Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cena za stan deweloperski

VanS1

Recommended Posts

Dzień dobry,

jakieś pojęcie już mam co do ofert innych firm, jednak chciałbym zapoznać się jeszcze z opinią bardziej doświadczonych osób. Projekt dom pod hikorą 3 (archon). Wycena

etap 1

-,odkrywka,ławy,beton B-20,zbrojenie,pręt Fi-12,szczemiona Fi-6,ściany fundamentowe bloczek M6 klasy 12,5,zasypka piaskowa zagęszczana w czterech cyklach maszyną 200kg,docieplenie ścian fundamentowych styropianem twardym Eps 100 gr.10 cm,kanalizacja sanitarna -rury Fi 160,podbeton -klasa B10 gr-10 cm,izolacja pionowa ścian fundamentów oraz docieplenia -dysperbit,ściana nośna poroterm cegła-wienenberger 25P+W,ściany działowe parteru-beton komórkowy 12cm firmy solbet murowana na klej lub porotherm wineberger 12 cm na zaprawę.Strop gęstożebrowy teriva firma konbet ,zazbrojenie i betonowanie stropu betonem B25,kominy.Izolacje poziome papa termozgrzewalna,ściany nośne poddasza,cegła winenberger 25P+W,ściany działowe poddasza,beton komórkowy 12 cm firmy solbet -murowany na klej lub cegła winenberger 12 na zaprawę

cena za etap- 200.000

etap 2

-konstrukcja dachu impregnowana przekroje według projektu,ozdobne końcówki heblowane i malowane sadolin base-1x i sadolin clasic-3x,pełne deskowanie,deska 25,błazeria bita z góry malowana sadolin base-1x i sadolin clasic-3x,papa termozgrzewalna,łatowanie dachu,montaż rynien oraz spustów-tytan-cynk,montaż opierzeń blacha powlekana kolorem,ułozenie dachówki ceramicznej roben lub creaton,motaż okien dachowych rotto

cena za etap-100.000

3.prace wykończeniowe

montaż stolarki okiennej-profil veka zgodnie z normami w okleinie-do uzgodnienia ,drzwi wejściowe stalowe w okleinie KMT,brama garażowa w okleinie pełna grubość firma krisspol z napędem,rolety okienne sterowane elektrycznie,instalacja elektryczna,instalacja CO na rozdzielaczach ,instalacja wody użytkowej,instalacja alarmowa-TV,ogrzewania podłogowe-kuchnia,łazienki-do uzgodnienia,tynki gipsowe knauf MP75,posadzki betonowe-beton z mixokreta,ocieplenie poddasza-wełna 20cm mineralna,zabudowa poddasza płytami nida-gips,docieplenie budynku styropianem 15 cm,tynk akrylowy baranek-1,5mm-kolor I grupa,montaż grzejników panelowych-do uzgodnienia w tejcenie,piec gazowy na kotłownię do-7000 tys,-do uzgodnienia

podłączenie domu do kanalizacji,wody,oraz szafki prądowej

cena za etap-110.000

Policzyłem strop teriwę w projekcie jest żelbet ale kierownik może przekształcić na teriwę tak to robimy jeśli będzie miał być strop żelbet to do wyceny doliczamy 7000tys

cena nie obejmuje

-tarasu,barierek na balkonie, wynagrodzenia kierownika budowy,opłat za zuzycie wody i prądu,wytyczenia budynku przez geodetę

Dostaje wyceny na ten dom w granicach 360-410k (stan deweloperski). Mam wrażenie, że przepalam co najmniej 100k w ten sposób. Co o tym myślicie? Materiały wydają się w miarę ok.

Przepłacasz znacznie więcej jak 100k PLN.

Materiały same w sobie są ok (mam nadzieje, że znasz konsekwencje murowania na cegłę ceramiczną?).

Jak nie masz czasu latać po hurtowniach- kup kosztorys szczegółowy, kup wszystkie materiały wg. kosztorysu z dostawami etapami na telefon. Robocnizna za SSO wyjdzie cię około. 40-60k PLN. Okna drzwi itp to kwestia dwóch wizyt w salonie.

Gość grend

Jeżeli zalezy ci na kasie to kup gotowy dom od developera, jezeli dla ciebie 400 000 tysięcy za stan deweloperski to przypadkiem nie za dużo. Jezeli masz duzo asy to płać i rób swój dom wymarzony po obecnych cenach.

Pomijam fakt ze ta specyfika jest ŻADNA, nic nie wnoszaca,, a jak powinno być to można sie "nauczyc" przy kolejnych etapach budowy

Gość grend

"-,odkrywka,ławy,beton B-20,zbrojenie,pręt Fi-12,szczemiona Fi-6,ściany fundamentowe bloczek M6 klasy 12,5,zasypka piaskowa zagęszczana w czterech cyklach maszyną 200kg,docieplenie ścian fundamentowych styropianem twardym Eps 100 gr.10 cm,kanalizacja sanitarna -rury Fi 160,podbeton -klasa B10 gr-10 cm,izolacja pionowa ścian fundamentów oraz docieplenia -dysperbit,ściana nośna poroterm cegła-wienenberger 25P+W,ściany działowe parteru-beton komórkowy 12cm firmy solbet murowana na klej lub porotherm wineberger 12 cm na zaprawę.Strop gęstożebrowy teriva firma konbet ,zazbrojenie i betonowanie stropu betonem B25,kominy.Izolacje poziome papa termozgrzewalna,ściany nośne poddasza,cegła winenberger 25P+W,ściany działowe poddasza,beton komórkowy 12 cm firmy solbet -murowany na klej lub cegła winenberger 12 na zaprawę

cena za etap- 200.000"

odkrywka co to znaczy ? jaką masz glebe ? potrzebny jest drenaż, izolacja fundamentów uzalezniona jest od gleby, co to jest styropian "twardy" ? rury fi 160 sa te "lepszejsze" i te gorsze, kominy - komin jest za 10 tysięcy albo za 3 tysiace, co z fundamentem pod działówki, co z izolacją podłoża ? jaka gleba ?

później jeszcze trudniej OKNA !!! albo za 40 tysięcy albo 10 tysięcy, jaki montaz jakie drzwi, jakie instalacje, ile punktów, co wchodzi, co np z oswietleniem zewnetrznym itd itd - to charakterystyk nic nie wnosi i podpisujesz WIELKI ZNAK ZAPYTANIA. Za chwile nie będzie 200tys tylko 250tys, a wszystko bedzie zgodne z umowa

Nie masz czasu, masz kase - kup od developera taniej szybciej pewniej i wiesz co kupujesz i odlicz od tego działke. Także budowa obecnie to szok cenowy

Przepłacasz znacznie więcej jak 100k PLN.

Materiały same w sobie są ok (mam nadzieje, że znasz konsekwencje murowania na cegłę ceramiczną?).

Jak nie masz czasu latać po hurtowniach- kup kosztorys szczegółowy, kup wszystkie materiały wg. kosztorysu z dostawami etapami na telefon. Robocnizna za SSO wyjdzie cię około. 40-60k PLN. Okna drzwi itp to kwestia dwóch wizyt w salonie.

W jaki sposób wyliczyłeś >100k PLN różnicy?

Najwięcej obaw mam co od SSZ do stanu deweloperskiego. Jaki to może być koszt ?

Mnie sso kosztowal niecale 900zll/m2. U Ciebie jest 160m2. Zakladajac ze teraz jest troche drozej to i tak 150k byloby nadto.. Natomiast stan deweloperski z tymi cenami bedzie robiony na pewno na slabych materialach. 20cm welny, 15cm styro to sie robilo 10lat temu. Samemu spokojnie zrobisz stan deweloperski za 300-350k w zaleznosci jakich materialow uzyjesz.

Poza tym przeczytaj post Grenda - kupujesz jedna wielka niewiadoma.

Generalnie to wygląda tak, że firmy budowlane typu all-in-one mają pewnie dziennie pełno zapytań co do wyceny inwestycji. Gdyby każdemu musieli szczegółowo na wstępnym etapie wszystko rozpisywać to by pewnie nie mieli czasu budować domów ;-). To jest jedynie podglądowa rama inwestycji. Wiadomo, że przed podpisaniem umowy chciałbym zobaczyć bardzo szczegółowy kosztorys.

Co rozumiesz, przez to, że

stan deweloperski z tymi cenami bedzie robiony na pewno na slabych materialach.
?

Może się mylę (poprawcie mnie jakby co) ale czy ta wycena nie powinna być tak zrobiona, że np. ETAP 1 i ETAP 2 powinny kosztować około 160 - 170k PLN, a ETAP III (od SSZ do stanu deweloperskiego) już około 200k czyli całość powinna się zamykać w granicach 380 K?

Nie chce mi się wierzyć, że koszt budowy domu do stanu deweloperskiego mógłby wynieść ok 1700 zł za m2 powierzchni użytkowej.

Edytowane przez VanS1

Chodzilo mi o to (mowie na swoim przykladzie) ze cena sso mocno zawyzona, a cena deweloperki troche niska.

U mnie stan deweloperski kosztowal wiecej niz sso (sso - 140k, deweloperka od stanu ssz okolo 150k)

U Ciebie ta proporcja jest troche inna sso - 300k, stan deweloperski - 110k

Wycena nie jest szczegolowa(pewnie specjalnie nie jest), ale pewne rzeczy da sie ocenic. Za wszystko co dodatkowe bedziesz doplacal i sie zrobi +50k

Mnie stan deweloperski z przylaczami i papierkami wyszedl ponizej 2000zl/m2 (do m2 wliczam oczywiscie garaz)