Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bufor ciepła a tradycyjne grzejniki.

Lysek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A po co gromadzić i jej nie używać....?

Jak rozumiem wasze bufory są ładowane w ułamku sekundy i energia jest trzymana na nie wiadomo po co...????

Skad taki wniosek, naprawde nieraz tok myslenia niektórych mnie zaskakuje, w czasie II taryfy gdy grzałka pracuje ciepło jest jednoczesnie dystrybuowane i gromadzone, gromadzone na czas I taryfy. To takie trudne do zrozumienia? przeciez po to jest bufor, kto mówi o ułamku sekundy?

100 kwh masz przy delta T na poziomie 80sTC. Dla grzejnika wykorzystasz z tego połowe. Dla podłogówki jakieś 80%

A dlaczego dla grzejników wykorzystasz tylko połowę...?

Przecież taki zbiornik da się wystudzić do temperatury pokojowej nawet grzejnikami ...

Przecież doskonale zdajecie sobie sprawę że ładowanie bufora w NORMALNIE działającym domu to jest jak lanie wody do dziurawej beczki...

Jego pojemność energii jest tylko teoretyczna...

Skad taki wniosek, naprawde nieraz tok myslenia niektórych mnie zaskakuje, w czasie II taryfy gdy grzałka pracuje ciepło jest jednoczesnie dystrybuowane i gromadzone, gromadzone na czas I taryfy. To takie trudne do zrozumienia? przeciez po to jest bufor, kto mówi o ułamku sekundy?

A ty rozumiesz o czym piszesz...?

Według Ciebie bufor trzeba nagrzać czyli nagromadzić w nim energii tak aby wystarczyło na ile...?

Dwa dni ..., tydzień...?

Tanią energię mamy przez dziesięć godzin na dobę więc tak naprawdę potrzebujemy aby ten baniak dał radę przez czternaście godzin ...

Tak tylko im bliżej temperatura tych grzejników zbliża się do temperatury pokojowej tym gorzej one "grzeją". A taka podłogówka pracuje sobie dalej na 100% korzystając z energii zgromadzonej w buforze. :stirthepot:

Co znaczy gorzej grzeją...

Skoro rozpraszają energię i powodują rozładowanie bufora to grzeją...

Oczywiście w teorii bo w praktyce dawno już zostanie doładowany bufor do odpowiedniego zakresu...

A ty rozumiesz o czym piszesz...?

Według Ciebie bufor trzeba nagrzać czyli nagromadzić w nim energii tak aby wystarczyło na ile...?

Dwa dni ..., tydzień...?

Tanią energię mamy przez dziesięć godzin na dobę więc tak naprawdę potrzebujemy aby ten baniak dał radę przez czternaście godzin ...

Nie, nie rozumiem, te kilkanascie buforów w tym roku sie same zainstalowały i uruchomiły bez moje wiedzy.

Przez czternascie godzin na dobę od pon do piątku ale przedzielone okienkiem dziennym (13-15)

Gorzej grzeją, bo są słabsze i mogą nie zagwarantować komfortu cieplnego.

Oczywiście w teorii.

W praktyce, uważam, ze dla grzania prądem bufor jest bardziej potrzebny przy grzejnikach niż przy podłogówce. A niestety przy korzystaniu z śmieciucha czy innego kominka z PW staje się niezbędny.

Gorzej grzeją, bo są słabsze i mogą nie zagwarantować komfortu cieplnego.

Oczywiście w teorii.

W praktyce, uważam, ze dla grzania prądem bufor jest bardziej potrzebny przy grzejnikach niż przy podłogówce. A niestety przy korzystaniu z śmieciucha czy innego kominka z PW staje się niezbędny.

Dokładnie...

Tyle i tylko tyle...( aż tyle...)

Dom wolnostojący rok budowy 1996.

Zbudowany dosyć dziwnie bo jest to Kanadyjczyk czyli od środka regips w ścianach 10cm wełny, odeskowany i na około jeszcze obłożony pustakiem...

Sufit drewniany 15 cm wełny w stropie poddasze nieużytkowe, dach odeskowany ale nieocieplony. Cały domek mam odremontowany, mamy ogrzewanie elektryczne podłogowe z regulatorami powietrznymi oraz kominek z nasadą wodną.

Grzejemy w zasadzie tylko kominkiem bo jest tak umieszczony że grzeje w zasadzie cały dom, a dodatkowo nasada wodna grzeje cwu 140l i drabinkę w łazience.

W przyszłym roku chce zbudować garaż około 40 M2 i tam zrobić kotlownie i jakieś " normalne" ogrzewanie.

Myślałem o buforze z racji małego domu żeby go nie przegrzewać aczkolwiek nie wiem z jakim piecem to połączyć...

I wogóle czy to dobry pomysł...

Podłogowka niestety odpada.

Jak będzie budżet to w przyszłym roku będę ocieplał dach piana pur także dom wydaje mi się że będzie nie najgorzej ocieplony do tego jest mały także energii potrzebuje napewno niewielkiej by go ogrzać...

Dom wolnostojący rok budowy 1996.

Zbudowany dosyć dziwnie bo jest to Kanadyjczyk czyli od środka regips w ścianach 10cm wełny, odeskowany i na około jeszcze obłożony pustakiem...

Sufit drewniany 15 cm wełny w stropie poddasze nieużytkowe, dach odeskowany ale nieocieplony. Cały domek mam odremontowany, mamy ogrzewanie elektryczne podłogowe z regulatorami powietrznymi oraz kominek z nasadą wodną.

Grzejemy w zasadzie tylko kominkiem bo jest tak umieszczony że grzeje w zasadzie cały dom, a dodatkowo nasada wodna grzeje cwu 140l i drabinkę w łazience.

W przyszłym roku chce zbudować garaż około 40 M2 i tam zrobić kotlownie i jakieś " normalne" ogrzewanie.

Myślałem o buforze z racji małego domu żeby go nie przegrzewać aczkolwiek nie wiem z jakim piecem to połączyć...

I wogóle czy to dobry pomysł...

Podłogowka niestety odpada.

Jak będzie budżet to w przyszłym roku będę ocieplał dach piana pur także dom wydaje mi się że będzie nie najgorzej ocieplony do tego jest mały także energii potrzebuje napewno niewielkiej by go ogrzać...

Czyli z armatą na muchę...:cool:

Masz ogrzewanie elektryczne i kominek...

Zainstaluj sobie trochę fotowoltaiki i po sprawie...

Prąd jest bardzo drogi dlatego nie korzystamy z tego typu ogrzewania.

A jaki może być jeszcze sposób ogrzania mojego domku?

Ja szczerze myślałem o buforze np. 2000 litrów i piec na pellet taki 10-12 kw.

W przyszłości chcemy do budować jeden pokój taki około 25 m2 i wiadomo chciałem żeby ogrzewanie które zrobie poradziło sobie również wtedy.

A dlaczego dla grzejników wykorzystasz tylko połowę...?

Przecież taki zbiornik da się wystudzić do temperatury pokojowej nawet grzejnikami ...

Przecież doskonale zdajecie sobie sprawę że ładowanie bufora w NORMALNIE działającym domu to jest jak lanie wody do dziurawej beczki...

Jego pojemność energii jest tylko teoretyczna...

Bo grzejnik nie będzie pracował zasilony temp. na poziomie 30 stc. Chyba że jest mocno przewymiarowany. A dla podlogowki jest to jeszcze normalną temp pracy. Oczywiście energia w buforze jest. Tylko o takich parametrach jakie są nie do wykorzystania przez grzejniki. Trochę jak z wodą studni: niby masz jej powiedzmy 1000l. Tylko 30m pod ziemią. Jest ale dla parametrów Twojej wyciagnetej ręki z kubkiem jakby jej nie było. Dopiero jak zmienisz sprzęt to możesz z niej skorzystać.

Prąd jest bardzo drogi dlatego nie korzystamy z tego typu ogrzewania.

A jaki może być jeszcze sposób ogrzania mojego domku?

Przeczytaj tematy o ogrzewaniu prądem. Czy masz licznik dwutaryfowy (np taryfę g12)? Jeśli nie, to złóż wniosek o zmianę taryfy i zacznij ładować bufor jaki już posiadasz w drugiej taryfie. Koszty ogrzewania powinny wyjść na poziomie ogrzewania gazowego. Praktycznie bez inwestycji.

coulignon Jasiek z pewnością to rozumie. Tylko, że w praktyce się tej różnicy między podłogówką a grzejnikami nie odczuwa.

Edytowane przez mac_612