dandp 24.11.2017 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 Witam,rozważam położenie parkietu warstwowego 11mm ( w tym 4mm wastwy dębowej z zewnątrz ). Pomieszczenie ma wymiar 6x7m , przez środek idzie rozcięcie posadzki - dylatacja.W pomieszczeniu jest ogrzewanie podłogowe wodne. Czy muszę zostawiać tą szczelinę dylatacyjną przez co efekt końcowy będzie mizerny czy też mogę przyklejać parkiet na dylatacji ?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 24.11.2017 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 możesz ale nie powinnaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandp 25.11.2017 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Możesz bardziej rozwinąć? Może pęknąć taki parkiet warstwowy w miejscu dylatacji tak jak to bywa w przypadku położenia płytek na dylatacji ? Dzielenie salonu na pół pasuje cały efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 25.11.2017 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Możesz bardziej rozwinąć? Może pęknąć taki parkiet warstwowy w miejscu dylatacji tak jak to bywa w przypadku położenia płytek na dylatacji ? Dzielenie salonu na pół pasuje cały efekt dylatacja jest po to, aby jastrych miał miejsce na tzw. "pracę" czyli poszerzanie się pod wpływem temperatury. Temperatura podłoża latem jest niższa, niż zimą minimum o 10C. Jeżeli ogrzejesz podłoże do 30C, często i więcej to poszerzy się ono o około 0,16mm x10C x 3m = 4,8mm. Deska warstwowa ma zmniejszoną "pracę" drewna o minimum 30%, niż ta sama deska lita. Jeżeli dasz klej jednoskładnikowy np. renove MSelastic 400 (nie ma wędrujących additiv) , to decyzję powinien podjąć twój fachowiec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandp 25.11.2017 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Zdaję sobie sprawę tego czym jest dylatacja , chodzi mi jednak o konkretną odpowiedź czy klejąc parkiet warstowy dobrym klejem ( np tym wskazanym ) jest szansa że na miejscu dylatacji parkiet pęknie bądź się odklei ? Interesuje mnie konkretna odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 26.11.2017 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Zdaję sobie sprawę tego czym jest dylatacja , chodzi mi jednak o konkretną odpowiedź czy klejąc parkiet warstowy dobrym klejem ( np tym wskazanym ) jest szansa że na miejscu dylatacji parkiet pęknie bądź się odklei ? Interesuje mnie konkretna odpowiedź konkretna odpowiedź jak na możliwości forum została podana. Przyjdzie parkieciarz fachowiec i podejmie decyzję. Na forum możemy sobie pisać po to abyś nabyła pewną wiedzę na spotkanie z parkieciarzem. Nie wiem jak mocny lub słaby jest podkład podłogowy-krótko mówiąc w jakom jest stanie, czy np. nadaje się do klejenia na nim drewna...? Żeby udzielić konkretnej praktycznej odpowiedzi musiałbym być na miejscu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 26.11.2017 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 konkretna odpowiedź jak na możliwości forum została podana. Przyjdzie parkieciarz fachowiec i podejmie decyzję. Na forum możemy sobie pisać po to abyś nabyła pewną wiedzę na spotkanie z parkieciarzem. Nie wiem jak mocny lub słaby jest podkład podłogowy-krótko mówiąc w jakom jest stanie, czy np. nadaje się do klejenia na nim drewna...? Żeby udzielić konkretnej praktycznej odpowiedzi musiałbym być na miejscu! To jest rzeczowa odpowiedź, być na miejscu i oceniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 27.11.2017 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Dziękuję, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts