Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakich filtrów i wkładów używanie przy lakierach ?

monkey222

Recommended Posts

Pytanie do osób pracujących przy schodach ,parkietach, jakich wkładów wymiennych do masek gazowych uzywacie przy pracy i co ile roboczogodzin (dni) wymieniacie ? Chodzi glownie o typowe lakiery chemiczne artelita , maximusa , domalux itp. Jeśli mozna to proszę o jakieś linki podglądowe z aukcji .

Czy filtry A2 będą odpowiednie czy jednak lepiej szukać innych ?? Jakich wy używacie

https://www.icd.pl/poradnik/post/klasyfikacja-filtrow-i-pochlaniaczy

Edytowane przez monkey222

Byłem w dwóch sklepach BHP i wszedzie poelcali wkład 6055 3M - A2 – 6055 – Pochłaniacz w obudowie z tworzywa sztucznego o klasie ochronnej A2 oznaczony normą EN 141 / CE 0086.

Filtr klasy A2 ma nieco szersze zastosowanie niż A1. Chroni przed zagrożeniami związanymi z lakierami rozpuszczalnikowymi, lakierami wodnymi oraz klejami zawierającymi rozpuszczalniki.

Pochłaniacz 6055 znajdzie zastosowanie przy produkcji i użytkowaniu barwników, farb, atramentów, przy lakierowaniu i malowaniu (samochodów, statków, łodzi, samolotów itp.), a także przy pracy z klejami i żywicą.

Ponadto polecili założyć na filtr weglowy dodatkowo ramke z filtrem przecipyłowym co zwiększy zywotność samego wkładu węglowego .

Byłem w dwóch sklepach BHP i wszedzie poelcali wkład 6055 3M - A2 – 6055 – Pochłaniacz w obudowie z tworzywa sztucznego o klasie ochronnej A2 oznaczony normą EN 141 / CE 0086.

Filtr klasy A2 ma nieco szersze zastosowanie niż A1. Chroni przed zagrożeniami związanymi z lakierami rozpuszczalnikowymi, lakierami wodnymi oraz klejami zawierającymi rozpuszczalniki.

Pochłaniacz 6055 znajdzie zastosowanie przy produkcji i użytkowaniu barwników, farb, atramentów, przy lakierowaniu i malowaniu (samochodów, statków, łodzi, samolotów itp.), a także przy pracy z klejami i żywicą.

Ponadto polecili założyć na filtr weglowy dodatkowo ramke z filtrem przecipyłowym co zwiększy zywotność samego wkładu węglowego .

Brawo monkey222. Dzięki w imieniu tych co uważają maski za przerost formy... może wreszcie zaczną dbać o siebie.

Nakolanników używam zawsze i wszedzie , masek przeciwpyłowych P1 też zawsze i wszędzie , węglowych nie używałem bo praktycznie cały czas pracowało się na klejach nie śmierdzących oraz na lakierach eko w 90%tach .. Teraz jakoś nastały czasy że ludzie w wiekszości wybierają chemie więc postanowiłem zainwestowac w maskę . Zakupiłem taki zestaw i mam nadzieje że starczy na jakiś czas . Maska 3m 6000 + 3 komplety wkładów węglowych 6055 A2 + ramki plastikowe + 12 zestawów wkładów 6011 P3.