Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem z ustawieniem ogrzewania

wiiir

Recommended Posts

Instalacja wygląda tak

- parter - ogrzewanie podłogowe 5 pętli na 50m2

- piętro grzejniki

Dom nowy, ogrzewany od września piecem gazowym junkers ZSB 24-1 DE 23.

Problem jaki zauważyłem to, że przy ustawieniu temp na piecu 45st. cały czas grzeje, nie włącza/wyłącza się cyklicznie, gazu ciągnie 10m na dobe. Nie mam podpiętych żadnych sterowników - dom jeszcze na wykończeniu.

Druga rzecz to podłogówka - jedna pompa na piecu chodzi na 3 biegu, przepływy około 1L/min, niby jest ok, temp na zasilaniu jest 42st a na powrocie 20st - dlaczego aż tak duża różnica? Jeszcze jest niedogrzana podłoga?

Dodam jeszcze, że jak zamknę obieg podłogówki to piec dopiero wyłącza grzanie, czyli wg mnie przez podłogówkę i jej zimny powrót piec nie jest wstanie osiągnąć optymalnej temp powrotu żeby się wyłączyć.

Zaworów 3R lub 4R nie ma u mnie na instalacji.

Jak to usprawnić jak tym sterować??

Tak się robi jak jest sama podłogówka - nie trzeba żadnych dodatkowych pomp ani zawór 3d, chyba że pompa w kotle okaże się za słaba ale to nie grozi przy takim metrażu). Wtedy sterownik z kotła na podstawie ustawionej krzywej grzewczej posyła odpowiednią temperaturę na podłogówkę i jest to temp w okolicach 30st a to za mało dla grzejników które potrzebują temp 40+.

A pomieszczenia gdzie jest podłogówka są dogrzane?

Pomieszczenia są ciepłe, nawet za ciepłe bym powiedział bo termostat przylgowy na rozdzielności nie odcina mi zasilania podłogówki, termostat ustawiony na 20 stopni, teraz w kotle ustawiona mam temp na 50st. i dalej to samo, kocioł cały czas grzeje wodę

Tylko że ja nie mam samej podłogówki, są też kaloryfery, teraz od instalatora się dowiedziałem ze wszystko jest na jednej pętli, nie ma rozdzielni na podłogówkę, jest gdzieś w wylewce, albo piorun wie gdzie zalany zwykły trójnik.

No dlatego wydawało mi się że coś jest nie tak.

To jak to teraz poprawić. Zrobić osobny obieg aż od pieca i połączyć to zawórem 3R albo 4R odległość piec rozdzielnia około 3m więc mały ból. Czy wystarczy dodać pompę na rozdzielni podłogowej i+byPass na cyrkulację - tylko boję się ze dalej będzie to mniej wydajne niż rozwiązaniem z zaworem 3R.