Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka piana PUR przy wentylacji mechanicznej

cudak

Recommended Posts

Witam,

Zamierzam wykonać ocieplenie poddasza pianą PUR, w domu będę miał wentylację mechaniczną.

Jaką mam wybrać pianę ? Otwarto czy zamknięto komórkową ?

Pozdrawiam

Decydujący jest rodzaj materiału konstrukcyjnego dachu, a ściślej, izolowanej przegrody. Jeżeli to więźba drewniana to pianka OK. W przypadku konstrukcji stalowych, żelbetowych, pultruzyjnych i innych mało wrażliwych na zbyt silny opór dyfuzyjny izolacji może pianka ZK.

Jak się jednak przeliczy koszty na wynik izolacyjny (opór cieplny) to okazuje się, że korzystniej wychodzi pianka OK.

Pozdrav

SM

Zobacz ile kosztuje piana ZK to od razu będziesz wiedział którą wybrać. Różnica jest o połowę na korzyść piany OK no i poddaszy nie ociepla się raczej pianą ZK ze względu na jej strukturę zamkniętych komórek czytaj jak wyżej - nie przepuszcza wilgoci co nie jest pożądane w tej części budynku.

Dzięki serdeczne za szybkie i rzeczowe odpowiedzi. Głowię się już od dłuższego czasu, bo dwóch znajomych ma właśnie ZK i jak im powiedziałem, że do poddaszy stosuje się "raczej" tylko OK to popatrzyli na mnie ze zdźiwieniem i powiedzieli, że właśnie do domu z wentylacją mechaniczną stosuje się "raczej" pianę ZK :) Materiał konstrukcyjny użyty do budowy dachu to więźba drewniana.

Zgadzali się ze mną, że gdy nie ma wentylacji mechanicznej to wtedy OK :)

Zapraszam do dyskusji.

Edytowane przez cudak

Owszem ma to znaczenie, że przy wentylacji mechanicznej wilgoć zawarta wewnątrz pomieszczeń zostaje transportowana razem z usuwanym powietrzem, ale to nie oznacza że cała wilgoć w ten sposób jest usuwana. Elementów drewnianych nie zamyka się w pianie ZK, chociaż nie jest to regułą bo niektórzy tak robią, ja opieram się na tym co przekazał mi wykonawca który opiankował mi fundament właśnie pianą ZK i na wiosnę jestem z nim umówiony na ocieplenie stropu monolitycznego właśnie pianą OK - takie były jego zalecenia i hm mam wentylację mechaniczną z rekuperacją w projekcie.

Ok, wydaje mi się, że dzięki wam utwierdziłem się w tym co myślałem. Wybiorę OK :)

Korzystając z możliwości, zadam jeszcze jedno pytanie :)

Myślałem o tzw. pełnym deskowaniu, ale płytami STEICO, które są otwarte dyfuzyjnie. Czy w takim przypadku można od wewnątrz od razu nakładać pianę OK ?

Chciałbym taki schemat:

1. dachówka

2. łaty sosnowe

3. kontrłaty

4. folia dachowa o dużej paroprzepuszczalności (zastanawiam się na tym czy jest konieczna) skoro jest STEICO otwarta dyfuzyjnie

5. płyta STEICO

6. piana PUR otwartokomorkowa

- pomiędzy krokwiami

- druga warstwa (jeszcze nie wiem ile cm)

7. folia paroizolacyjna (czy jest potrzebna ?)

8. gipsokarton

Edytowane przez cudak

Trochę koledze cudakowi mieszacie w głowie. Piana zamknięto-komórkowa = wysoka jakość i niska lambda, może być natryskiwana na drewnianą więźbę od wewnątrz, ponieważ skórka, którą tworzy ma większy opór dyfuzyjny. Widać że znajomi kol. cudaka znają się na budownictwie. Strzałem w kolano byłoby wtedy ocieplenie płytami PIR nakrokwiowo, a ja miałbym oba kolana przestrzelone bo od wewnętrznej strony ocieplenia dachu mam stalową blachę.

Natomiast jeśli kol. Kemotxb będzie zlecał natryśnięcie piany na strop od strony zewnętrznej (zimnej), to jak najbardziej piana otwarto-komórkowa.

Piana OK jest tańsza od piany ZK, ale tej pierwszej trzeba nanieść prawie dwa razy grubiej dla tej samej izolacyjności.

Pozdrawiam

Cezary

Edytowane przez cezary.pl

No to teraz mam mentlik :D A mówili, że będzie łatwo :D

Ogólnie to chyba jestem w punkcie wyjścia :D

Jakby co szukam dalej informacji i pomocy :) Jaki mam wybrać rodzaj piany i czy mój schemat ocieplenia jest dobry ?

Chciałbym taki schemat:

1. dachówka

2. łaty sosnowe

3. kontrłaty

4. folia dachowa o dużej paroprzepuszczalności (zastanawiam się na tym czy jest konieczna) skoro jest STEICO otwarta dyfuzyjnie

5. płyta STEICO

6. piana PUR otwartokomorkowa czy zamknięto komórkowa

- pomiędzy krokwiami

- druga warstwa (jeszcze nie wiem ile cm)

7. folia paroizolacyjna (czy jest potrzebna ?)

8. gipsokarton

@cudak. Skontaktuj się z Andrzejem Wilhelmi, tu na forum. Wykonuje między innymi dachy z ociepleniem płytami PIR nakrokwiowo. Osobiście uważam ten system za najlepszy do ocieplenia dachu z więźbą drewnianą. Należy zastosować najgrubszą płytę PIR dostępną na rynku.

A przynajmniej zrób kalkulacje na różne systemy ocieplenia dachu zakładając te same U przegrody.

Piana OK, duża staranność wykonania paroizolacji, czyli dobra folia, która nie skruszeje po 15 latach i robocizna z tym związana.

Piana ZK raczej bez folii paroizolacyjnej, wysoka szczelność (ta od wiatru), ale powinna się wypowiedzieć osoba znająca zagadnienia fizyki budowli.

Płyty PIR nakrokwiowo, bez paroizolacji i wysoka szczelność dachu jak dla domów pasywnych.

Pozdrawiam

Cezary

Dochodzi kwestia dokładności, która przy płytach PIR może mieć spore znaczenie. Zwłaszcza przy dachu kopertowym, rozumiem ze każda niedokładność przy cięciu płyty można wypełnić pianką. Czy ta kwestia aby nie jest pieta Achillesową tego rozwiązania?

Podjąłeś bardzo dobrą decyzję.:)

Trochę to mało, należ poczytać znacznie więcej i zgłębić tajniki krycia dachu tymi płytami.

Wykonawcy mogą być zwyczajni, ale Ty musisz znać dokładnie technologię i w czasie prac siedzieć z nimi na dachu.:D

Ja buduję parterówkę, jak kryli mój dach stałem na wysokiej drabinie i patrzyłem czy czegoś nie knocą. Właściwie mam nadzór inwestorski nad każdym etapem prac bo mieszkam 40 m od budowy. Wiem, nie każdy tak może.

Pozdrawiam

Cezary

Szczęściarz z Ciebie, ale nie każdy Inwestor dysponuje czasem i możliwością kontroli podobnym do Twoich. Sam po pianowaniu połaci mojego dachu wykonałem badanie kamera termowizyjna i okazało się, ze pare kwestii jednak jest do poprawy. Ponoć piana jest taka dobra, prosta i szybka do aplikacji- a jadnak błędy i niedokładności sie zdążają.

Dochodzi kwestia dokładności, która przy płytach PIR może mieć spore znaczenie. Zwłaszcza przy dachu kopertowym, rozumiem ze każda niedokładność przy cięciu płyty można wypełnić pianką. Czy ta kwestia aby nie jest pieta Achillesową tego rozwiązania?

Płyty PIR łatwo i dokładnie tnie się ręczną piłą o drobnych zębach, wiem bo mam je pod podłogą. Jak by ciąć drewno Balsa. Tak sam na dachu, a niedokładności łączeń uzupełnione pianką i tak skleja się taśmą aluminiową, zewnątrz i wewnątrz.

Pozdrawiam

Cezary

Pomimo tego co piszesz przy dachu kopertowym nigdy nie zdecydowałbym się na takie rozwiazanie, chyba ze sam zabrałbym się za izolację połaci.

P.S.

Moze ktoś dysponuje zdjęciami z kamery termowizyjnej połaci dachu izolaowaną płytami PIR?

Edytowane przez Tomaszs131
P.S.

Poczytałem trochę na temat tych płyt PIR i jestem bardzo usatysfakcjonowany :) Bardzo poważnie rozważam właśnie taką izolację w moim domku :)

Gdzie szukać NORMALNYCH wykonawców, którzy zrobią to jak należy ?

@cudak

A ten Twój optymizm to jeszcze przed poznaniem cen płyt PIR za m2, czy po?