Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka piana PUR przy wentylacji mechanicznej

cudak

Recommended Posts

@cudak

A ten Twój optymizm to jeszcze przed poznaniem cen płyt PIR za m2, czy po?

Lepiej zainwestować w porządne ocieplenie dachu, które będzie skuteczne przez dziesięciolecia, a w zamian na kilka lat kupić panele podłogowe za 14 zł/m2.

Myślę że wiele świadomych inwestorów ma takie podejście do budowy.

Pozdrawiam

Cezary

Witam ponownie :)

Czytałem o systemach jednej z firm, nie piszę jakiej, bo będę posądzony o reklamę :) i tam tnie się tylko ostatnią płytę, którą później wykorzystuje się jako pierwszą w następnym rzędzie. Cięcia są widoczne tylko po zewnętrznych części dachu, przynajmniej ja to tak zrozumiałem :) Pomiędzy płytami nie stosuje się pianek, przynajmniej tej firmy co ja o niej czytałem. Każda płyta posiada na około tzw. pióro i wpust, dodatkowo na każdej płycie od góry są warstwy, które są klejone ze sobą :) Jest kilka systemów układania w zależności czy chcemy mieć widoczne krokwie, czy nie, itp. itd. Nie piszę, że jest to super i najlepsze, rozważam różne możliwości i ta wydaje się mieć sens. Przynajmniej na początku.

@cudak

A ten Twój optymizm to jeszcze przed poznaniem cen płyt PIR za m2, czy po?

Widziałem ceny :) są duże w porównaniu do innych metod ocieplania, ale ja akurat zdaję sobie sprawę, że nie można mieć wszystkiego :) Ponadto nikogo nie namawiam na takie rozwiązania.

P.S. A kurde niech będzie ta reklama :) Lepiej widać na filmie:

Moderowano

Dobra, skoro ma nie być to nie będzie i nawet lepiej :) dziękuje za edycję, bo nie wiedziałem czy można czy nie :)

Edytowane przez cudak
Reklama.

Pod względem fizycznym najbliżej rozwiązań idealnych jest połączenie systemu pod-krokwiowego z pianką OK na grubość krokwi. Wiadomo, że to rozwiązanie wyłącznie dla WM.

Pozdrav

SM

Przyznaję, jestem fanem poliuretanów, najlepiej we wszystkich zewnętrznych przegrodach domu. Ale tej argumentacji nie rozumiem. I w krótkim zdaniu o WM czytam stek bzdur. Czy piana OK popsuje się od WG? Wtedy konserwatorzy zabytków w Europie nie zezwalaliby na jej stosowanie.

@mat3006, czy Ty zajmujesz się zawodowo natryskiem pianki poliuretanowej? Bo gdzie wątek o ociepleniu więźby dachowej, to wychwalasz pod niebiosa pianę OK (która w cale nie jest taka ok, oll korrect lub all clear), a która ma izolacyjność wełny mineralnej.

Skoro piana OK jest takim cudem, podaj proszę jej lambdę i cenę za 1 m3.

Pozdrawiam

Cezary

Przyznaję, jestem fanem poliuretanów, najlepiej we wszystkich zewnętrznych przegrodach domu. Ale tej argumentacji nie rozumiem. I w krótkim zdaniu o WM czytam stek bzdur. Czy piana OK popsuje się od WG? Wtedy konserwatorzy zabytków w Europie nie zezwalaliby na jej stosowanie.

@mat3006, czy Ty zajmujesz się zawodowo natryskiem pianki poliuretanowej? Bo gdzie wątek o ociepleniu więźby dachowej, to wychwalasz pod niebiosa pianę OK (która w cale nie jest taka ok, oll korrect lub all clear), a która ma izolacyjność wełny mineralnej.

Skoro piana OK jest takim cudem, podaj proszę jej lambdę i cenę za 1 m3.

Pozdrawiam

Cezary

To że czegoś nie rozumiesz nie oznacza, że to jest stek bzdur.

Nie rozumiem również co było na tyle trudnego w moich uwagach. WM jest oczywistą oczywistością ze względu na zastosowanie BARIERY parowej jaką są płyty PIR w okładzinie Al. Pianka OK nie boi się zawilgocenia bo nie wpłynie to w sposób nieodwracalny na jej skuteczność. Również stosunkowo szybko wyschnie.

Co do układów nakrokwiowych to proszę mi wierzyć, że na razie czysto teoretycznie wyglądają tak fajnie i dochodzą do mnie różne sygnały i opinie. Trzeba naprawdę dobrych i rzetelnych rzemieślników, wiedzących wszystko na temat zasad wykonywania, żeby nie ściągnąć sobie poważnych kłopotów mostkami parowymi. I bez względu na to czy PIR'y zastosowane powyżej krokwi czy poniżej nie życzę nikomu mieszkania w domu z takim rodzajem ocieplenia bez skutecznej WM.

Pianka OK nie jest cudem bo wymaga jeszcze uczciwej i rzetelnej aplikacji oraz KOMPLEKSOWO poprowadzenia. Wtedy da trwałe skuteczną izolację o unikalnych zaletach. Co do lambdy to nie ma problemu z dotarciem do tej informacji. Z przyjemnością napiszę kolejny raz: lambda deklarowana to nie wszystko...

SM

Edytowane przez mat3006

Czytam i rozważam różne systemy, metody, sposoby na ocieplenie dachu/poddasza. Choć zakładając temat miałem inne pytania. Ostateczną decyzję podejmę jak już moja głowa mi to podpowie :) Obecnie czytam o włóknie drzewnym i jego systemach, może nie ma tam extra super lambdy, ale ..........

Rozwiązania też są godne uwagi.

P.S. Trochę zboczyłem z tematu, ale myślę, że moderator mi wybaczy :)

Edytowane przez cudak