kais 20.09.2004 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 Przez 50 lat w moim mieszkaniu stala kuchenka gazowa w rogu kuchni, dzisiaj facet z ekipy remontowej powiedzial mi ze to niezgodne z przepisami. Twierdzi ze po obu stronach kuchenki powinno byc okolo 60 cm blatu i ze w takim ustawieniu jak mam teraz w razie jakiegos wypadku ubezpieczyciel nie wyplaci mi odszkodowania. Czy rzeczywiscie sa jakies przepisy to regulujace? mam mala kuchnie wiec zmiana ustawienia nie jest taka prosta. Pomocy bo nie wiem czy facet chce ode mnie wyciagnac wiecej forsy czy rzeczywiscie zmiana ustawienia kuchenki jest niezbedna. I jeszcze jedno: czy przewód elektryczny moze isc w scianie (zagipsowany) pod rurka doprowadzajaca gaz do kuchenki? Bo podobno mam równiez bardzo niefachowo polozona instalacje elektryczna. pozdrawiam k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 20.09.2004 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 Jeśli chodzi o róg to pierwsze słysze, a z przewodem elektrycznym to chyba prawda bo gdy robiliśmy piec gazowy też były jakieś uwagi na ten temat, ale głównie pod kątem odległości włacznika światła od instalacji gazowej i projektant to uwzględnił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bonga 23.11.2005 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2005 Mamy kuchenkę gazową w rogu kuchni w mieszkaniu. Nikt nigdy się takiego ustawienia nie czepiał. Chcielibyśmy przenieść całą zabudowę kuchni do przyszłego domu, ale tu pojawia się problem (chyba) - kuchenka wyszłaby tuż przy oknie (też w narożniku, jakieś 50cm od okna). Gdzieś mi się obiło o uszy, że kuchenka gazowa nie może być zbyt blisko okna ze względu na możliwość zmuchnięcia płomienia przez wiatr. Czy są na to jakieś przepisy? Czy ma znaczenie fakt, iż kuchenka ma automatyczne odcięcie dopływu gazu w przypadku zgaśnięcia płomienia? Jeśli nie będziemy mogli postawić kuchenki tam, gdzie sobie umyśliliśmy pozostanie nam tylko kupić kuechenkę elektryczną, ale obawiam się wyższych kosztów jej użytkowania.Bonga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 23.11.2005 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2005 kuchnie i kuchenki gazowe należy instalować w odległości co najmniej 0,5 m od okien do boku urządzenia, licząc w rzucie poziomym, o scianie nigdy nie slyszalem zeby bylo jakies wymaganie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts