Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parkiet warstwowy a dylatacja na środku pokoju

dandp

Recommended Posts

Witam,

rozważam położenie parkietu warstwowego 11mm ( w tym 4mm wastwy dębowej z zewnątrz ). Pomieszczenie ma wymiar 6x7m , przez środek idzie rozcięcie posadzki - dylatacja.W pomieszczeniu jest ogrzewanie podłogowe wodne.

Czy muszę zostawiać tą szczelinę dylatacyjną przez co efekt końcowy będzie mizerny czy też mogę przyklejać parkiet na dylatacji ?

pozdrawiam

Możesz bardziej rozwinąć? Może pęknąć taki parkiet warstwowy w miejscu dylatacji tak jak to bywa w przypadku położenia płytek na dylatacji ? Dzielenie salonu na pół pasuje cały efekt

dylatacja jest po to, aby jastrych miał miejsce na tzw. "pracę" czyli poszerzanie się pod wpływem temperatury. Temperatura podłoża latem jest niższa, niż zimą minimum o 10C. Jeżeli ogrzejesz podłoże do 30C, często i więcej to poszerzy się ono o około 0,16mm x10C x 3m = 4,8mm. Deska warstwowa ma zmniejszoną "pracę" drewna o minimum 30%, niż ta sama deska lita. Jeżeli dasz klej jednoskładnikowy np. renove MSelastic 400 (nie ma wędrujących additiv) , to decyzję powinien podjąć twój fachowiec...

Zdaję sobie sprawę tego czym jest dylatacja , chodzi mi jednak o konkretną odpowiedź czy klejąc parkiet warstowy dobrym klejem ( np tym wskazanym ) jest szansa że na miejscu dylatacji parkiet pęknie bądź się odklei ? Interesuje mnie konkretna odpowiedź

konkretna odpowiedź jak na możliwości forum została podana. Przyjdzie parkieciarz fachowiec i podejmie decyzję. Na forum możemy sobie pisać po to abyś nabyła pewną wiedzę na spotkanie z parkieciarzem. Nie wiem jak mocny lub słaby jest podkład podłogowy-krótko mówiąc w jakom jest stanie, czy np. nadaje się do klejenia na nim drewna...?

Żeby udzielić konkretnej praktycznej odpowiedzi musiałbym być na miejscu!

konkretna odpowiedź jak na możliwości forum została podana. Przyjdzie parkieciarz fachowiec i podejmie decyzję. Na forum możemy sobie pisać po to abyś nabyła pewną wiedzę na spotkanie z parkieciarzem. Nie wiem jak mocny lub słaby jest podkład podłogowy-krótko mówiąc w jakom jest stanie, czy np. nadaje się do klejenia na nim drewna...?

Żeby udzielić konkretnej praktycznej odpowiedzi musiałbym być na miejscu!

To jest rzeczowa odpowiedź, być na miejscu i oceniać.