Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kuchenka gazowa w rogu kuchni

kais

Recommended Posts

Przez 50 lat w moim mieszkaniu stala kuchenka gazowa w rogu kuchni, dzisiaj facet z ekipy remontowej powiedzial mi ze to niezgodne z przepisami. Twierdzi ze po obu stronach kuchenki powinno byc okolo 60 cm blatu i ze w takim ustawieniu jak mam teraz w razie jakiegos wypadku ubezpieczyciel nie wyplaci mi odszkodowania. Czy rzeczywiscie sa jakies przepisy to regulujace? mam mala kuchnie wiec zmiana ustawienia nie jest taka prosta. :-?

Pomocy bo nie wiem czy facet chce ode mnie wyciagnac wiecej forsy czy rzeczywiscie zmiana ustawienia kuchenki jest niezbedna.

I jeszcze jedno: czy przewód elektryczny moze isc w scianie (zagipsowany) pod rurka doprowadzajaca gaz do kuchenki? Bo podobno mam równiez bardzo niefachowo polozona instalacje elektryczna. :(

pozdrawiam k.

Jeśli chodzi o róg to pierwsze słysze, a z przewodem elektrycznym to chyba prawda bo gdy robiliśmy piec gazowy też były jakieś uwagi na ten temat, ale głównie pod kątem odległości włacznika światła od instalacji gazowej i projektant to uwzględnił.

• 1 year później...

Mamy kuchenkę gazową w rogu kuchni w mieszkaniu. Nikt nigdy się takiego ustawienia nie czepiał. Chcielibyśmy przenieść całą zabudowę kuchni do przyszłego domu, ale tu pojawia się problem (chyba) - kuchenka wyszłaby tuż przy oknie (też w narożniku, jakieś 50cm od okna). Gdzieś mi się obiło o uszy, że kuchenka gazowa nie może być zbyt blisko okna ze względu na możliwość zmuchnięcia płomienia przez wiatr. Czy są na to jakieś przepisy? Czy ma znaczenie fakt, iż kuchenka ma automatyczne odcięcie dopływu gazu w przypadku zgaśnięcia płomienia? Jeśli nie będziemy mogli postawić kuchenki tam, gdzie sobie umyśliliśmy pozostanie nam tylko kupić kuechenkę elektryczną, ale obawiam się wyższych kosztów jej użytkowania.

Bonga