wiiir 24.11.2017 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 Instalacja wygląda tak- parter - ogrzewanie podłogowe 5 pętli na 50m2- piętro grzejniki Dom nowy, ogrzewany od września piecem gazowym junkers ZSB 24-1 DE 23.Problem jaki zauważyłem to, że przy ustawieniu temp na piecu 45st. cały czas grzeje, nie włącza/wyłącza się cyklicznie, gazu ciągnie 10m na dobe. Nie mam podpiętych żadnych sterowników - dom jeszcze na wykończeniu. Druga rzecz to podłogówka - jedna pompa na piecu chodzi na 3 biegu, przepływy około 1L/min, niby jest ok, temp na zasilaniu jest 42st a na powrocie 20st - dlaczego aż tak duża różnica? Jeszcze jest niedogrzana podłoga? Dodam jeszcze, że jak zamknę obieg podłogówki to piec dopiero wyłącza grzanie, czyli wg mnie przez podłogówkę i jej zimny powrót piec nie jest wstanie osiągnąć optymalnej temp powrotu żeby się wyłączyć. Zaworów 3R lub 4R nie ma u mnie na instalacji. Jak to usprawnić jak tym sterować?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajtaler428 24.11.2017 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 Rozumiem że wszystko napędza pompa z kotła? Jeżeli jest instalacja mieszana powinno być zamontowane sprzęgło a za nim oddzielną pompa na grzejniki i oddzielna grupa mieszająca na podłogówkę (pompa + zawór 3d) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiiir 24.11.2017 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 Tak dokładnie jest jedna pompa z kotła, mi się też tak wydawało ze to powinien być osobny obieg, ale instalator twierdzi ze oni tak robią bo ta pompa jest mocna i daje radę, tylko właśnie czy to nie jest przyczyną ze kocioł cały czas grzeje wodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajtaler428 24.11.2017 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 Tak się robi jak jest sama podłogówka - nie trzeba żadnych dodatkowych pomp ani zawór 3d, chyba że pompa w kotle okaże się za słaba ale to nie grozi przy takim metrażu). Wtedy sterownik z kotła na podstawie ustawionej krzywej grzewczej posyła odpowiednią temperaturę na podłogówkę i jest to temp w okolicach 30st a to za mało dla grzejników które potrzebują temp 40+.A pomieszczenia gdzie jest podłogówka są dogrzane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiiir 24.11.2017 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 Pomieszczenia są ciepłe, nawet za ciepłe bym powiedział bo termostat przylgowy na rozdzielności nie odcina mi zasilania podłogówki, termostat ustawiony na 20 stopni, teraz w kotle ustawiona mam temp na 50st. i dalej to samo, kocioł cały czas grzeje wodę Tylko że ja nie mam samej podłogówki, są też kaloryfery, teraz od instalatora się dowiedziałem ze wszystko jest na jednej pętli, nie ma rozdzielni na podłogówkę, jest gdzieś w wylewce, albo piorun wie gdzie zalany zwykły trójnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajtaler428 24.11.2017 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 To nieźle skopana instalacja. Podziękuj ładnie temu fachowcowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiiir 24.11.2017 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 No dlatego wydawało mi się że coś jest nie tak.To jak to teraz poprawić. Zrobić osobny obieg aż od pieca i połączyć to zawórem 3R albo 4R odległość piec rozdzielnia około 3m więc mały ból. Czy wystarczy dodać pompę na rozdzielni podłogowej i+byPass na cyrkulację - tylko boję się ze dalej będzie to mniej wydajne niż rozwiązaniem z zaworem 3R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 24.11.2017 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 Zaślepić w skrzyni rozdzielacza podłogowego rury i dojechać nowymi z kotłowni. W kotłowni sprzęgło dwie pompy i zawór 3d. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajtaler428 24.11.2017 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 Tak jak pisałem - sprzęgło i za sprzęgłem rozprowadzenie na poszczególne obiegi. Poniżej schemat i zdjęcie jak to powinno wyglądać. Zawór 3d tylko nie taki jak na zdjęciu tylko z siłownikiem żeby można było nim sterować pogodówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiiir 24.11.2017 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 A co z CWU? Wtedy już pompa z kotła do tego i nic nie przekładać? Do CWU u mnie też osobnej pompy nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajtaler428 24.11.2017 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 Do CWU nic nie potrzeba. Kocioł sam przełącza na grzanie zasobnika i ładuje go pompa z kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiiir 24.11.2017 14:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 jeszcze jedno pytanie, czy pompy muszą być jakoś sterowane czy ręczna nastawa wystarczy? Czy wymagane są lub czy warto zakłądać termostaty do załączania wyłączania pomocy np żeby oszczędzić prądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajtaler428 24.11.2017 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 Na grzejniki to najlepiej zawory termostatyczne i pompa z autoadaptem.Na podłogówkę jakaś energooszczędna, bez autoadapt -ta będzie pracować ciągle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiiir 24.11.2017 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 tylko ze w przyszłości chce założyć elektrozawody więc moze lepiej też z autoadaptem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 24.11.2017 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 Wtedy też z autoadaptem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts