niezależnie od izolacji najtaniej będzie ogrzewać klimatyzatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 22.11.2017 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Niezależnie od izolacji najtaniej będzie ogrzewać klimatyzatorem. Można zastosować modne ogrzewanie "hybrydowe" Grzejniki elektryczne + klimatyzator z funkcją grzania. Najlepiej jakiś multi Klimatyzator ma jedną wadę -- mruczy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 22.11.2017 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Nic nie mruczy. Szumi na wysokich przepływach, a na niskich prawie nic nie słychać. Klimatyzator multisplit jest bardzo drogi, znacznie droższy od osobnych klimatyzatorów split. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saweq 23.11.2017 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2017 Według projektu sprawa wygląda następująco:- ściany zewnętrzne gr. 35cm (cegła pełna 25 cm na zaprawie cement-wap+ styropian 10 cm)- ściany działowe gr 12 cm gazobeton- stropodach w konstrukcji drewnianej, drewno klasy k-27- izolacja pozioma stropu wełna mineralna gr 10 cm- stropodach wełna mineralna gr. 18 cm- izolacja ścian zewnętrznych parteru i poddasza - styropian fs15 gr 10 cmo izolacji podłogi nic nie ma Myślę nad zmianą źródła ciepła gdyż jak już wcześniej pisałem planuję rozbudować domek o salon/jadalnie i dodatkowy pokój. Kominek ma swój urok ale jak tylko w kominku znika żar... dom się dosyć szybko wychładza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 24.11.2017 02:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 Jak będziesz ocieplał nieocieploną ścianę to nie popełnij błędu i daj od razu minimum 20cm styropianu/15cm grafitu. Zainstaluj jakiegoś porządnego splita inwerterowego na początek i przestestuj. Zobaczysz że to działa i za parę lat rozbudujesz. Ja osiem zim testowałem ogrzewanie klimą i teraz rozbudowuję o kanałówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 18.01.2018 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Witam, Przede wszystkim polecam Panu zastanowić się nad dociepleniem domu. Termomodernizacja jest najbardziej opłacalnym rozwiązaniem, pozwalającym na znaczne obniżenie rocznych kosztów ogrzewania.Dobrym rozwiązaniem ogrzewania budynku o małej powierzchni, gdzie nie ma miejsca na kotłownię, jest zastosowania wiszącego gazowego kotła dwufunkcyjnego. Takie rozwiązanie pozwoli również na przygotowanie ciepłej wody użytkowej. Kocioł może znajdować się w łazience lub kuchni. W celu pomocy przy doborze kotła o odpowiedniej mocy polecam kontakt z jednym z autoryzowanych instalatorów marki Junkers, których wyszukiwarkę można znaleźć na stronie http://www.junkers.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z autoryzowanym serwisem pod numerem infolinii: 801 900 810. Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się szczegółowe informacje odnośnie kotłów kondensacyjnych z rodziny Cerapur: http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/ Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts