pawel159 23.11.2017 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2017 Witam,jestem właśnie po pierwszym cyklinowaniu sosnowej podłogi w swoim mieszkaniu i mam kilka pytań do fachowców. Cyklinowanie wykonałem papierem o granulacji 60. W niektórych miejscach zostały mi jeszcze delikatne pozostałości po lakierze i tutaj moje pierwsze pytanie: czy powinienem w tych miejscach raz jeszcze przejechać cykliniarką z papierem 60 czy może pozostałości te zostaną zeszlifowane podczas drugiego cyklinowania papierem g80? Póki co nie przytrafiły mi się żadne „przypalenia” desek ani nic takiego ale gdzieś przeczytałem, że drugie szlifowanie jest trudniejsze niż pierwsze i że przy drugim częściej pojawiają się „przypalenia” – czy to prawda? Póki co na moje niefachowe oko deski wyglądają w miarę ok ale w sumie nie wiem na co powinienem zwrócić uwagę aby dobrze to ocenić? Zastanawiam się też w jakim kierunku powinienem cyklinować po raz drugi? Pierwsze cyklinowanie zrobiłem wzdłuż desek – zrobić ponownie tak samo czy może zmienić kierunek i robić np. w poprzek? Gdzieniegdzie w miejscach gdzie zmieniałem kierunek jazdy cykliniarki (zazwyczaj na środku pomieszczenia) pojawiły mi się także takie dziwne białe paski tak jakby przeszlifowania – czy to normalne? Po drugim cyklinowaniu mam w planie uzupełnić szczeliny pomiędzy deskami, a następnie ponownie przeszlifować – zrobić to raz jeszcze cykliniarką czy może szlifierko-polerką (tą okrągłą) i z jakim papierem (120?)? W wypożyczalni powiedzieli mi, że parkieciarze po wypełnieniu szczelin nie używają już cykliniarki tylko szlifierko-polerki aby uniknąć pozostawania pasów. U mnie póki co nie widzę żadnych pasów, a obawiam się, że po polerce zostaną mi jakieś „okrągłe ślady”. I ostatnie pytanie brzmi czy użyć szlifierko-polerki po położeniu pierwszej warstwy lakieru, a jeśli tego nie zrobię to jakie będzie to miało skutki? Jeśli jej użyć to z jaką granulacją papieru, 180? Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 24.11.2017 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 papiery 36,po skosie. 60 po skosie w drugą stronę następnie możesz 80, a następnie 100 na wprost. pamiętaj że granulacja 100 po kilku m2 jest pełna i trzeba zmienić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts