Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 189
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Między świętami a sylwestrem miałem trochę czsau pojeździć po urzędach i przyspieszyć parę spraw. Niestety przez telefon ciężko coś załatwić a jak się pojedzie i porozmawia osobiście to okazuje że da się:

- podpisałem umowe z tauronem na prąd budowlany - 8 stycznia będę miał montowany licznik

- dostałem umowe na gaz - termin przyłączania do 24 miesięcy

- dostałem prawomocność na PNB po 6 tygodniach od wydania PNB :D

Po powrocie do domu dzwoni wykonawca i pyta się czy mam wszystkie papiery bo chce robić fundamenty od 8 stycznia :).

Zobaczymy co z tego wyjdzie. Załatwiam koparke, archeologa, geodete, kier buda oraz mauzera na wode.

Cześć

bardzo fajny projekt, też się zastanawialiśmy nad domami z wizją, ostatecznie za dużo byłoby zmian i zrobiliśmy projekt indywidualny.

czy nie myślałeś o poszerzeniu okien w pokojach na górze (pewnie planowane pokoje dzieci)?

Zawsze mnie dziwi kiedy w projektach są tak wąskie okna w ścianach szczytowych. Zamiast 2 okien dachowych spokojnie można pewnie zrobić podwójne okno w szczycie. światła będzie wystarczająco, a odpada nagrzewanie pokoju przez okna dachowe, stukanie deszczu/gradu i zaciemnienie kiedy leży śnieg.

Hej, mania_ania. Przerabiałem temat okien. Pierwszą opcją było tak jak piszesz wyrzucenie okien dachowych a poszerzenie okna pionowego, z powodów dokładnie takich jak piszesz. Rozwiązanie ma ten minus że przy projekcie nowoczesnym okna pionowe powinny być jak najbardziej smukłe aby pasowały do całości budynku. Poszerzenie okie delikatnie psuje odbiór wizualny domu.

Druga sprawa to pokoje na poddaszu bez okna dachowego wydają mi się mniejsze, to moja subiektywna opinia.

Myślałem też nad usunięciem po 1 oknie dachowym z pokoji dzieci. Nawet zrobiłem to na etapie adaptacji, próba zaoszczędzenia $$$ :) Szczęśliwie miałem okazje zobaczyć na żywo Prosty 1 wybudowany w mojej okolicy i zostawiam okna dachowe w pokojach tak jak są w projekcie oryginalnym.

Jedyne zmiany okien na piętrze to usunięcie okna w pralni, nie potrzebuje tam okna, plus zmiana okna dachowego na klatce schodowe na okno pionowe o wymiarach 120 szer na 50 wys.

Wrzucam planowany kosztorys. Wydaje mi się że z lekką górka i że uda się troche taniej.

Na niektóre pozycja mam wyceny, w innych sugerowałem się kb.pl a jeszcze gdzie indziej strzelałem/szacowałem. Co myślicie realne mam plany? Wrócę do tego postu za 2 lata i sprawdzę jak plany mają się do rzeczywistości.

tcry9go.png

Myślę, że plany jak najbardziej realne, a niektóre rzeczy jak dla mnie z górka, np masz kuchnię 35tys, ja szacuję na 20tys, ale na samych blatach można mieć z 6 tys różnicy w zależności od rodzaju, więc o wykończeniu nie mówmy.

Ja buduję trochę większy dom i mam wycenę SSO na 45tys za robociznę, do tego materiał szacuję na 120tys (beton, stal, silikaty po wycenach, drobniejsze rzecz na oko). Czy 23tys za okna to z dachowymi? Bo rozumiem, że bez HST? Ja HST nie robię i miałem wycenę za okna bez połaciowych na 18tys. Na wycenę dachowych czekam, ale zakładam, ze więcej jak 10-12tys nie będzie. Schody szacuję podobnie jak Ty (lekka konstrukcja, nie betonowe). Tynki wew 22tys, brama i drzwi 15tys. Elewacja 35tys.

Edytowane przez Robaczywy

Myślę, że plany jak najbardziej realne, a niektóre rzeczy jak dla mnie z górka, np masz kuchnię 35tys, ja szacuję na 20tys, ale na samych blatach można mieć z 6 tys różnicy w zależności od rodzaju, więc o wykończeniu nie mówmy..

Z wykończeniem to tak bardzo orientacyjnie szacuje. Zobacze ile zostanie (albo braknie) po stanie deweloperskim :)

Ja buduję trochę większy dom i mam wycenę SSO na 45tys za robociznę, do tego materiał szacuję na 120tys (beton, stal, silikaty po wycenach, drobniejsze rzecz na oko). Czy 23tys za okna to z dachowymi? Bo rozumiem, że bez HST? Ja HST nie robię i miałem wycenę za okna bez połaciowych na 18tys. Na wycenę dachowych czekam, ale zakładam, ze więcej jak 10-12tys nie będzie. Schody szacuję podobnie jak Ty (lekka konstrukcja, nie betonowe). Tynki wew 22tys, brama i drzwi 15tys. Elewacja 35tys.

45tyś to bardzo dobra cena jak na Kraków, ja za SSO płacę 50 tys za ekipę z polecenia. A miałem też wyceny po 60-80k. Te 58 tyś w moim kosztorysie to cena z uwzględnieniem archeologa, geodetów i koparki.

Matirał szacuję na 110 tyś, Jeśli chodzi o okna 23 tyś to bez dachowych ale z HST. Cene okien dachowych wliczyłem w dach.

Jeśli mogę zapytać o cene stali. Na ile miałeś wyceny i gdzie. Ja na skotnikach zamówiłem stał żebrowaną 12 za 3 tyś za tone. Zastanawiam się czy można gdzieś taniej bo jeszcze sporo tej stali potrzebuję.

Ja w marcu 2017r. kupowałem stal 12 po 2500 a 8 i 10 po 2650/2700 nie wiem obecnie po ile jest teraz ale moge w poniedziłek zadzwonić jak mi podasz ile jakiej potrzebujesz i sie dowiedzieć. Moge ci się dowiedzieć o pustaki szalunkowe ja płaciłem po 4,30 ale dobrej jakości słowackie nie byle jakie z betoniarni a brukbetu są też oki ale po 5,20. Moge sie dowiedzięć o XPSa szarego i ew, jakie masz pustaki może uda sie ci załatwić dobre ceny to póżniej wypijemy co i tyle :-D

A i okna jakiej firmy planujesz.

Ja w marcu 2017r. kupowałem stal 12 po 2500 a 8 i 10 po 2650/2700 nie wiem obecnie po ile jest teraz ale moge w poniedziłek zadzwonić jak mi podasz ile jakiej potrzebujesz i sie dowiedzieć. Moge ci się dowiedzieć o pustaki szalunkowe ja płaciłem po 4,30 ale dobrej jakości słowackie nie byle jakie z betoniarni a brukbetu są też oki ale po 5,20. Moge sie dowiedzięć o XPSa szarego i ew, jakie masz pustaki może uda sie ci załatwić dobre ceny to póżniej wypijemy co i tyle :-D

A i okna jakiej firmy planujesz.

Cena stali cały czas rośnie, i oscyluje w oklicach 3tyś za tone 12 żebrowanej, to cena brutto z 23% VAT. Jakbyś mógł się dowiedzieć u swojego źródła o byłbym wdzięczny, o XPSa też Ze stali potrzebuję jeszcze:

[TABLE=width: 241]

[TR]

[TD]ST3SX-B 6mm[/TD]

[TD=align: right]500[/TD]

[TD]kg[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]RB550W 10mm[/TD]

[TD=align: right]1650[/TD]

[TD]kg[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]RB550W 12mm[/TD]

[TD=align: right]1100[/TD]

[TD]kg[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

Pustaki szalunkowe już mam, STYROBUD za 4,4 zł za sztuke z transportem, cena wydaję się ok.

Jeśli chodzi o okna to Vetrex. Rozważałem też oknoplast ale są troche drożsi oraz oknoplus. Oknoplus jest tańszy niż vetrex, ale parametrami/jakością vetrex wydaje mi się lepszy. Będę drążył temat okien koło maja.

Robaczywy a w jakim rejonie ty budujesz z ciekawości , gdzie zamawiacie materiały.

SSO za 45 tys i wiekszy dom to dobra cena ale z kompletnym wykończonym dachem ( kominy ?)

Buduję pod Krakowem. Ekipa niedroga, ale robili dach u szwagra i naprawdę bez zastrzeżeń. Mam nadzieję, że nie wyjda żadne kwiatki. Muszę dopłacić do koparki i wynajać część szalunków. Dach jest policzony bez podbitki i bez kominów (bo nie mam kominów :)) poza tym rynny i wszystko inne jest w tej cenie.

Precyzyjnie mówiac oferta była na 30tys bez dachu i +15 dach. Najtańsza ekipa powiedziała 23tysiace bez dachu, ale odmówili murowania na klej...

Jeśli chodzi o materiały, to np. na silikatach różnice sa duże. Zamawiam w firmie Budomek z Kluczy, mimo, że transport około 1500zł, to i tak wychodzi około 3tys taniej niż w okolicy z darmowym transportem :|. Pozostali dostawcy materiałów jeszcze nie sa na 100% potwierdzeni

Edytowane przez Robaczywy

Ale jeśli można powiedzieć jakoś bliżej jaka miejscowość, bo pod krakowem to duże koło.

Ja płaciłem z a dom w prostokącie 1350x870 2 płyty bo 3 poziomy z dachem z orynnowaniem i kominy 51tys al e obecnie się podnieśli bo roboty maja tyle ze na cały 2018.

Edytowane przez matiix

Jeśli chodzi o okna to Vetrex. Rozważałem też oknoplast ale są troche drożsi oraz oknoplus. Oknoplus jest tańszy niż vetrex, ale parametrami/jakością vetrex wydaje mi się lepszy. Będę drążył temat okien koło maja.

Ja mam okna firmy Solo jeśli byś chciał zobaczyć wykonanie i jakoś moge pokazać na swojej budowie koło Świątnik Górnych.

Kosztowały 18tys ale mam z ryglami 3 szybowe z uszczelkami innymi LuftHaus pełna uszczelka z pinką w środku, chowane zawiasy, kontraktony i folia antywłamaniowa, balkonowe z niskiem progiem 270x235 bez słupka , cena z montażem i ciepłe parapety. Po nowym roku pewnie ciut drożej coś może być.

A materiał na ściany ???

Edytowane przez matiix

Fajny pakiet dostałeś. Nie brałem tej firmy pod uwagę, zacząłem od firm najbardziej znanych na rynku, no ale może trzeba zrewidować swoje podejście. Na jakim profilu są te okna?

Chętnie bym kiedyś zobaczył jak się prezentuja Twoja budowa, jeśli nie będzie to dla Ciebie problem.

Żaden problem, daj znać na prv , można nawet jutro dziś siedziałem na budowie bo kumpel robi mi elektryke, a ja sobie ścianke przestawiałem i takie tam.

Daje zdjęcie opis okna balkonowego bo szczerze nawet nie i wiem jakie mam profile. Takie okno kosztowało mnie 4490zł. po rabatach i przedpłata 60% za okna.

Do tego mam nietypowy kolor okien Metbrush Szczotkowane aluminium.

okno  balkonowe opis.jpg