Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co na ściany w kuchni ??

Pressto

Recommended Posts

Witam forumowiczów :D ,

Zastanawiam sie nad wykończeniem kuchni, a dokładniej co na ściany. Wiem czego nie chcę, co mi sie nie podoba.

Nie chcę aby ściany w kuchni były "dookoła" wyłożone glazurą.

Glazura tak ale tylko nad ciagami roboczymi, a na pozostałe dwie ściany .... właśnie tu mam problem.

Widziałem, że ludzie przyklejają korek, ale mnie sie nie podoba - więc odpada.

Zwykła lamperia tez odpada.

Więc co ?? Dobrze by było aby można dość łatwo utrzymać czystość - wiadomo kuchnia i różne rzeczy się tam dzieją ....

Liczę na Waszą pomoc :)

pozdrawiam Forumowiczów

Pressto

Ja mam wymalowane ściany farba lateksową w kolorze waniliowym 8)

Sciany nie brudzą się tak szybko mimo że kolor jest bardzo jasny , wystarczy zetrzeć wilgotną ściereczką . Malowałam kuchnie 4 lata temu i nadal wyglada ładnie i czysto .

Nie wyobrazam sobie nic innego na ścianach w kuchni a już napewno nie korek czy tapetę :wink:

Ja miałam blachę (ale wystrój kuchni był z "tych nowocześniejszych". Mimo, że wyglądała bardzo fajnie - nie polecam. Gdyby nie obie mamy, które raz w roku sobie tylko znanym sposobem szorowały ją na błysk - nie wiem, czy byłaby taka śliczna.

Tarkett ma specjalne wykładziny ścienne . Może któraś ci się spodoba...

Mam w całej kuchni (nad zlewem i kuchenką również) ściany pomalowane farbą z Duluxa (podobno występuje w wersji matowej i satynowej tzn. z lekkim połyskiem) - nie pamiętam nazwy ale jest to farba zmywalna (nie szorowalna). Gotuję, smażę - a kiedy coś znajdzie się na ściance - to ja to ściereczką lub gąbeczką z płynem do garów i już po plamie.

W łazience mam natomiast Duluxa kuchnia łazienka jest ok. ale jest trochę świecący i może kojarzyć się z farbą olejną.

Sugeruję farbę lateksową. Mam taką już kilka lat. Sprawdza się nawet przy małym, silnie brudzącym dziecku...

Czy taka farba "swieci" tzn. odbija intensywnie światło ?

To coś w rodzaju "lamperi" z blokowiska ?

Podajcie jakies producenta abym zwrócił na to uwage jak bedę w sklepie.

Potwierdzam, że Beckers się nie świeci, tylko należy wybrać bazę półmatową lub matową. Niektórzy twierdzą, że można używać tańszej bazy Dębicy - bo to też Beckers. Jednak z własnego doświadczenia wiem (miałem obie), że Beckers znacznie lepiej kryje. Radzę tylko używać gruntu Beckersa.

Mankamentem jest cena gruntu i samej farby...

Ukłony

A ja zastanawiam się nad Satimą 7 lub Velvet 5 (polifarb cieszyn) na dwie ściany. Obydwie lateksowe, o różnym wykończeniu powierzchni. Może ktoś używał tych farb?

To są farby Polifarbu Dębica, o których wcześniej wspominał Sławek.

Faktycznie z kryciem u nich nie najlepiej, praktycznie trzeba malować 3 razy (1 raz gruntowanie i dwa razy kolor). Na Velvecie po zmywaniu plam ze ściany pozostają "wybłyszczenia" widoczne przy patrzeniu na ścianę pod ostrym kątem w kierunku okna (tak mam w kuchni). W innych miejscach po prostu nie widać żadnych śladów.

Ja tez chce wybrac farbę albo Beckers matowy (Scotte 5) lub polifarb Velvet 5. Czy rzeczywiście warto dopłacić do farby scotte (różnica chyba ok. 7 zł na litrze) czy to praktycznie nie ma różnicy. Bardzo proszę o pomoc w wyborze, jeśli ktoś ma w tym praktykę. W instrukcji obsługi farb pisze, że Scotte starcza na 6-8 m2 a polifarb Velvet na 16 m2. Czy to prawda? Dziękuję i pozdrawiam wszystkich.

Ja tez chce wybrac farbę albo Beckers matowy (Scotte 5) lub polifarb Velvet 5. Czy rzeczywiście warto dopłacić do farby scotte (różnica chyba ok. 7 zł na litrze) czy to praktycznie nie ma różnicy. Bardzo proszę o pomoc w wyborze, jeśli ktoś ma w tym praktykę. W instrukcji obsługi farb pisze, że Scotte starcza na 6-8 m2 a polifarb Velvet na 16 m2. Czy to prawda? Dziękuję i pozdrawiam wszystkich.