Tomaszs131 25.11.2017 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Może warto postawić pytanie czy optymizm po badaniu kamery termowizyjnej wciąż pozostaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 26.11.2017 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 @cudak A ten Twój optymizm to jeszcze przed poznaniem cen płyt PIR za m2, czy po? Lepiej zainwestować w porządne ocieplenie dachu, które będzie skuteczne przez dziesięciolecia, a w zamian na kilka lat kupić panele podłogowe za 14 zł/m2. Myślę że wiele świadomych inwestorów ma takie podejście do budowy. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cudak 26.11.2017 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 (edytowane) Witam ponownie Czytałem o systemach jednej z firm, nie piszę jakiej, bo będę posądzony o reklamę i tam tnie się tylko ostatnią płytę, którą później wykorzystuje się jako pierwszą w następnym rzędzie. Cięcia są widoczne tylko po zewnętrznych części dachu, przynajmniej ja to tak zrozumiałem Pomiędzy płytami nie stosuje się pianek, przynajmniej tej firmy co ja o niej czytałem. Każda płyta posiada na około tzw. pióro i wpust, dodatkowo na każdej płycie od góry są warstwy, które są klejone ze sobą Jest kilka systemów układania w zależności czy chcemy mieć widoczne krokwie, czy nie, itp. itd. Nie piszę, że jest to super i najlepsze, rozważam różne możliwości i ta wydaje się mieć sens. Przynajmniej na początku. @cudak A ten Twój optymizm to jeszcze przed poznaniem cen płyt PIR za m2, czy po? Widziałem ceny są duże w porównaniu do innych metod ocieplania, ale ja akurat zdaję sobie sprawę, że nie można mieć wszystkiego Ponadto nikogo nie namawiam na takie rozwiązania. P.S. A kurde niech będzie ta reklama Lepiej widać na filmie: Moderowano Dobra, skoro ma nie być to nie będzie i nawet lepiej dziękuje za edycję, bo nie wiedziałem czy można czy nie Edytowane 26 Listopada 2017 przez cudak Reklama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 26.11.2017 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Każda technologia ma plusy dodatnie i ujemne. Systemy izolacji na-krokwiowej również. Pod względem fizycznym najbliżej rozwiązań idealnych jest połączenie systemu pod-krokwiowego z pianką OK na grubość krokwi. Wiadomo, że to rozwiązanie wyłącznie dla WM.PozdravSM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 26.11.2017 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Pod względem fizycznym najbliżej rozwiązań idealnych jest połączenie systemu pod-krokwiowego z pianką OK na grubość krokwi. Wiadomo, że to rozwiązanie wyłącznie dla WM. Pozdrav SM Przyznaję, jestem fanem poliuretanów, najlepiej we wszystkich zewnętrznych przegrodach domu. Ale tej argumentacji nie rozumiem. I w krótkim zdaniu o WM czytam stek bzdur. Czy piana OK popsuje się od WG? Wtedy konserwatorzy zabytków w Europie nie zezwalaliby na jej stosowanie. @mat3006, czy Ty zajmujesz się zawodowo natryskiem pianki poliuretanowej? Bo gdzie wątek o ociepleniu więźby dachowej, to wychwalasz pod niebiosa pianę OK (która w cale nie jest taka ok, oll korrect lub all clear), a która ma izolacyjność wełny mineralnej. Skoro piana OK jest takim cudem, podaj proszę jej lambdę i cenę za 1 m3. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 26.11.2017 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 (edytowane) Przyznaję, jestem fanem poliuretanów, najlepiej we wszystkich zewnętrznych przegrodach domu. Ale tej argumentacji nie rozumiem. I w krótkim zdaniu o WM czytam stek bzdur. Czy piana OK popsuje się od WG? Wtedy konserwatorzy zabytków w Europie nie zezwalaliby na jej stosowanie. @mat3006, czy Ty zajmujesz się zawodowo natryskiem pianki poliuretanowej? Bo gdzie wątek o ociepleniu więźby dachowej, to wychwalasz pod niebiosa pianę OK (która w cale nie jest taka ok, oll korrect lub all clear), a która ma izolacyjność wełny mineralnej. Skoro piana OK jest takim cudem, podaj proszę jej lambdę i cenę za 1 m3. Pozdrawiam Cezary To że czegoś nie rozumiesz nie oznacza, że to jest stek bzdur. Nie rozumiem również co było na tyle trudnego w moich uwagach. WM jest oczywistą oczywistością ze względu na zastosowanie BARIERY parowej jaką są płyty PIR w okładzinie Al. Pianka OK nie boi się zawilgocenia bo nie wpłynie to w sposób nieodwracalny na jej skuteczność. Również stosunkowo szybko wyschnie. Co do układów nakrokwiowych to proszę mi wierzyć, że na razie czysto teoretycznie wyglądają tak fajnie i dochodzą do mnie różne sygnały i opinie. Trzeba naprawdę dobrych i rzetelnych rzemieślników, wiedzących wszystko na temat zasad wykonywania, żeby nie ściągnąć sobie poważnych kłopotów mostkami parowymi. I bez względu na to czy PIR'y zastosowane powyżej krokwi czy poniżej nie życzę nikomu mieszkania w domu z takim rodzajem ocieplenia bez skutecznej WM. Pianka OK nie jest cudem bo wymaga jeszcze uczciwej i rzetelnej aplikacji oraz KOMPLEKSOWO poprowadzenia. Wtedy da trwałe skuteczną izolację o unikalnych zaletach. Co do lambdy to nie ma problemu z dotarciem do tej informacji. Z przyjemnością napiszę kolejny raz: lambda deklarowana to nie wszystko... SM Edytowane 27 Listopada 2017 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cudak 27.11.2017 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 (edytowane) Czytam i rozważam różne systemy, metody, sposoby na ocieplenie dachu/poddasza. Choć zakładając temat miałem inne pytania. Ostateczną decyzję podejmę jak już moja głowa mi to podpowie Obecnie czytam o włóknie drzewnym i jego systemach, może nie ma tam extra super lambdy, ale .......... Rozwiązania też są godne uwagi. P.S. Trochę zboczyłem z tematu, ale myślę, że moderator mi wybaczy Edytowane 27 Listopada 2017 przez cudak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 04.12.2017 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Czy w obecnych warunkach, temperatury bliskie zera można natryskiwać piane OK ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts